Кой ще плати сметката на Ким Чен-ун в Сингапур?

Ким Чен-ун

Разходите за участието на Северна Корея в историческата среща на върха със САЩ вероятно ще бъдат покрити от Сингапур или Южна Корея, съобщи Франс прес.

Като домакин Сингапур поема сметката за организирането на тези исторически преговори между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп в луксозен хотел на остров Сентоса.
 
Двамата политици навярно ще отседнат в хотели от доста висок клас и е много вероятно Северна Корея, срещу която има много наложени санкции, да не плати и стотинка.
 
"Пхенян е свикнал други да плащат за всичките дипломатически ангажименти на изолирания режим", обясни за АФП Сон Йон-и от школата по право и дипломация "Флечър" към американския университет "Тафтс". 
Миналия уикенд сингапурският министър на отбраната Нге Ън Хън заяви, че страната му е готова да поеме част от севернокорейските разходи, за да допринесе за историческата среща.
 
Сметката вероятно ще излезе солена, понеже севернокорейската делегация няма да се настани къде да е, отбелязва АФП.
 
Петзвездният хотел "Фулъртън" например, чиято внушителна сграда в колониален стил е разположена на морския бряг, предлага за 6000 долара на нощ президентския си апартамент, който може да допадне на Ким, чийто вкус към лукса не е тайна за никого. 
 
Младият лидер може да отседне и за 6700 долара в президентския апартамент на "Сейнт Реджис", известен с частната си колекция от над 70 произведения на изкуството, включително с творби на Пикасо и Миро.
 
По-интересният въпрос е как той и антуражът му ще стигнат до Сингапур. Според авиационни експерти неговият самолет Ил-62 няма техническата възможност да долети до Сингапур. Затова може да се наложи да го закара някой друг или да наеме самолет.
 
Ако иска да не остане по-назад от "Еър форс уан" на американския президент и наеме "Боинг 747-200", това ще му струва по над 17 000 долара на час.
 
Говорител на Мун Дже-ин каза, че южнокорейският президент няма намерение да посяга към чековата книжка за севернокорейците. Въпреки това всички погледи са насочени към Сеул, който отпусна 2.7 милиона долара да приеме внушителната делегация на Северна Корея на Зимните олимпийски игри в Пьончан, изиграли централна роля в сегашното разведряване на полуострова. 

Споделяне

Още от Свят