Кой колко яде и пие в ЕС?

Кой колко яде и пие в ЕС?

В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът и апетитът на хората са различни. ”Политико“ представи статистика за това какъв е вкусът на живота в страните от общността.

По консумация на храна според калории средно на човек дневно първенец е Белгия с 3793 калории, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са съответно 3524 и 3539 (с толкова е и Италия). За българите приемът е 2877 калории дневно, почти колкото словаците, които са с 2902. По този показател сме на опашката, сочи статистиката, изготвена от Евростат, и цитирана от списанието.

Според данни на СЗО, на които се опира ”Политико“ по употреба на алкохол пък номер 1 са литовците с 15, 4 л. чист алкохол средно на човек от населението на година. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14.4 литра. Унгарците изостават, но не с много – 13.3 л. Според тази статистика българинът пие 11.4 литра средно на човек. По този показател сме почти колкото британците, които консумират 11.6 литра на човек средно годишно.

По дела на пушачите сме сред първенците и на равно с Франция - 36% от населението пуши, твърди ”Политико“, като се позовава на данни на Евробарометър от пролетта. Южните ни съседи – гърците, пък ни изпреварват с един процент. В тази класация във врата ни дишат хърватите, при които делът на пушачите е 35 на сто. Тези четири държави и Латвия затварят топ пет по пушачи сред населението. Швеция пък е единствената страна, където делът на пушачите е под 10 на сто. Там едва 7 на сто от населението посяга към цигарите.

И поглед към кафето. Според международна организация финландецът изпива средно по 12 кг. кафе на година. Това превръща скандинавската страна в шампион по този показател. В Швеция, Дания и Холандия пък се пие между 8 и 9 килограма кафе на човек годишно. Консумацията на кафе от страна на българи и британци е горе-долу еднаква: българинът пие по 2.9 килограма на година, а британецът със сто грама по-малко. С двеста грама повече от нас пък консумират кафе унгарците. Най-малко кафе пък пият поляци и румънци – съответно 2.4 и 2.3 килограма.

Споделяне

Още от Общество