Кой ще седне до Пеевски бе най-интересният сюжет в първия ден на НС

Декларираните приоритети не откроиха общ политически дневен ред дори сред управляващите

Традиционните декларации, с които партиите откриха новия политически сезон, откроиха липсата на конкретни общи приоритети не само за целия парламент, но дори сред четирите формации от управляващото мнозинство. На 13 януари депутатите се завърнаха на работа след 25-дневна Коледна ваканция, по време на която лидерът на ДПС Лютви Местан бе "ритуално екзекутиран" от основателя на партията Ахмед Доган и след като бе изключен от всички постове ръководството бе поверено на колективна тричленка.

Размяната на местата в редиците на ДПС бе сред най-интересните сюжети в първия работен ден на Народното събрание през новата година.

Лютви Местан и последвалите го петима депутати, които се отцепиха от ДПС, седнаха на последния ред в пленарната зала, отреден за нечленуващите в парламентарни групи. С новото попълнение броят им стана 11.

Преди да започнат декларациите председателят на НС Цецка Цачева съобщи промените в ДПС - Местан вече не е председател на групата, а неговото място заемат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. Риза зае мястото до Делян Пеевски, който в сряда бе решил да дойде в парламента.

Заедно с Местан от ДПС се отцепиха Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Айдоан Али, Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов. Поради тази причина бившият спортен министър Георгиева спира да е зам.-председател на образователната комисия.

ГЕРБ не е загърбил реформите и ще търси подкрепа от всички

Управлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторския си елемент, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, с което косвено се постара да опровергае аргументите, с които ДСБ – една от партиите в Реформаторския блок (РБ), оттегли подкрепата си за правителството.

Цветанов декларира, че групата ще продължи да подкрепя правителството в правенето на реформи, като в същото време ще търси подкрепа не само сред коалиционните партньори, а и от страна на опозиционните партии. Това не е някаква новост в поведението на партията на премиера Борисов, която и досега е разчитала на ДПС и БДЦ за прокарването на решения.

Некоректно е да се внушава за предсрочни избори заради роенето на парламентарни групи, каза още Цветанов.

Чрез конструктивен диалог успяхме да променим Конституцията, отчете той и благодари на всички, че заедно надмогнали егото си. Ние гледаме на държавата като гарант на сигурността. Тя е важна и за хората, и за бизнеса. Правителството на Бойко Борисов успя да постигне финансова стабилност. Кабинетът на Бойко Борисов върна финансовата стабилност, каза още Цветанов.

Той очерта приоритетите за 2016 г. - либерализация на енергийния пазар чрез енергийната борса, проучване за добив на газ и нефт в Черно море, да продължи националната програма за енергийна ефективност. В сферата на финансите ще се харчи по-ефективно, каза Цветанов и посочи, че средносрочната прогноза на Министерството на финансите до 2017 г. е предпоставка за дългосрочен икономически растеж. От съществено значение остава оптималното усвояване на средства от ЕС, с които се финансират важни сектори, посочи още Цветанов.

Съдебната реформа е основен приоритет, продължи той. В сферата на образованието управляващите ще работят за повишаване на грамотността и за подобряване на връзките между университетите и бизнеса. Поне половината от субсидията на университетите да се обвърже с качеството на образованието, обмисля ГЕРБ с промени в Закона за висшето образование.

РБ: Плаващите мнозинства могат да се окажат плаващи пясъциВ отговор на Цветанов съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (ДБГ), заяви от името на 13-те депутати, подкрепящи кабинета, че динамичните и плаващите мнозинства могат да се окажат плаващи пясъци в управлението.

В декларацията, за която Зеленогорски е получил мандат от всички партии в РБ без ДСБ, се настоява за ускоряването на реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, енергетиката, изборното законодателство, пенсионната система и др. Тези приоритети са предложени от четирите партии в РБ като анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ.

Макар и с доста резерви, през изминалата година бяха приети поправки в Конституцията, образованието, енергетиката, отбраната и сигурността, заяви Зеленогорски и добави, че е било възстановено европейското финансиране, спряно по времето на управлението на кабинета "Орешарски", както и било възстановено доверието на инвеститорите, което довело до икономически ръст в страната.

Зеленогорски посочи, че приоритет са още реформите в пенсионната система, където има подозрение за източване през инвалидните пенсии, които в момента били около 40%. Според РБ трябва да продължи и разследването за фалита на Корпоративна търговска банка.

"РБ влиза в новия сезон единен", каза в заключение Зеленогорски. В момента в парламентарната група има десет опозиционни депутати - шестима от ДСБ и четирима от гражданската квота, и 13, които подкрепят властта - от СДС, "Движение България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство" и лидерът на БНД Борислав Великов.

ПФ отчете тежко икономическо състояние, но добро управление

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отчете, че държавата е в тежко икономическо състояние, но пък ръководенето на държавата било добро. Формално постигнатият и рекламиран икономически ръст не е достатъчен, нито показва трайна тенденция за самостоятелно, независимо от европейските фондове развитие, каза Симеонов.

По думите му липсва необходимото разбиране, че стабилна икономика и създаване на нови трайни работни места може да има не в резултат на европейски фондове и илюзорни чужди инвеститори, а само когато бъдат облекчени тежките административни ограничения върху дейността на дребния и средния бизнес.

Валери Симеонов отчете, че приложеният нестандартен, нехарактерен модел на политическо управление, в което участва и ПФ, "осигури година на стабилност за нашата родина в година, в която всички съседни държави преживяха тежки правителствени сътресения, обществени вълнения, фалити и нестабилност".

Според него въпреки тежкото наследство България е успяла да излезе от кризата с КТБ и към момента е налице банкова и финансова стабилност. "Без изтегляне на допълнителни кредити, а само с предоговаряне, финансовото положение е стабилизирано и в бюджета постъпиха над 2 млрд. лева приходи според очакваното планиране. Възстановени бяха постъпленията по редица спрени европейски държави, което нареди България в челните места по оползотворяването на европейски средства", каза още Симеонов.

АБВ се похвали с конституционната реформа

АБВ, четвъртата партия в управляващото мнозинство, даде висока оценка на приноса си прокараните конституционни промени, с които на практика съдебната реформа бе осакатена и това стана причина за разрив в мнозинството чрез оттеглянето на 10 депутати от РБ в опозиция.

АБВ обяви като свой основен приоритет през тази сесия справянето с демографската криза, подчертавайки, че това не е отговорност само на излъчения от партията вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Лидерът на ПГ на АБВ Борислав Борисов посочи, че една политическа група продължава да спекулира с тази теза за очерняне на политическия опонент. Той поясни, че демографската политика е макрополитика, съвкупност от всички секторни политики. Нещо повече - социалната политика е функция на икономическата политика, добави Борисов.

Миков говори за социални решения и против неолиберализмаЛидерът на опозиционната БСП Михаил Миков декларира, че ще са по-упорити в търсенето на социални решения. "Прогресивно облагане, ДДС, което дава възможност разходите за отглеждане на деца да бъдат други, социални решения, за да има България", каза той.

Миков за пореден път определи управлението като изключително разочароващо, защото имало бедност, убийства - и показни, и битови, както и криза с бежанците на фона на слаба позиция на България в Европейския съюз, който не приемал страната за пълноправен член.

Лидерът на БСП призова неолиберализмът да бъде заменен от демократична, правова държава.

"Когато се изказваме, трябва да взимаме предвид живота извън жълтите павета, извън брюкселската лексика, живота на всички български граждани", продължи председателят на социалистическата партия. Според него надеждите на хората към това управление вече ги нямало и те били изключително разочаровани.

ДПС продължи разчистването на сметки с МестанДекларацията на ДПС за новия политически сезон бе продължение на процеса по разчистване на сметки с Лютви Местан и последователите му.

ДПС е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа партия, заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак. Той разграничи ДПС от предишния му председател Лютви Местан.

ДПС притежава необходимия потенциал и естественото право да се променя, но никой не може да я подмени и никой не може да изправя ДПС и нейните избиратели пред манипулативно поднесен, несъществуващ избор с едничката цел да получи нова лична политическа легитимация, продължи Казак.

Той призова народните представители към истинско национално и отговорно поведение, непоколебимо следване на европейския път на развитие, обединени усилия за растеж и развитие чрез реформи и законодателни промени.

Участието на крайни националистически елементи уязвява евроатлантическия път на страната, подкопава базови демократични ценности и това е основната причина да ситуира ДПС като опозиционна сила, заяви още Казак.

Волен Сидеров: Започва поредният безсмислен политически сезон

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е клиент на Темида, пожела на колегите си в парламента през 2016 г. да са на свобода и да не станат жертва на показни убийства, каквито се случват напоследък. "Това е достатъчно, останалото си го имате", каза той.

"Започва поредният безсмислен политически сезон. Нали не очаквате да говоря за ускорени реформи, защото реформи в концлагер не се правят", заяви Сидеров. "В държава, в която няма правов ред, няма собствена армия и икономически растеж, е нелепо да говорим за просперитет", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България