Кой?

Цветозар Томов, Сн: БГНЕС

Въпросът, на който една безогледно нагла власт не иска да отговори. Защото нейната сила е в нейната анонимност.

Въпросът, задаван от хиляди хора, които искат да живеят в нормално и свободно общество и не желаят повече да бъдат водени за носа от спотаилите се зад кулисите кукловоди. Затова го носят на реверите си, рисуват го на плакати, скандират го вече пет месеца по улиците на големия град.

Въпросът, който кънти от окупираните аудитории. Въпросът, който не бива да преставаме да задаваме, докато не оголим изплезената мутра на самозабравилата се анонимна власт. Защото, ако пропуснем и този шанс, няма скоро да се измъкнем от самопричиненото ни робство.

Съвсем правилно не дописваме този въпрос. Не е работата само в това кой предложи печалния успял човек Делян Пеевски. Трябва да ги принудим да отговарят на този въпрос винаги, когато се крият зад завесите след поредната си далавера.

Но трябва да принудим и себе си за същото. Иначе ще се окаже, че просто протестираме срещу сегашните кукловоди, за да изберем следващите.

Затова искам да знам кой написа политическия донос "Комисари на подмяната”? Кой пошъл анонимник си присвои правото да решава кои са манипулаторите, с които си служи сегашната власт?

Засега знам само, че тази мръсотия излезе най-напред в сайта "Българска демокрация”, самодоволно нарекъл себе си "Последна крепост за демократичните ценности в България”. Опазил Бог там да е последната ѝ крепост.

Всъщност, тази публикация представлява списък. Очевидно черен. В него има 46 имена, ако не съм сбъркал в броенето, или ако междувременно не са го допълнили. Защото анонимниците са писали, че "текстът непрекъснато се допълва и променя”. Повечето са журналисти.

Да, според мен в този списък има немалко хора, чиято публична дейност, меко казано, не им прави чест. Но и най-големият мръсник в този списък е излизал публично с името си. Следователно, не може да се конкурира с мръсника, съставил списъка.

Не е трудно да забележим също, че единственият критерий, по който са подбирани имената, е дали са имали неблагоразумието да отправят публично някаква критика спрямо гражданските протести. За доносниците не е било от значение дали авторите на критиката имат някакви основания да изразяват своя, по-различна гражданска позиция или наистина се стараят да промиват мозъци. Така в списъка са се появили хора, години наред защитавали тези ценности, заради които хората излязоха на улицата. Редом с хора, получили школовка в комунистическите тайни служби и неведнъж извъртали публичните си позиции. Любослава Русева до Кеворк Кеворкян. Николай Михайлов до Николай Бареков. Иван Бакалов до Бисер Миланов – Петното. Всички те са гаулайтери-комисари.

Мисля си, че истинските гаулайтери в тази история са защитниците на "последната крепост на демокрацията”. Може би не би си струвало заниманието с тях, но те се канят да подкарат и нататък "враговете на народа”. Следват университетските преподаватели. После, както са писали, "и други”.

Гражданските протести не просто нямат нужда от такива "защитници”, а имат нужда да се изчистят от тях като от леке на ревера. За да могат да сложат въпроса "Кой?” на чисто място.

Една от причините да предложа този кратък текст в Mediapool.bg е, че Полина Паунова бе една от първите, които назова случилото се "идиотщина”.

Но, според мен, това не е достатъчно. Трябва и да питаме.

Кой състави този списък? И защо не включи и себе си в него?

Кой идиот?

Кой?

Този въпрос е не по-малко важен от въпроса за Делян Пеевски. Разликата е само в мащаба и посоката на безобразието.

Но ако не можем на него да получим отговор, няма да постигнем нищо. Защото истинските комисари на подмяната са авторите на тази идиотщина. И ако ги оставим на мира, те лесно могат да бъдат прикоткани там, където са истинските, големите анонимни мерзавци. Няма да ни е за първи път.

А дали ще ни е за последен? Не знам. Иска ми се да завърша, цитирайки последния критичен текст на Любослава Русева: "Изпитвам страх как ще живеем заедно оттук нататък. Вече ми се струва невъзможно да съградим проект за общото ни бъдеще, след като с такава омраза извършихме преврат срещу самите себе си.”

Не съм съгласен. Мисля, че е възможно. Но първо трябва да научим истината за всичките "кой?”. Дори и когато не ни се иска да питаме.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари