Кой е заравнявал дюните на къмпинг "Оазис" е загадка

Няколко министерства и местната власт проверяват случая

Кой е заравнявал дюните на къмпинг "Оазис" е загадка

Все още няма яснота кой е заравнявал дюните на къмпинг "Оазис". Това стана ясно от съобщения до медиите от Министерството на туризма и на община Царево.

В събота част от дюните бяха заравнени. Сигналът беше подаден от живеещи в околните къщи.

Както беше обещал кметът на Царево Георги Лапчев, в понеделник експерти на общината са направили проверка на място.

Те са изготвили протокол, който е изпратен на Областната управа в Бургас, Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас и на Министерство на туризма, които да се "изкажат компетентно по проблема".

От прессъобщението на общината става ясно, че местната власт няма правомощия да вземе отношение, защото плажът е изключителна държавна собственост.

"Стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерство на туризма, като техен собственик. Съгласно своите правомощия общината винаги ще се отзовава и ще съпътства всички действия за законосъобразното ползване на плажните ивици и недопускане унищожаването на природните дадености и опазването на флората и фауната на морския бряг", каза кметът на Царево Георги Лапчев.

По-късно от пресцентъра на Министерството на туризма разпространиха информация, че министър Николина Ангелкова е инициирала съвместна проверка на ангажираните институции по случая. В нея са включени представители на РИОСВ – Бургас, областна администрация – Бургас и община Царево.

Към момента плажът при къмпинг "Оазис" е без стопанин. Организиран е конкурс за отдаване на концесия, като в момента се набират оферти.

Министър Ангелкова е разпоредила още специалният телефон +359 2 90 46 833 и e-mail: [email protected] за сигнали за нередности на морските плажове, които действаха през активния летен сезон, да работят целогодишно.

През годините винаги има подобни сигнали през зимния сезон, когато недоброжелатели експлоатират морските плажове за собствени нужди – добив на пясък, отнемане или разширяване на активната площ, коментира Ангелкова.

"Ще дадем възможност всеки гражданин да ни сигнализира и дори обажданията да не са в нашите правомощия, ще сезираме компетентните органи, за да предотвратим всеки опит на злоупотреби", допълни тя.

Споделяне

Още от Бизнес