Кои са новите комисари

Много от номинациите на Урсула фон дер Лайен са разследвани за нарушения

Франс Тимерманс (Холандия), изпълнителен зам.-предсесател за климата и Европейския зелен пакт

Дясната ръка на Жан-Клод Юнкер. Бивш външен министър, полиглот, който не е особено притеснен, че е изпуснал поста, който ще бъде зает от Урсула фон дер Лайен. Не е особено популярен сред полските и унгарските лидери.

Маргрете Вестагер (Дания), изпълнителен зам.-председател за дитигалния век

Вицекралица на Европа (след Меркел). Кандидатурата ѝ за председател на ЕК се провали, но вместо това получава свръхотговорно портфолио. Доналд Тръмп я нарича "данъчната лейди", която "мрази САЩ" заради битката ѝ срещу американските технологични гиганти. Бивш министър от датския кабинет, която е основният вдъхновител на тв сериала "Борген". Известна в Дания като твърд и страховит финансов министър. Плете малки слончета, за да се разтоварва след напрегнати заседания на Колежа на комисарите.

Валдис Домбровскис (Латвия), изпълнителен зам.-председател за икономиката и финансовите услуги

Бивш министър-председател в продължение на половин десетилетие. На правителството му се налага да ореже заплатите и разходите, за да получи международна финансова помощ. Оттегля се, след като 54 души загиват при срутване на търговски център. В миналото е работил като лаборант в Германия. Бивш евродепутат. Отговаря за еврото и социалния диалог в настоящата Европейска комисия. При публичните си представяния е дисциплиниран и не е много разговорлив.

Жозеп Борел (Испания), зам.-председател, върховен представител за външната политика

Бивш инженер по аеронавтика, студент в Станфорд. Има репутацията на човек, който казва това, което мисли, и не се подчинява лесно. Ветеран от събитията в Испания през 1982 г. Бивш президент на Европарламента. Каталунец, но силен опонент на независимостта на Каталуния. Счита, че трябва да оставим Бог вън от политиката.

Вера Йоурова (Чехия), зам.-председател с ресор "Ценности и прозрачност"

Отговаря за правосъдие и защита на потребителите в сегашния състав на ЕК. Не успя да получи ресора "регионално развитие", на който се надяваше. Тя е бивш министър и депутат в родната си страна. Прекарва 33 дни в чешки затвор през 2006 г. заради недоказани впоследствие обвинения в корупция. Изтри своя профил във Фейсбук като реакция срещу реч на омразата. Обяви се в защита на еднаквото качество на храните в Източна и Западна Европа. Промени общите условия на Airbnb.

Маргаритис Схинас (Гърция), зам.-председател с ресор "Съхраняване на европейския ни начин на живот"

Досега той бе главният говорител на ЕК. Бил е евродепутат от дясноцентристката "Нова демокрация" между 2007 г. и 2009 г. Цитирал е официално "Спайс гърлс" на официални събития. Не обича да го наричат "бюрократ". Веднъж заяви на белгийски репортер, че ЕК няма намерение да забранява белгийски пържени картофки, както и всякакви други картофки. Не е любимец на журналистите, но е известно, че отговаря на въпроси. Дори враговете му знаят, че ще им отговори.

Марош Шефчович (Словакия), зам.-председател с ресор "Междуинституционални отношения и перспективи"

Загуби президентските избори в Словакия, а също и надпреварата за кандидат на левицата за президент на ЕК. Скоро ще отбележи 10 години като член на Европейската комисия. Дипломат от кариерата. Прекара последните пет години в опити да посредничи за сделка между Русия и Украйна за доставките на газ. Голям фен на "Стар трек".

Дубравка Шуица(Хърватия), зам.-председател с ресор "Демокрация и демография"

Бивш кмет на Дубровник. Знае немски, което може и да ѝ е от полза предвид националността на новата ѝ шефка. През последните 6 години беше евродепутат, като успя да се издигне до първи зам.-председател на Европейската народна партия през юли. Според вътрешна информация не е била особено щастлива да заеме настоящия пост, трябвало е да бъде убеждавана да го направи.

Йоханес Хан (Австрия), "Бюждет и администрация"

Бивш министър на науката, обвинен в плагиатство в докторантурата си, но след разследването му е разрешено да запази научната степен. Създава национална премия за най-добра докторска дисертация в Австрия. Обича раздаването на награди. Обича и да пести пари. Опита се да оттегли Австрия от известната физическа лаборатория CERN през 2009, но решението бързо бе преразгледано. Той е бивш изпълнителен директор на букмейкърската компания Novomatic. По време на студентски протести в Австрия срещу него бе издигнат лозунг "Hahn heißt er, uns bescheißt er" ("Името му е Хан и ни прецаква").

Дидие Рейндерс (Белгия), "Правосъдие"

Адвокат, член на Франкофонската либерална партия в Белгия, Реформистко движение. Бил е министър на финансите (1999-2011) и на външните работи (2011-2019). През 2014 се кандидатира за еврокомисар и за министър-председател, но не успява и за двата поста. Като финансов министър разработва система за предоставяне на крупни данъчни облекчения за мултинационалните компании, която е обявена от досегашния еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер за незаконна държавна помощ. Критикуван е, че се маскира на чернокож по време на традиционния фестивал в Брюксел.

Мария Габриел (България), "Иновации и младеж"

Досега отговаряше за дигиталната икономика. Отказа се от мястото си в Европейския парламент, за да остане в ЕК. Беше евродепутат от 2009 до 2017 г. и през това време е отлична два пъти с наградата "Евродепутат на годината". Била е преподавател и изследовател в Sciences Po Bordeaux. Обича пчелите. Иска да затвори дигиталното неравенство между половете. Антикорупционната комисия в България я оправда за потенциален конфликт на интереси, свързан с неин апартамент. Работи по проблемите с фалшивите новини, дигиталните умения и промотирането на европейския аудиовзуален сектор. Поддържа свой туитър акаунт.

Стела Кириакидес (Кипър), "Здравеопазване"

Дясната ръка на президента на страната Никос Анастасиадис. Кариерен политик. Местната преса я описва като "Майка Тереза", която се опитва да помогне на другите, но рядко изразява силни позиции. Облече се като монахиня на парад в Никозия миналата година. Застъпи се за законови промени, декриминализиращи абортите. Позната е в Европа като председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Кадри Самсон (Естония), "Енергетика"

Описват я като "винаги готова" и "усмихната". Не е технократ. В Талин е известна с лоялността си към Центристката партия. Отгледана е в университетското градче Тарту, което според естонците носи свой собствен дух, който може да бъде разбран само ако човек го посети.

Юта Урпилайнен (Финландия), "Международни партньорства"

Бивш финансов министър и екслидер на социалдемократите, и като такава е първата жена, заемала тези постове в страната си. Тя е също така първата жена еврокомисар от Финландия. Образованието ѝ е за директор на училище, но политиката ѝ пасва по-добре. Известна е с твърдата си позиция по време на кризата в еврозоната, при която не разреши спасителни пакети без съответните обезпечения. Определена е за четвъртият най-добър финансов министър в Европа през 2012 г. Финландката ще стъпи в ЕК директно след отпуск по майчинство, тъй като осинови второ дете от Колумбия. Има певчески умения, в миналото е записала албум с коледни песни.

Силви Гулар (Франция), "Вътрешен пазар"

За кратко е била министър на отбраната. Част от френския екип, преговарял по обединението на Германия. Дизайнер на стила "Макрон" в Брюксел. Убеден европейски интеграционалист, който говори немски и италиански. Автор на книгите "Европа: любов или на отделни спални" и "Сбогом, Европа". Работила е за бившия председател на ЕК Романо Проди. Понастоящем е подуправител на Френската централна банка. Веднъж се изказа, че комисията не трябва да се пълни с "бели старчета". Срещу нея има нападки за злоупотреби с еврофондове от партията ѝ по време на мандата в европарламента, а също и съмнения за огромна комисиона, платена за консултиране на американски тинк танк.

Ласло Трочани (Унгария), "Съседство и разширяване"

Евродепутат, който беше министър на правосъдието на Унгария от 2014 до 2019 г. Бил е член на Конституционния съд на страната си, а също и посланик в Белгия и Франция. Въпреки че оглави листата за евроизборите, не е член на управляващата "Фидес". Счита се, че е лоялен към премиера Виктор Орбан.

Фил Хоган (Ирландия), "Търговия"

Като настоящ еврокомисар за земеделието предвождаше съюза по време на кризата със свръхпроизводството на мляко и предложи собствена Обща селскостопанска политика. Счита се, че е умел политик, който повдига позициите на Ирландия над реалното ѝ тегло в ЕС. Брутален критик е на Брекзит и Борис Джонсън. Репутацията му в собствената му страна бе опетнена, след като въведе непопулярна водна такса в разгара на финансовата криза. Висок е 1.95 м. Известен е с ирландската си диета от месо с картофки.

Паоло Джентилони (Италия), "Икономика"

Бивш министър-председател. Аристократичен крайноляв активист през 20-те си години, превърнал се в президент на Демократическата партия. Полиглот и бивш журналист. Бивш министър на външните работи и комуникациите. Известен с елегантността си, добрите си маниери и дипломатическите си умения. Сред най-силните опоненти на съюза на партията му с популистите от "Пет звезди". Постът в Брюксел е перфектният начин за него да се отдръпне от националната политика.

Януш Войчеховски (Полша), "Земеделие"

Известен е с "гъвкавата" си политическа кариера. Бивш съдия и член на земеделската партия, която бе сателит на управляващите комунисти. След това става член, а после и лидер на земеделската Полска народна партия. В Европейския парламент е бил както в Европейската народна партия, така и в Европа на нациите и свободата, а също и при Европейските консерватори и реформисти. Излъчен от Полша за член на Европейската сметна палата. Той е колумнист в крайнодясната, ултракатолическа медийна мрежа Радио Мария в Полша. Има навика за пише хапливи стихове за многобройните си политически противници. Разследван е от Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) за нарушения при възстановяване на пари за пътувания.

Рована Плумб (Румъния), "Транспорт"

Румънски евродепутат от управляващата партия. Лоялна към бившия председател на управляващата партия Ливиу Драгнеа, който сега е в затвора заради обвинение, свързано с фалшиви работни места за партийци. Бивш министър за еврофондовете. През 2017 г. е заподозряна по антикорупционно дело, но се измъква от разследване, тъй като депутатите не свалят имунитета ѝ. Вицепрезидент е на групата на социалистите и демократите.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?