Кой, как и откъде ще пази небето на България

Предвид руската активност САЩ ще подпомогнат охраната

Изтребители F-16

Руските провокации в близост до българското въздушно пространство не спират от години и допълнително затрудняват мисията по охраната на  небето ни, която и без това е на ръба заради липсата на достатъчно изправни изтребители и оборудване.  До дни обаче се очаква България да получи помощ от САЩ, които ще дислоцират самолети F-16 у нас. 

През годините на няколко пъти се е стигало до критична ситуация и почти до невъзможност България сама да пази небето си. 

Въпреки че това правителство наля 100 млн. лева в ремонта и поддръжката на старите съветски МиГ-ове, които все още са единствените, на които Военновъздушните сили (ВВС) разчитат, за да пазят небето, положението остава критично. 

Съюзническа помощ от САЩ

Засилването на охраната на българското въздушно пространство вече бе обсъдено на ниво НАТО и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни пред в. "Българска армия", че се обсъждат различни  варианти. 

Източници от МО потвърдиха, че се очаква в България да пристигнат американски изтребители F-16 за авиоучението "Тракийска пепелянка" по-късно този месец, които да останат обаче и след края му. Става дума за 4 до 6 машини.

Така ще се подпомогне и усвояването на новите изтребители F-16 Block 70, които България закупи за над 2 млрд. лева и предстои да бъдат доставени през 2024. 

Засилената мисия за охраната на въздушното пространство (enhanced Air Policing) е част от мерките за сигурност на НАТО, въведени след незаконното и нелегитимно анексиране на Кримския полуостров от Русия през 2014. Те имат за цел да демонстрират отбранителния характер на НАТО и да възпират евентуална агресия на Русия.

През 2017 година четири самолета "Юрофайтър" (Eurofighter Typhoon) на Италия бяха разположени в авиобазата "Граф Игнатиево".

В последните месеци български изтребители бяха вдигнати на няколко пъти заради руски самолети над Черно море, което се случва от години.

Периодично български изтребители излитат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство.

Според Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация.

Тези полети допълнително намаляват летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Крумово 

Мисията по охраната на въздушното пространство (Ер полисинг) вече ще се носи от авиобазата в Крумово, а не от "Граф Игнатиево", както бе до сега.

Причината е, че базата край Пловдив трябва да се подготви за усвояването на новите американски изтребители.

За целта правителството отпусна 100 млн. лева, които ще бъдат вложени в инфраструктурата на базата.

Продължават проблемите с МиГ-овете 

Въпреки сключеното с руската корпорация РСК-МиГ рамково споразумение за ремонт на българските машини на обща стойност над 40 млн. евро, което се изпълнява в момента, ситуацията остава критична.

По договорите имаше забавяния, а и дори след като бъдат изпълнени, няма да има трайно решение. 

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

Трябват и по-модерни радари 

Друг сериозен проблем е липсата на изправни радари. За проблема се знае от години, но кризата вече се е изострила.

Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство работят с частични неизправности и вече са занижени основните им технически параметри. До това положение се стигна, след като от 2009 година не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти съгласно техническите изисквания на тези радари.

Проектът вече е задвижен, но не се знае кога ще бъде реално стартиран. 

Общата му цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България