Кои са най-вероятните приемници на Путин

Дмитрий Медведев и Владимир Путин

Руският фонд "Петербургска политика" направи класация на най-влиятелните политици - евентуални приемници на президента Владимир Путин. Сред целия кадрови резерв от висшия ранг най-близо до Путин стои премиерът Дмитрий Медведев, отбелязва руският вестник "Комерсант" във връзка с очакваните догодина в Русия президентски избори.

Експерти смятат политиците, включени в класацията, за участници в бъдещата управляваща коалиция от периода 2018-2024 г. Те анализират също успехите и несполуките на политиците в Русия и честотата на срещите им с Владимир Путин през лятото.

Втори след министър-председателя Медведев е кметът на Москва Сергей Собянин. В първата петорка виждаме още губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, министъра на отбраната Сергей Шойгу и председателката на горната парламентарна камара - Съвета на федерацията, Валентина Матвиенко.

На 18-о от общо 20 места е поставен известният опозиционер Алексей Навални, при все че той никога не се е срещал с руския президент, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.

За смяна на поколенията в руската власт спомена този месец на среща с млади политолози шефът на Фонда за развитие на гражданското общество Константин Костин, съветник на Сергей Кириенко - първия зам.-ръководител на президентската администрация. "Всички много се страхуват да говорят за това, но трябва да признаем, че след 10-15 години Русия ще има друг президент и правителство, други хора ще са на командните постове", каза той.

Фонд "Петербургска политика" представя нещата деликатно и предпазливо, коментира наблюдателят Константин Калачов.

"Темата за приемници (на Путин) напоследък звучи все по-често, което не е най-добрият фон за мартенските избори", цитира експерта "Ведомости". Има схващане, че Путин на практика е изчерпал дневния си ред, вече е вписан в историята и се налагат промени - Путин изглежда почти несъвместим с някакъв иновационен сценарий, смята Калачов.

Темата за приемник на Путин изобщо не се обсъжда днес, твърди обаче Андрей Колядин, изследовател от близкия до Кремъл неправителствен Експертен институт за социални проучвания.

Според него перспективите Путин да бъде сменен са далечни и никой, освен политолозите, не рискува да планира нещата до 2024 г. - до следващия вот за президент. Според него "е риск да обсъждаш темата за приемник, докато имаш жив, здрав и деен президент" и дори да се намеси случайността, промените все едно ще тръгнат по непредвидим сценарий.

Споделяне

Още от Свят