Кой и защо е пратил руските наемници в Дейр аз Зур

Кремъл: Не е изключено в Сирия да има руски граждани, но не са свързани с руската армия

Дмитрий Песков

Кремъл и руското министерство на отбраната продължават да мълчат колко руски военни са били убити в Сирия в нощта срещу 8 февруари. Вероятно става дума за най-значимите еднократни загуби от началото на руската намеса в Сирия.

Под натиска на все повече информации, че става дума за наемници от Русия, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че не е изключено в Сирия да има руски граждани, но те не са свързани с руските въоръжени сили."Ние не разполагаме с конкретна детайлна информация, която би позволила да правим каквито и да е изводи. Не е изключено на територията на Сирия да се намират граждани на РФ. Те не се числят към въоръжените сили – това е всичко, което може да се констатира. Но във всички случаи нашите граждани, те си остават граждани на РФ", заяви Песков в отговор на репортерски въпрос какъв е бил статутът на руснаците, загинали на 7 февруари при удари, нанесени от водената от САЩ коалиция.

Песков отбеляза, че Русия не планира въвеждането на законодателни ограничения за частни пътувания на свои граждани в Сирия.

Той също така заяви, че не разбира въпроса на журналист за възможността да се обяви траур във връзка с гибелта на руски граждани в Сирия на 7 февруари. "Не разбирам всъщност, във връзка с какво трябва да се обяви траур", каза той и допълни, че за загиналите нищо не е известно: "На нас също (не ни е известно), затова и не разбираме вашия въпрос".

През последните дни в медиите се появиха съобщения, че руски наемници са се сражавали в редиците на сирийските проправителствени сили, напредващи към петролните полета в сирийската провинция Дейр аз Зур, която е под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. Офанзивата на проправителствените сили е била спряна от удари на американската авиация на 7 февруари. Приятели и активисти потвърдиха смъртта на най-малко четирима руски граждани там. Официално Вашингтон и Москва заявиха, че нямат данни за руски жертви.

Хората просто са били пратени на клане

Алексей Соболев, директор на частната разузнавателна компания AIM, коментира пред независимата руска онлайн телевизия "Дождь": "Изхождайки от данните, които имаме към днешния ден – това, преди всичко, е било предателство. Нашите хора просто са използвани на тъмно, конкретната операция не е била съгласувана с министерството на отбраната. Хората просто са били изпратени на клане, поставена им е една задача, която впоследствие се оказва съвсем друга".

Руското военно министерство съобщи за 25 убити сирийци, но не спомена руснаци

През последните дни различни източници съобщиха, че при обстрел с участието на американска авиация в сирийската провинция Дейр аз Зур са загинали няколко руски граждани, които са участвали в бойни действия на сирийска територия. Те са воювали на страната на сирийския президент Башар Асад, който е поддържан от Руския. Информацията за броя на загиналите е противоречива – от двама до десетки.

Официално руското министерство на отбраната съобщи за 25 ранени сирийци, но не спомена за руски граждани. Това се обяснява с факта, че военните носят отговорност само за личния състав, а не за "частниците", които се сражават доброволно.

Кой и защо е предприел настъплението

Източник от руското военно министерство казва пред "Комерсант" че причина за инцидента в Дейр аз Зур е опитът на местни "крупни предприемачи, които в този момент подкрепят Башар Асад", да завземат петролните и газови находища в района, намиращи се под контрола на кюрдите, които пък са съюзници на САЩ.

В настъплението са участвали проправителствени формирования, а т.нар отряди "Ловци на Ислямска държава" (ISIS Hunters – елитно подразделение към Сирийската арабска армия, формирано от руски военни през февруари 2017 г.) заедно с бойци от руската "Частна военна компания Вагнер" са били във втория ешелон. И едните, и другите са попаднали под американските въздушни и артилерийски удари.

"Опасна самодейност"

Източник от руското министерство на отбраната твърди пред "Комерсант", че руското командване в Сирия не е разрешавало да се провежда настъплението към петролните находища и операцията била възприета като "опасна самодейност".

В официалното съобщение на руското министерство на отбраната се казва: "Причина за инцидента станаха несъгласувани с командването на руската оперативна група разузнавателно - издирвателни действия на сирийски милиции".

Групата на "ЧВК Вагнер" е наброявала 600 човека

Бивш колега на няколко от загиналите на 7 февруари бойци от "ЧВК Вагнер" разказва пред "Комерсант", че вече е успял да разговаря в една от руските болници с ранени очевидци на боя при Дейр аз Зур. По думите му в този ден отрядът на "ЧВК Вагнер", който е попаднал под обстрел, действително е наброявал около 600 човека, въоръжени със стрелково оръжие, а също с артилерия и танкове. По-голямата част от групата се състояла от рускоезични бойци и само малка част са били т.нар. ISIS Hunters.

"Всъщност, това е усилен батальон, но в "ЧВК Вагнер" го наричат отряд. Никакви преносими зенитно-ракетни комплекси, никаква подкрепа по въздух не е имало и никой не е обещавал такава. Цялата сметка е била, че след артилерийския обстрел нашите с бърз щурм ще завземат този завод, кюрдите ще захвърлят оръжие. А американците вече няма да бият по своите, когато се навлезе в близък бой", разяснява източникът на "Комерсант".

В началото на бойните действия обаче само половината от отряда успяла да се разгърне в боен ред, останалите бойци от ЧВК били още в бронираните машини, разположени в колона от 8 километра на изток от разделителната линия между сирийските проправителствени сили и "Сирийските демократични сили".

Колко руснаци са загинали

Руски военен източник казва пред изданието, че загиналите руснаци са 11.

Агенция Ройтрес съобщи, че са загинали общо 100 души от силите на Асад, двама от които руснаци - Владимир Логинов и Кирилл Ананиев. Блумбърг съобщи за 100 убити руснаци, а групата за независими разследвания Conflict Intelligence Team (CIT) – за четирима.

Редица източници съобщиха, че ранените са били откарани от Сирия към руски болнични заведения, които обаче отказват коментар.

"Публикациите за "стотици загинали" – това е класическа дезинформация, с която се занимават западните медии", са заявили от руското външно министерство пред "Комерсант".

Руските наемници в Сирия са незаконни според руското законодателство

Руското законодателство не предполага наличие на хора, които не служат в официалните силови структури, на територията на други държави. Понятието "частна военна компания" все още се обсъжда от законодателите. "Държавата не е пратила там тези хора. Човек, отиващ да воюва за пари в качеството си на наемник, поема върху себе си риск, който е фиксиран в договора му с онези, които го канят. Това не е договор с руската държава. Руската държава няма информация за него" – поясни пред "Комерсант" акад. Виталий Наумник от института за източни науки към Руската академия на науките.

Тези хора не са защитени от държавата

"Да, от една страна държавата си затваря очите за тяхното присъствие в Сирия, а от друга, има закон, според който тези хора трябва да бъдат дадени на съд. Това са наемници и тези хора не са под защитата на държавата, макар че държавата е задължена да защитава всеки гражданин на Руската федерация", допълва експертът. По негово мнение, ако кадрови руски военен загине в Сирия от американски удари, то реакцията на Русия "би трябвало да бъде много твърда".

Депутати искат да се регулира дейността на частните военни компании в Русия

Междувременно високопоставен руски депутат съобщи в сряда, че се подготвя законопроект, който да регулира дейността на частните военни компании в Русия, предаде АП.

По думите на о.з. генерал Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана към Държавната дума, въпросът се обсъжда на експертно ниво в комисията. Той добави, че депутати от "Справедлива Русия" вече са изпратили за оценка от правителството законопроект за частните военни компании.

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на "Справедлива Русия" Михаил Емелянов, цитиран от ТАСС, съобщенията за гибелта на руснаци в Дейр аз Зур свидетелстват, че е необходим "държавен подход", защото частните военни компании "са вече реалност". "За да не гадаем как и какво, още повече ако това засяга живота и здравето на нашите граждани, държавата трябва да влияе на тези процеси по най-непосредствен начин", заключи Емелянов, който е сред инициаторите за законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят