Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кой спря радиото? Цацаров твърди, че никой не оневинява "горното стъпало"

Директорът на "Хоризонт" бил пенсиониран светкавично, защото отказал да махне Великова от ефира

7 коментара
Кой спря радиото? Цацаров твърди, че никой не оневинява "горното стъпало"

Скандалът в БНР, започнал с отстраняването от ефир на журналистката Силвия Великова и ескалирал с безпрецедентно петчасово спиране на сигнала на програма "Хоризонт" в петък, завзе нови фронтове. Международната асоциация на европейските журналисти подаде сигнал до Съвета на Европа.

Малко след това главния прокурор Сотир Цацаров обяви, че все още не е изяснено кой точно е разпоредил замлъкването на "Хоризонт". Той обаче увери, че проверката дотук не оневинявала генералния директор на държавното радио Светослав Костов за сметка на подчинения му технически директор Пламен Костов.

Според изнесените данни причината за прекъсването не се дължи на профилактика, както гласеше официалното съобщение на БНР в деня, в който журналистите от радиото се разбуниха заради опита да бъде свалена от ефир Силвия Великова. 

Приключилата проверка на ДАНС и прокуратурата показа, че не е съществувал технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението била на шефа на дирекция "Техника" Пламен Костов, който е разследван за престъпление по служба. 

В сряда Цацаров повтори заключението от проверката - когато е приел да се направи профилактика, генералният директор на БНР Светослав Костов не е бил уведомен, че предстои прекъсване на сигнала от всички предаватели на "Хоризонт". Това спиране нарушава няколко закона, тъй като държавното радио е обект на националната сигурност като източник на бърза и достоверна информация при бедствия, аварии и кризи.

"На генералния директор на БНР е било представено уведомление - точно така е кръстен документът, за вътрешностудийна профилактика [...] На генералния директор не е поднесен документ, който да му показва, че ще бъде прекъснато радиоразпръскването на територията на цялата страна. Точно това се иска обаче от НУРТС (Националното управление "Радио- и телевизионни системи" , което отговаря за ефирното разпространение на програмите на БНР - бел. ред.) в мейла, който е изпратен на следващия ден", обясни Цацаров.

"Директорът на дирекция "Техника" при първоначалните си обяснения в хода на проверката отрича не само да е пращал имейли до НУРТС, но и да е пускал уведомления до генералния директор, а такова уведомление е входирано", каза още главният прокурор.

Той допълни, че след проверката започва наказателно производство:

"Ще предстоят разпити, ще предстоят сравнявания на документи, ще предстоят сравнявания на показания. Нека приемем, че това са установените факти досега, а вината ще я решаваме в наказателния процес и на един по-късен етап в съда. Никой не е казал, че е оневинено горното стъпало, и - как да кажа, вината е стоварена върху долното стъпало".

Из коридорите на БНР пък заработи стратегията "Разделяй и владей" – казионни синдикати започнаха подписка в подкрепа на генералния директор Светослав Костов, а членуващи в профсъюзите ги обвиниха, че се подписват еднолично, без въпросът да е обсъждан с редовите служители и без да е търсено мнението им.  

От София до Страсбург

Скандалът с безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на БНР и освобождаването на Силвия Великова стигна до Съвета на Европа, който трябва да изиска обяснение от българските власти, както и да следят за решаване на проблема.

Международната Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ) е подала сигнал за замлъкването на радиото и махането на водещата до платформата бързо реагиране при нарушения на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа.

В сигнала се разказва за свалянето на Великова от ефир и за отнемането на съдебния ресор, за това как само няколко часа по-късно бе възстановена, но това стана след остра реакция от колегите ѝ както в радиото, така и извън него. Споменава се и намесата на премиера Бойко Борисов за връщането ѝ в ефир. 

Разказва се и как само ден след този скандал радиото "замлъкна" уж заради планирана профилактика и то в часовете, в които се излъчва предаването, което Великова трябваше да води.

Посочва се още, че има информация, че Великова е била отстранена заради критиките си към прокуратурата и към процедурата по избор на нов главен прокурор с единствен участник – Иван Гешев. В сигнала се казва още, че самата процедура за избор на главен прокурор се провежда непрозрачно и това е предизвикало протести в обществото.

Подчертава се още, че целият скандал повдига въпроса за уязвимостта на БНР от политически натиск.

За натиска от първо лице

Натискът за свалянето на Силвия Великова от ефир е започнал още при стария директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов. Това заявява в интервю за Offnews зам.-главният редактор на програмата Даниела Късовска, която подаде оставка след скандала. Тя разказва, че след като Савов отказал да свали Великова от ефира и да ѝ отнеме съдебния ресор, бил скоростно пенсиониран.

Преди това имало натиск направо от генералния директор Светослав Костов и от Николай Кръстев, който зае мястото на Савов и махна Великова от ефир.

"Този натиск започна от понеделник миналата седмица, като интензивността му се засилваше към края на седмицата. Той беше упражняван върху бившия вече директор на Програма "Хоризонт" господин Ивайло Савов. Аз станах свидетел на това, тъй като ние с него – той като директор, а аз – като заместник главен редактор - делим почти едно и също работно пространство, като всъщност между нас стои една стъклена преграда. Много често тя е отворена, за да улеснява работния процес между нас, така че станах свидетел на директен натиск от страна на господин Светослав Костов върху господин Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи изпълняващият длъжността директор Николай Кръстев: Силвия Великова да бъде отстранена от ресора "Правосъдие и съдебен ред", където от години работи, и да бъде отстранена от ефира като водеща на сутрешния блок на Програма "Хоризонт" "Преди всички", разказва Късовска.

Едновременно с това се говорело, че ако Великова не бъде свалена от ефира и ресора, с радиото ще се случи нещо лошо. Според Късовска Костов е действал под външен натиск. Версията, че той е бил заплашен, че ще го "сготвят" се появи още в деня на отстраняването на журналистката.

"Моето впечатление е такова. Не мога да кажа обаче от кого. Дори смятам, че това, което направи господин Николай Кръстев (той подаде оставка ден след отстраняването на Великова б.р.), въпреки че той пое вината и отговорността за това, не е негово решение и мисля, че никой в Програма "Хоризонт" не се съмнява в това", казва Късовска.

Освен това тя коментира, че проверката на практика прехвърли отговорността на техническия директор, който поискал спирането. Шефът на радиото твърди, че той само е сложил резолюция "Да" на предложението му и отказва да поеме отговорността за спирането на сигнала.

"Абсурдно е според мен. Всъщност след това, което се случи, сме свидетели на ред неадекватни решения, които доведоха до криза в Програма "Хоризонт". Очевидно изборът на технически директор, който да предизвика такъв, много меко казано, технически гаф – спирането на ефира на Програмата, е престъпление, избирането на и.д. главен редактор, който с действията си доведе до тази криза в програмата и допусна да бъде проводник на натиск над нея. Колко още решения трябва да бъдат взети може би в тази посока, за да се види, че нещо в управлението на радиото не е наред?", заяви Късовска.

По неофициална информация ръководството на БНР получава редовни инструкции от депутата от ДПС и говорител на партията Велислава Кръстева. За това намекнаха пред Mediapool и представители на ГЕРБ, които обаче настояха в никакъв случай да не бъдат цитирани, тъй като било "опасно". 

Един човек, много подписи

Същевременно Съюзът на българските журналисти в програма "Христо Ботев", синдикатите и от "Подкрепа" и КНСБ са се подписали в защита на Светослав Костов. Това става ясно от становище, разпространено апокрифно из социалните мрежи.

Журналисти от "Христо Ботев" подготвят свикването на общо събрание, за да изразят несъгласието си с подписа на председателката на СБЖ там Дарина Анастасова, научи Mediapool. Източници от БНР разказаха, че тя е подписала "дистанционно", а на декларацията пред името ѝ е поставена и запетая. Самата Анастасова заяви, че в момента е в болнични, но се съгласила да подкрепи становището. Тя обясни, че по времето, когато е събирана подписка в подкрепа на Великова, отново е отсъствала, но е била подписана.

"Същото се отнася и за подкрепата за ръководството на радиото", каза Анастасова, която е водещ на предаване за изкуство и култура по програма "Христо Ботев".

Тя не вижда проблем в това, че не е свиквано събрание и на практика никой от 73-мата членове на СБЖ не е казал, че е съгласен с подобно становище.

"Обикновено се счита, че след като ми е гласувано доверие като председател, ми е гласувано доверие и да вземам решения. Никой синдикат не прави общо събрание за всяко становище", твърди Анастасова. 

Пречат на творческия процес

Според нея подкрепата за Великова и свободата на словото не отменя тази за ръководството на радиото. Анастасова твърди, че всички сътресения се отразяват зле на работещите и не е работа на журналистите да се занимават с такива неща. Това пречело и на творческия процес в БНР.

"Вече сме уморени от всякакъв вид външни намеси", каза тя.

Според Анастасова колегите ѝ от СБЖ, които не са съгласни с действията ѝ, могат да излязат със собствена декларация. Тя обаче не е съгласна да ѝ се търси сметка, макар да е председател на организацията.

"Изглежда ми като намеса в моята свобода на словото. Считам го за натиск върху себе си", обясни тя.  

Кой може да свали Костов от поста му?

Растат и настроенията за смяната на избрания от СЕМ само преди около 70 дни генерален директор на БНР. Причината – разминаващите се обяснения на Костов за скандала и твърденията му, че е нямало натиск. Намеци, че Костов трябва да си отиде от поста, направиха и от ГЕРБ

Преди ден обаче той ясно обяви, че няма такова намерение и според "веруюто" му не е достойно да се подава оставка. ТТова поставя въпроса може ли СЕМ да го отстрани, ако реши, и, ако не го направи, какви са другите варианти.

От регулатора неофициално твърдят, че нямат законова възможност. Според закона обаче това може да стане "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Текстът е така написан, че дали такава хипотеза е налице, зависи от това кой го чете. В случая сигналът на радиото беше прекъснат и колкото и да не отговаря на въпроса директно, под решението за замъкването стои подписът именно на Светослав Костов. Тук обаче идва въпросът за проверката на ДАНС и прокуратурата, която към момента го оневинява, а сегашните обяснения на главния прокурор показват, че разкриването на истината ще се проточи дълго, тъй като предстои съдебен процес.

Другата възможност е "веруюто" на Костов рязко да бъде променено и сам да си подаде оставка - дали заради недоволството и напрежението в радиото или заради тези, които, според хората в БНР, са упражнили натиск за свалянето на Великова. 

Още миналата седмица, в разгара на скандала, Костов пробва да тушира напрежението "кризисно" – с обещание за 25% увеличение на заплатите за следващата година. Проектобюджетът обаче трябва да бъде одобрен от финансовият министър Владислав Горанов, а обещанието беше направено преди това. В годините назад той нееднократно е показвал, че не одобрява подобни действия. Така например през 2016 г. тогавашният министър на образованието Меглена Кунева обеща 10% увеличение на заплатите на учителите, но финансовият министър обяви, че това ще стане само ако има резерви в министерството. Така е напълно възможно ходът на Костов за привличане на подкрепа да се окаже в негова вреда.

Следващ вариант е да се инициира дискутирана и в миналото законова промяна, чрез която БНТ и БНР да се следят под обща шапка и след гласуването му да настъпи промяна в ръководните органи. 

И журналистите в "Хоризонт" отиват при СЕМ

Междувременно се разбра, че редколегията на програма "Хоризонт" ще се срещне с членовете на Съвета за електронни медии, след като шефът на БНР така и не отговори на многократно зададения му въпрос кой спря радиото.

Редколегията на БНР посочва, че има разминаванията в обясненията за спирането на програма "Хоризонт", както и във фактите около отнемането на ресора на Силвия Великова и свалянето ѝ от ефир.

Те отхвърлят внушенията за политически интереси в проведения протест в подкрепа на Великова, в който се включиха представители на много медии. Демонстрацията не бе организирана от представители на политически формации, а от солидарни с колегите си журналисти.

В четвъртък СЕМ трябва да обсъди и обяви какви мерки ще предприеме след спирането на "Хоризонт". В понеделник медийният регулатор изслуша генералния директор Светослав Костов, а председателят на съвета София Владимирова изиска ръководството на радиото да представи детайлна техническа информация за спирането на сигнала. Членовете на СЕМ останаха недоволни от краткото и неконкретно експозе на Костов, в което той обясни ситуацията. Нарушена е и лицензията на радиото, коментира на изслушването на 16 септември София Владимирова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. т€еритория на Мики Маус
  #7

  Никой не е сприал БНР по интернет

 2. Филка Русофилка
  #6
  Отговор на коментар #1

  Мaйк, бългapcкaтa МAEЖ нe ce жaли нa Eвpoпeйcкия cъвeт в Бpюкceл, a нa Cъвeтa нa Eвpoпa - c Pуcия и Туpция. Зaбpaвили ca дa им кaжaт, чe тexн. диpeктop нa БНP Плaмeн Кocтoв e peцидивиcт пo дъpпaнe шaлтepи нa Xopизoнт. Пpeз 2001 в Xopизoнт пaк има пoлитичecки бунт - cpeщу избopa нa Ивaн Бopиcлaвoв зa гeн. диpeктop нa БНP. Opгaнизaтop нa лoкaутa пaк e Плaмeн Кocтoв - тoгaвa aдмин. диpeктop нa БНP. „Глaвaнaкът“ пaк cпpял зa дългo пpoгpaмa Xopизoнт. Бapикaдиpaл ce cъc cвитa бунтoвници в 1 cтудиo. Ceгa бунтът e cpeщу гeн. диpeктop и тoя нa Xopизoнт. https://m.24chasa.bg/mnenia/article/7660263

 3. т€еритория на Мики Маус
  #5

  Приемете, че д€мокрцията е НЕустойчво състояние на обществото. Устойчивите състояния са Диктатура и олигархия. Джими Картър-САЩ са по-скоро олигархия. д€мокрацията е УТОПИЯ! От вън ни говореха за демокрация, за да ни изкупят и подчинят. Нашият пост-комунистически елит прие демокрацията за временно състояние, за да ни изкупи и овладее. Точно както Ротшилд са си СЪЗДАЛИ САЩ! За да не плащат "високите" данъци на Кралицата, за да си имат ЧАСТНА централна банка.

 4. bgp
  #4

  Преди 2 дни стана ясно ,че Престъпникгешев е наредил на съдиите в Простакия да дават присъди от 20 години на всички ,които слушат Бийтълс и публикуван списък със забранени изпълнители !

  Днес програма Хоризонт е продължила да облъчва населението с изпълнения на Бийтълс !

  Поради тази причина Престъпникгешев е издал ново нареждане на съдиите в Простакия , да издават смъртни присъди за слушане на The Beatles , Led Zeppelin , The Who ! За слушане на Т.Rex без присъда , разстрел на място !

  Тъй като

 5. .text
  #3

  #КОЙ може да спре радиото и после да се окаже че няма виновни. Едни получили email, ама други не го били писали (те тези мейли не ги ли подписват?). От името на някого бил подаден някакъв документ... Май тече някакъв фарс

 6. mediaman
  #2

  Борисов, я докато си караш Жипа, питай Олигархията Има ли пилот в самолета. Щото оставяме с впечатление, че няма.

 7. т€еритория на Мики Маус
  #1

  1)Брюксел н€ма да ни реши проблемите. Трябва да ги решим ние! 2)Брюкселското огледало понякога е криво. 3)Брюксел отдавна вече не е плашило. Защото Брюксел се целува, прегръща, ръкува с нашите първенци. Брюксел е плат€ц и спонсор.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.