Кой кой е в сделката за ЧЕЗ

"Биволъ" и "Лидове новини" разкриват факти, свързващи част от участниците с карето за карти в Банкя

Отляво-надясно: Славчо Върбаков (съпруг на Гинка Върбакова), Марин Христов (син на Мая Христова), Мая Христова и Гинка Върбакова

Налице са публични факти, които свързват лицата около сделката за ЧЕЗ с премиера Бойко Борисов, пише сайтът "Биволъ", който в съвместно разследване с чешкия в. "Лидове новини" разкрива ключови брънки от веригата, водеща от Прага до Банкя.

Никола Молчан, който е разследван три пъти за убийства, е част от екипа на "Инерком". Тойпревежда на преговорите между ЧЕЗ и "Инерком" за сделката с българските активи на чешката енергийна група. Молчан е финансов директор във фирма на Мая Христова от "ММ Груп", която е в близки отношения със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова.

Христова е регистрирала фирма в Прага "MM Global s.r.o." на 21 септември 2017 г. – точно в навечерието на преговорите за продажбата активите на ЧЕЗ в България. За финансов директор е назначен именно Никола Молчан, който след това се оказва и официален участник в преговорите с "Инерком".

От друга страна, Мая Христова е дългогодишен бизнес партньор на Петър (Пепи) Лашов. Според записите #Яневагейт, които "Биволъ" публикува. Лашов е едно от най-доверените лица на премиера Бойко Борисов и редовно играе с него карти в дома му в Банкя. Борисов и Лашов са имали в миналото общи съдружници със скандална слава. (виж тук)

За присъствието на Молчан на разговорите между "Инерком" и ЧЕЗ съобщи най-напред сайтът ClubZ  , позовавайки се на два независими източника. Сега този факт е официално потвърден от ЧЕЗ Груп пред "Лидове новини". Молчан е превеждал на срещите между ЧЕЗ и "Инерком", провеждани в Прага, отговаря на въпроси на вестника говорителката на групата Алис Хоракова. 

"Лидове новини" разкрива още, че Молчан е бил разследван в Чехия за убийствата на приятелката си и на собствения си баща, но поради липса на достатъчно доказателства не е бил обвинен.

Но ролята на чеха, който има и българско гражданство, не е само на преводач. Той се явява от години тясно обвързан, като партньор и доверено лице в бизнес кръгове около СИК и "Инерком", отвеждащ към премиера Борисов, твърди "Биволъ".

Мая Христова заедно със сина си Марин Христов притежават група от фирми с название "ММ", които се занимават с продажби на луксозни коли, лизинг, застраховки, ресторантьорство, строителство и продажби на недвижими имоти. Тяхна е луксозната бизнес сграда на Околовръстен път 3, точно срещу резиденция Бояна.

Точно в същата сграда се намират офисите на "Инерком". Те са закупени в началото на 2017 г. за милион и половина лева от фирмата "ММ Уърлд", на която Мая Христова е едноличен собственик.

Семействата на Върбакови и Христови очевидно са в близки отношения, както личи на снимката публикувана в профила на Мая Христова в социалната мрежа Фейсбук. Светската хроника пази спомен  за пищно благотворително събитие, организирано от Христова, на което е присъствал и един от бившите собственици на мола "Парадайз център" Давид Михайлович. Неговият съдружник, руският олигарх с грузински произход – Паата Гамгонеишвили беше посочен от "Лидови Новини" като част от схемата за финансиране на "Инерком" в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. 

Освен с Върбакови, Мая Христова е близка с известния ресторантьор и собственик на хайлайф заведения Петър (Пепи) Лашов. Репортер на агенция "Булфото" го е запечатал  още през 2006 г. на празненството при откриването на новия офис на "ММ Груп", където той присъствал със съпругата си и с децата си. 

Но отношенията между Христова и Лашов имат и съвсем конкретни бизнес измерения. Фирмата "Пи Ел БГ", която е на Лашов, се явява инвеститор в сграда, построена на "Беловодски път" 79 върху парцел, притежаван от фирмата "ММ Дивелопмънт". Това е видно на табелата на строежа от март 2012 г.

Инвеститор в сградата построена на терена притежаван от "ММ Дивелопмънт" е "Пи Ел Бг“ на Петър Лашов.

След като построява сградата, "Пи Ел Бг" продава на "ММ Дивелопмънт" 5 апартамента и 11 паркоместа в нея за малко над 1 млн. лв.

"ММ Дивелопмънт" е съсобственост на Мая Христова и нейния син Марин Христов. Впоследствие фирмата препродава някои от имотите на други физически и юридически лица близки до групата, което на практика оформя сграда от резидентски тип на близки съсобственици.

"Мятам се с Пепи до Банкя"

Пепи Лашов е един от героите на разговорите #Яневагейт, от които става ясно, че той е чест посетител при премиера Борисов в дома му в Банкя, с когото играе карти. За да спаси Янева от "опраскване", адв. Мондешки предлага да се срещне с Бойко Борисов с посредничеството именно на Лашов, или както той го нарича – Пепи Лашев.

Кои са другите от карето карти не става ясно, но Мондешки твърди, че Лашов редовно го канел "айде да ходим нагоре към тва".

Мондешки: Да ходя аз да се виждам с Бойко?

Янева: Да бе, да бе, да. Още по-лошо ще стане.

Ченалова: Само тва остава.

М: Ма не ма интересува, важното е да спасиме, мен ма забравяйте, мен.

Я: Още по-лошо ще стане.

М: Ми що, мятам се с Пепи.

Я: Кой е тоя Пепи?

М: Пепи Лашев. Пепи Лашев всяка вечер са на карти. Отивам. Пепи ще го хвана, той постоянно ме кани да ходим нагоре към тва, хващам го.

Я: Не, не, не, не, не.

М: Не, не, хващам го да ме научи поне как се играе карти, щот не съм играл, сантасе само мога да играя. Не знам кво играят те. Може би белот.

Я: Аз съм имала честта да играя на карти той беше на моя страна. Демек, седеше ми зад гърба, дишаше ми във врата и…

М: Ти помагаше.

Я: Ми помагаше как да играя, за да биеме останалите и ми каза, че дори да не ги биеме се счита, че сме ги били.

М: Хаха, служебна победа. Разбрах те. Много интересно се играе карти с Бойко.

Я: Хе

М: Красота.

В продължението на този запис се говори за отношенията на Борисов с дами, към които той не е бил безразличен. Някои от тях са били дискретни, но една от жените до премиера на име Мая се е прочула във властовите кръгове, към които принадлежат и събеседниците – висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки.

Янева: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.

Мондешки: Сигурно.

Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в "Шервиньо", забраих ѝ името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от "Котараците" жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

М: Ъ-хъ.

Я.: Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.

М: (въздиша).

Я.: Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.

М: Да. (въздиша).

Я.: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

М: Ъ-хъ.

Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.

Румяна Ченалова: Ужасно.

Я.: Все пак.

Самоличността на въпросната Мая, за която е разбрала половин София така и не беше изяснена, но се появиха медийни публикации, които я свързваха с Мая Христова от "ММ Груп".

Всички изброени дотук персонажи: Никола Молчан, Мая Христова и Петър Лашов, са имали вземане-даване с правораздаването и престъпните групировки на прехода, пише "Биволъ" и припомня факти  в подкрепа на тезата, които са излизали в българската преса през последните две десетилетия.

Самият Бойко Борисов нееднократно отрече да има нещо общо със сделката за ЧЕЗ. След сключването ѝ той поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която призна, че се познава от години със семейството на Върбакова. Петкова обаче увери, че по никакъв начин не е повлияла на изхода от търга, проведен от ЧЕЗ Груп. В крайна сметка ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха, че Петкова няма защо да подава оставка и тя остана на поста си. В същото време сделката за ЧЕЗ вече се разследва от нарочна комисия в парламента, където предстои да бъде изслушан премиерът Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес