Кой кой е в бъдещата Европейската комисия

Жан-Клод Юнкер

АВСТРИЯ: Йоханес Хан (56 години) - Комисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС. Досегашен европейски комисар за регионалната политика. Десноцентрист. Бивш изпълнителен директор на производител на екипировки за видеоигри.

БЕЛГИЯ: Мариане Тисен (58 години) - Комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност. Десноцентристки евродепутат и бивш лидер на Фламандската християндемократическа партия.

БЪЛГАРИЯ: Кристалина Георгиева (61 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси. Досегашен европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Десноцентрист. Бивш вицепрезидент на Световната банка.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Джонатан Хил (54 години) - Комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Бивш десноцентристки лидер на Камарата на лордовете (горна камара на британския парламент). Консултант по връзки с обществеността и бивш началник на кабинета на консервативния премиер Джон Мейджър през 90-те години.

ГЕРМАНИЯ: Гюнтер Йотингер - Комисар за дигиталната икономика и информационното общество. Досегашен европейски комисар за енергетиката от десноцентристката партия ХДС на германската канцлерка Ангела Меркел.

ГЪРЦИЯ: Димитрис Аврамопулос (61 години) - Комисар за миграцията и вътрешните работи. Досегашен министър на отбраната. Член на десноцентристкия блок и бивш кмет на Атина.

ДАНИЯ: Маргрете Вестагер (46 години) - Комисар за конкуренцията. Политик от кариерата и лидер на социаллибералите от 2007 г.

ЕСТОНИЯ: Андрус Ансип (58 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за единния дигитален пазар. Бивш десноцентристки премиер, присъединил Естония към еврозоната през 2011 г.

ИРЛАНДИЯ: Фил Хоган (54 години) - Комисар за земеделието и развитието на селските райони. Бивш министър на околната среда от десноцентристкия блок.

ИСПАНИЯ: Мигел Ариас Канете - Комисар по въпросите на климата и енергетиката. Бивш министър на земеделието.

ИТАЛИЯ: Федерика Могерини (41 години) - Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността и заместник-председател на Европейската комисия. Досегашен външен министър. Един от най-младите политици в управляващата левоцентристка партия на премиера Матео Ренци. Прекарала е по-голямата част от кариерата си като депутат, занимаващ се с въпросите на външната политика.

КИПЪР: Христос Стилианидис (56 години) - Комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи. Бивш говорител на правителството. Десноцентрист.

ЛАТВИЯ: Валдис Домбровскис (43 години) - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог. Бивш премиер десноцентрист.

ЛИТВА: Витенис Повилас Андриукайтис (63 години) - Комисар за здравеопазването и безопасността на храните. Член на Социалистическия блок.

ЛЮКСЕМБУРГ: Жан-Клод Юнкер (59 години) - Председател на Европейската комисия. Бивш премиер, утвърден за председател на Европейската комисия. Член на десноцентристкия блок в парламента, бивш председател на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната).

МАЛТА: Кармену Вела (64 години) - Комисар за околната среда, морските въпроси и риболова. Бивш министър на туризма. Левоцентрист.

ПОЛША: Елжбета Бенковска (50 години) - Комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия. Досегашен вицепремиер.

ПОРТУГАЛИЯ: Карлуш Моедаш (44 години) - Комисар за изследванията, науката и иновациите. Досегашен държавен секретар от десноцентристката Социалдемократическа партия. Основал е своя инвестиционна компания през 2008 г. и е бил банкер в "Голдман Сакс".

РУМЪНИЯ: Корина Крецу - Комисар за регионалната политика. Досегашен левоцентристки евродепутат.

СЛОВАКИЯ: Марош Шефчович - Комисар за транспорта и космическите програми. Досегашен заместник-председател на Европейската комисия и комисар за междуинституционалните въпроси и администрацията. Дипломат от кариерата.

СЛОВЕНИЯ: Аленка Братушек - Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз. Бивш премиер.

УНГАРИЯ: Тибор Наврачич (48 години) - Комисар за образованието, културата, младежта и гражданството. Досегашен външен министър от управляващата десноцентристка партия ФИДЕС. Бивш министър на правосъдието и вицепремиер.

ФИНЛАНДИЯ: Юрки Катайнен (42 години) – Заместник-председател на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Досегашен заместник-председател и европейски комисар за икономическите и валутните въпроси и бивш премиер на Финландия. Десноцентрист.

ФРАНЦИЯ: Пиер Московиси (56 години) - Комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Бивш министър на финансите. Принадлежи към умереното реформаторско крило на социалистите.

ХОЛАНДИЯ: Франс Тимерманс (53 години) - Първи заместник-председател на Европейската комисия и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Досегашен външен министър. Дипломат от кариерата от левоцентристката Партия на труда.

ХЪРВАТИЯ: Невен Мимица (60 години) - Комисар за международното сътрудничество и развитието. Досегашен комисар за защита на потребителите. Левоцентрист. Политик и дипломат от кариерата. Водил е преговорите на Хърватия за членство в Световната търговска организация през 90-те години и началото на преговорите за членство на Загреб в ЕС през 2000-2001 година.

ЧЕХИЯ: Вера Юрова (50 години) - Комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете. Досегашен министър на развитието. Левоцентрист.

ШВЕЦИЯ: Сесилия Малмстрьом - Комисар за търговията. Досегашен комисар за вътрешните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа