Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кой създаде трилъра "Годишни награди за правосъдие "Темида - цената на истината"

18 коментара
Кой създаде трилъра "Годишни награди за правосъдие "Темида - цената на истината"

На странна мистификация с годишни награди за юристи, пазени до последно в тайна (!) се натъкна "Правен свят". Опитите да разберем за какво всъщност става дума ни доведоха единствено до нарастващо недоумение. Оказа се обаче, че в тази мистерия като че ли не съвсем коректно са били замесени институции като министъра на правосъдието Зинаида Златанова, обществената телевизия БНТ, както и адвокати, магистрати и т.н.

В началото на седмицата почти едновременно в редакцията на "Правен свят" се обадиха няколко уважавани юристи с един и същ въпрос – получили са информации, а някои от тях - и предложение да бъдат номинирани, за Годишните награди за правосъдие "Темида - цената на истината", част от традиционния Бал на юристите. Събитието е планирано да се случи на 7 ноември в ресторант "Рубаят" в НДК, пише в анонсите, които получихме.

Според тях на традиционния(!?) Бал на юристите, който ще се състои на тази дата, "след медийно и професионално гласуване" ще бъдат отличени победителите в следните категории: "Адвокат на годината", "Съдия на годината", "Прокурор на годината", "Нотариус на годината", "Кантора на годината", "Дело на годината", "Правосъдие зад граница".

Всички номинирани също ще си тръгнат с грамоти, което означава, че ще падне голямо писане на грамоти, защото във всяка от тези седем категории са отличени по пет "специалисти", т.е. общо 35 души.

Предложението върви с куверт от 100 лв. с "петстепенно меню", включващо мускатова ракия Хан Крум, бяло вино, уиски Джеймисън, "безалкохолно и вода неограничено", шопска салата, за предястие сет зеленчукови тапаси, основно ястие по избор – свинско бон филе с картофено пюре и трюфел или стек от сьомга с броколи и сос беарнез, десерт и т. н. Менюто върви с дискретна благотворителност - 20 % от цената на куверта (т.е. по 20 лв. на човек) ще отидат за болни от церебрална парализа деца. В придружаващото съобщение се уточнява, че кувертът не е задължителен, има и свободна консумация.

Всичко дотук е много хубаво и даже похвално (като се изключат някои подробности от менюто, може би). Има само един малък проблем - от поканата и от всички останали съпътстващи анонси, както и от появилите след това информации в някои медии, изобщо не става ясно кой точно стои зад този конкурс.

Обявява се, че церемонията има над 20 медийни партньори, на първо място БНТ, следвана от ТВ7, Бългерия он еър, предаването "Темида", Нова медия, Евроком ТВ, бизнес списанието b2b, klassa.bg, bnews.bg, bg-pravo.com и др., които ще отразят годишните награди за правосъдие, а "изискана музикална програма ще направи вечерта още по-пълноценна". Твърди се също така, че "церемонията се провежда с подкрепата на Министерството на правосъдието, Софийската адвокатска колегия, Катедра Европейско право към СУ "Св. Климент Охридски", посолството на Република Франция"и т.н. (Впрочем, няма катедра Европейско право в ЮФ на СУ, сигнализираха ни читатели тази сутрин, това може да се установи и от сайта на университета.)

Но някак се избягва най-важното - кой е организаторът, който застава зад този конкурс, подкрепян и партниран от тези уважавани институции и медии, какви са неговите критерии и целите му, кой прави номинациите и кой определя лауреатите.

Заинтригувани от неочакваната поява на "традиционния Бал на юристите" и толкова амбициозния му конкурс, се опитахме да научим повече за него. Не само защото това събитие е естествено да бъде отбелязано, но и защото "Правен свят" също е ангажиран с подобен конкурс - "Юрист на годината", което всъщност бе и причината поканените за Годишните награди за правосъдие "Темида - цената на истината" масово да отправят въпросите си до нас. (Един от тях даже с убеждението, че това е ежегодното издание на конкурса на "Правен свят.)

А въпросите са ясни – кой организира това събитие, за да е ясно каква е неговата тежест. Логичен въпрос, който си зададохме и ние.

Единственото, което научихме с положителност, е, че на всички кандидати за номинации, както и в Министерството на правосъдието и на други места, се е обадила жена, представила се е като Нина-Никол, и някак си е оставила трайното впечатление у събеседниците си, че е журналистка от БНТ и че обществената телевизия е ангажирана пряко със събитието.

Оказва се обаче, че в БНТ нямат и представа, че са използвани по този начин. В БНТ научиха от "Правен свят" за приписваното им медийно партньорство и след проверка официално заявиха, че нямат нищо общо с тази проява.

"Това е груба манипулация с името на БНТ като обществена медия. Споменаването на БНТ като медиен партньор не почива на никакви факти и доказателства. Разрешението за медийно партньорство на БНТ се дава с решение на нейния Управителен съвет, който е колективен орган. Това става след попълване на необходимия набор от документи, изрично посочени на сайта на БНТ, и след специална процедура, която именно завършва с решение на УС. Такова медийно партньорство от БНТ не е искано по официален ред в случая и данни за него в деловодството на телевизията няма", заяви за "Правен свят" Силвия Симова, директор на Дирекция "Публични комуникации" в БНТ. И уточни, че в националната телевизия не работи журналистка Нина-Никол Хамилтън, както е представена въпросната дама в анонса на събитието: "Водещи ще са журналистката с юридическо образование Нина-Никол Хамилтън и специалистът по право на Европейския съюз Борислав Хлебаров."

За образованията на г-жа Нина-Никол има противоречиви сведения. Според визитката ѝ към нейно интервю в БЛИЦ от пролетта на тази година, "тя има две висши образования - едното със специалност "Финанси и банково дело", а другото с "Режисура". Междувременно се е сдобила и с трето, юридическо образование, което е достойно за уважение. Според обилната информация за нея в интернет, тя е видна светска журналистка, пиар и продуцент. Бивша съпруга на културиста Митьо Крика, но вече е намерила щастие с друг мъж, и носи фамилията Хамилтън. В случая обаче е важно, че тя е собственик на пиар агенция Premier Group Events&Advertising, която изпраща въпросните покани за традиционния бал и годишни награди.

"Правен свят" не е жълто издание и не си позволява да говори за личния живот на хората, а само за обществените им прояви. В случая обаче съобщаваме тези подробности за г-жа Нина-Никол по две причини. Първо, защото тя самата акцентира върху тях в своята обществена и светска изява, което означава, че държи на тях в своята публична идентификация. Второ, което е по-важно - защото тя се оказва основният, и засега единствен публичен инициатор и организатор на Годишните награди за правосъдие "Темида - цената на истината", част от традиционния Бал на юристите.

Вероятно поради някакво недоразумение, но действително повечето хора, с които е разговаряла г-жа Хамилтън, са останали с трайното убеждение, че разговарят с журналист от БНТ. Така или иначе на новообразувания сайт на събитието се появяват информации, че министърът на правосъдието Зинаида Златанова ще връчи годишните награди, заедно с френския посланик, известни журналисти, неспоменати поименно, и… главният секретар на Съвета на Софийска адвокатска колегия Владимир Дончев. Всичко това, гарнирано със снимката на министър Златанова, като сертификат за качество.

Нещо повече – разпращат се съобщения до поканените за номинации, че: "Пресцентъра ни държи министър Занаида Златанова в течение на всичко, което се случва покрай Годишните награди за правосъдие". (б.р. запазен е оригиналният правопис.) Министър Златанова няма да връчва награди, съобщиха от пресцентъра на ведомството за "Правен свят" още във вторник. Снимките на министър Златанова изчезнаха от страницата на агенция Premier Group Events&Advertising (но не и от сайтовете на една група медии, вече публикували информации, че министърката ще връчва награди).

Междувременно кандидатите за номинации са захранвани и с други интересни съобщения, като например: "Част от публикуваните прес съобщения може да следите на официалната страница на събитието, което до сега се пазеше в пълна тайна." (датата е 28 октомври).

Един от юристите, получил тази поредица от откровения, коментира, че те много му напомнили прословутите телеграми Остап Бендер - "Графинята с пребледняло лице тича към езерото" и "Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови"...

Всъщност, трудно е да се каже, дали г-жа Нина Никол би имала сетива за комичността на ситуацията, но пък със сигурност би имало какво да направи за правописа си.

Въпросът обаче не опира до личността на г-жа Хамилтън, а до това кой стои зад нея. (Защото е логично, че един пиар не организира конкурс за юристи на своя глава.) Как така изведнъж се появи традиционният Бал на юристите и как досега се провеждал в такава тежка конспирация, че чак никой да не е чувал за него? Все пак в България само адвокатите са около 12 000, магистратите – над 7000, а много повече от тях са юристите в държавната администрация, юрисконсултите, нотариуси, съдебни изпълнители и т.н. Защо, въпреки анонсираното медийно гласуване за пазените в тайна номинации, никой от съдебните и правни репортери в централните медии, не е и чувал за въпросните награди и анкети? Какво означава "професионално гласуване" и как се провежда то? Какви са критериите, по които се правят номинациите, а след това - и изборът?

Въпреки няколкодневните ни опити да говорим с Нина-Никол Хамилтън, за да потърсим отговор на всички тези въпроси, това така и не се осъществи – първо се оказа, че тя си е сменила телефона, после, за съжаление, тя се разболя.

Тогава потърсихме председателя на Съвета на Софийската адвокатска колегия (САК) адвокат Петър Китанов с въпрос какво точно представлява традиционният годишен Бал на юристите и кой дава Годишните награди за правосъдие "Темида - цената на истината". Все пак, на поканите пише, че САК подкрепя конкурса, значи ще е наясно с него. И тук обаче ударихме на камък. Г-н Китанов лаконично заяви, че от вестника прочел за конкурса и не знае нищо повече за него. Същевременно потвърди: "ние само ще връчим отличието за Адвокат на годината" (очевидно имайки предвид адвокат Владимир Дончев). Кой точно определя наградите, кой стои зад конкурса, адвокат Китанов не знае, но ни посъветва да се обърнем към главния секретар на САК адвокат Владимир Дончев, който бил наясно. Г-н Дончев обаче бил в отпуск... От няколко дни телефонът на адвокат Владимир Дончев е изключен, "Правен свят" научи, че той вероятно е в чужбина.

Принудихме се за пореден път да се обърнем към посоченото в поканите и съобщенията лице за контакт, г-жа Ваня Кирова, която първоначално ни препращаше към г-жа Нина-Никол Хамилтън. От нея дословно научихме следното:

 • Балът на юристите бил нещо като продължение на бала на софийските адвокати, ама не съвсем. От друга страна, този бал не е организиран от САК. Всъщност този бал за първи път се провежда в България, но е традиционен, защото г-жа Нина-Никол е правила такъв във Франция и в Америка и традицията се прехвърля оттам.

 • Всичко, свързано с организацията на Годишните награди за правосъдие "Темида - цената на истината" е конфиденциално по силата на договори с определени медии. Тайна е и включително кой провежда конкурса. Договорите, за които става дума, са свързани с ново предаване, което ще стане известно на 7 ноември. Тези договори са обвързани с клауза за конфиденциалност, чието нарушаване влече неустойки.

 • Действително, организаторите, които и да са те, са се отказали от първоначално обявеното медийно гласуване, затова журналистите от ресора са абсолютно неосведомени за конкурса. Останало само професионалното гласуване, което се провеждало като самите институции номинират хора от своите гилдии за награди. Така например, всички номинации за адвокати са издиктувани лично от г-н Владимир Дончев. Останалите номинации са подадени от съответните институции – прокуратура, Нотариална камара и т. н. Не можахме обаче да разберем например кой се е ангажирал да номинира лауреати от името на прокуратурата – дали главният прокурор или някой негов подчинен. Тези разговори ги е водила лично г-жа Нина-Никол на "много високо ниво", затова нямало смисъл да питаме пресцентъра на прокуратурата. (Докато обаче разсъждавахме над този въпрос, прочетохме на сайта на Асоциацията на прокуратурата в България познатото вече съобщение за конкурса и добавка: "В категорията "Прокурор на годината" са номинирани петима прокурори – от ВКП, Окръжна прокуратура, гр. Пазарджик, Софийска районна прокуратура, Районна прокуратура гр. Бургас и Районна прокуратура гр. Плевен." По-късно тази сутрин забелязахме, че съобщението е свалено.)

 • Не получихме конкретен отговор на въпроса кой е направил номинациите за съдии, но пък научихме, че имало номинирани съдии от различни съдилища от страната.

 • Естествено, нямаше как да получим отговори на въпроса коя уважаваща себе си институция прави номинации за професионализъм пред неизвестен организатор в условията на конфиденциалност.

На фона на всичко това като че ли е напълно излишно да се коментира, че благородната обществена цел на конкурсите и раздаването на отличия е да се насърчава добрият пример, професионализмът и стремежът към усъвършенстване. Че такива прояви, разбира се, не са запазен периметър, напротив – колкото повече поводи има за отличаване на професията на юриста, толкова повече ще се вдига летвата. По правило.

Но е абсурдно това да се прави в условията на секретност и манипулации. И по света, и на Балканите, включително и във Франция, и в Америка, подобни събития се правят с публично обявен инициатор, организатор, ясни правила за номиниране и избор. За да се знае кой и с какви мотиви стои зад отличията "Адвокат на годината", "Съдия на годината", "Прокурор на годината", "Нотариус на годината", "Кантора на годината", "Дело на годината", "Правосъдие зад граница". Особено когато се ангажират държавни и обществени институции с тази проява.

Защото да се организира конкурс е всъщност доста тежка отговорност. Който се е заемал сериозно с това, знае, че критиките са винаги повече от похвалите, недоволните – много повече от удовлетворените. Единственият начин да излезеш с чест от това е ако каузата ти е благородна. В противен случай едно такова събитие може да дискредитира не само участващите в него, но всички останали подобни прояви. За години напред.

Без коментар публикуваме последното съобщение за конкурса Годишните награди за правосъдие, който пресцентърът на събитието разпространява до избрани медии и до кандидатите за номинирани. Особено атрактивно то стои на сайта paparazzi.bg, където е на фона на снимка на Анджелина Джоли. Линкът може да се намери на фейсбук страницата на г-жа Нина-Никол. А го препечатваме без коментар (и с оригинален правопис), защото думите са безсилни.

"Годишните награди за правосъдие конкурират Оскарите

В церемония като Оскарите ще се превърнат Годишните награди за правосъдие, които ще се проведат на 7-ми ноември в НДК. Специални призове се изработват за събитието. Режисьорите, които са колаборация между професионалните умения на българин и французин, не желаят да издават и минута какво ще се случва на сцената като са решили номинираните да се пазят в тайна и да не се изнасят имената им по медиите до последната минута, за да го има момента на изненадата в залата. Цялото събитие ще се снима с ПТС.

Разширени репортажи ще се излъчват дори по френска и американска телевизия, което гарантира над 5 млн. гледаемост на церемонията. Специални гости от правния живот на Франция също ще присъстват в деня на "Темида - цената на истината".

"Това ще се превърнат в най-престижните награди в България, не само наградените, но и номинираните ще се гордеят, че са попаднали в тази строга професионална селекция и са избрани между хиляди. Както е чест и за всички, които са поканени да връчат тези изключителни призове. Това е начина да се стимулира юридическият свят, в което аз искрено вярвам и да бъдат честно награждавани и номинирани хора, които наистина са заслужили със своя принос, без да я има корупционната нотка, тъй популярна при всякакви награди в България. Още повече, че церемонията ще подкрепи и болни от церебрална парализа деца, защото силните трябва да помагат на по-слабите и нямащи", споделя журналистката с правно образование Нина-Никол Хамилтън, която е един от инициаторите и ще е водеща на церемонията заедно с юриста Борислав Хлебаров".

 

*Препечатваме материала от сайта "Правен свят"

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #18
 2. ideyazabulgaria
  #17

  Една банална история, която корумпирания до зъби елит на България ни сервира вече 24 години

  Сороското издание „Медиапул“ ни разказва една банална история , която няма да промени йота българското корумпирано до зъби правосъдие. Но „Медиапул“ само разказва като страничен наблюдател, който по една случайност не е бил поканен на организираното мероприятие и говори като обиденото дете с течащи сополи, без да прави нужните изводи за обществеността.
  А истината е следната: Мероприятието е организирано от

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #16
 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #15
 5. Анонимен
  #14

  Търсете Пеевски. От там ще ви стане ясно всичко. Тези трикове станаха традиция от момента на неговото избиране за шеф на ДАНС.

 6. Анонимен
  #13

  магистратите да направят награда "корумпиран магистрат на додината"!!!!!!!! тогава ще падне голямо меле,щото всеки български магистрат ще се чувства достоен за тази награда!!!

 7. Анонимен
  #12

  Токушев е най-хубавичкият,най-справедливичкият,най-ученият сред простите българи!

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #11
 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #10
 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #9

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.