Кой стои зад "Джи Пи Груп", "Водстрой 98" и "ПСТ Груп"

По документи Делян Пеевски и Валентин Златев нямат нищо общо, но индиректни връзки водят към тях

Снимка: БГНЕС

Кой стои зад компаниите "Джи Пи Груп", "Водстрой 98" и "ПСТ Груп". Този въпрос си задават мнозина през последните дни, след като премиерът спря обществени поръчки за стотици милиони левове поради "витаещи съмнения", че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

Обяснявайки защо е разпоредил прекратяването на поръчката за 1 млрд. лв. за магистрала "Хемус", в понеделник Бойко Борисов увери, че всичко около търга е "абсолютно законосъобразно" и че имената на Пеевски и Златев не фигурират във фирмите. На въпрос, защо тогава се влияе от слухове, той отговори: "Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлечем някой съд."

Пеевски и Златев отрекоха да имат нещо общо с въпросните фирми.

"Това е тема, която въобще не ме интересува. Аз по слухове не работя", заяви бизнесменът и депутат от ДПС във вторник пред репортери в парламента.

Ден по-рано Валентин Златев коментира след среща с премиера: "Не знам кой какво е правил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове, че някой е чул – декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение фактическо, нефактическо и т.н. към тези две фирми... Просто Златев и Пеевски са удобни имена."

Срещата му с Борисов не беше заради спрения търг, а заради контрабандата с горива, като шефът на "Лукойл България" участва в качеството си на председател на Надзорния съвет на Българската газова и петролна асоциация.

Официално имената на двамата "олигарси", както ги наричат във форумите, не фигурират в тези фирми, сочат справки в Търговския регистър.

Вписаните собственици на трите фирми не са известни на широката публиката. Засега те не са реагирали официално на мотивите, с които бяха прекратени "абсолютно законосъобразно" спечелени от тях поръчки.

В същото време шефовете на големите строителни компании, както и ръководството на строителната камарата са напълно наясно кой кой е в бранша, но предпочитат да спазват закона на омертата. Председателят на строителната камара Светослав Глосов, който преди ден участва в срещата на КРИБ с премиера, заяви, че драма няма  и въпросът за спирането на "абсолютно законосъобразния" търг за "Хемус" не е обсъждан.

Трите компании са в топ 5 на класацията на в."Капитал" по приходи за 2014 г. Другите две са "Главболгарстрой" и "Трейс груп".

Възходът на "Джи Пи Груп" върви с "Лукойл България" и управлението на Борисов

Възходът на "Джи Пи Груп" ООД върви ръка за ръка с бизнеса на компанията "Лукойл България", което се управлява от Валентин Златев.

Дружеството с ограничена отговорност е създадено през май 2006 г. В него влизат "Джи Пи Холд" (98%) и Владимир Спасов Лозанов (2%). "Джи Пи Холд" е собственост на Георги Василев и Владимир Владимиров-Житенски, които държат равни дялове в компанията, сочи Търговският регистър.

Според източници от строителния бранш Владимир Лозанов представлява интересите на Валентин Златев в групата.

"Джи Пи Груп" строи бензиностанциите и газстанциите на "Лукойл" у нас. Компанията работи и на територията на "Лукойл Нефтохим" Бургас по най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Другата индиректна връзка с Валентин Златев е, че компанията беше ангажирана с изграждането на голф комплекса "Правец ризорт" на мястото на бившата резиденция на Тодор Живков. Комплексът официално е собственост на фирмата "Тера тур сервиз", която се управлява от Васил Златев – баща на шефа на "Лукойл".

"Джи Пи Груп" е строител и на офис сградата на "Лукойл" на бул.Тодор Александров" в София и на хотел "Хелиос Бийч" в Обзор, в който Борисов бе засечен на гости при Златев в началото на първия си премиерски мандат. Борисов не е отричал дългогодишното приятелство помежду им, нито за престоите си в хотела, но е изтъквал, че това по никакъв начин не означава, че облагодетелства бизнеса на Златев.

Строителната компания има редица сградни проекти като селището "Мирамонте" в Драгалевци, преустройство на сграда на площад "Славейков", довършването на мол "Марково тепе" в Пловдив.

Навлизането ѝ в инфраструктурното строителство обаче става в първия премиерски мандат на Бойко Борисов. През септември 2012 г. към тримата акционери в "Джи Пи Груп" се прибавя нов – Стефан Филипов Тотев. Не е ясно дали това е "зъболекарят на премиера", за когото говори лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

Тотев купува 3% от акциите в компанията, като в Търговския регистър не е посочена цена. С 1% увеличава делът си и Владимир Лозанов и вече има 3%. Така Владимир Житински и Георги Василев остават с по 47% всеки.

Случайно или не, влизането на Тотев в "Джи Пи Груп" съвпада с период, в който компанията започва да печели поръчки за стотици милиони, като повечето от тях са по европейски програми – участъци от метрото, пътища, водни проекти, спортни зали и т.н. Така за периода 2012 – 2014 г. приходите на компанията се удвояват от 72 млн. лв. на 144 млн. лв., сочи справка в регистъра на камарата на строителите. С увеличаването на оборотите печалбите също растат, както и активите и работещите за нея. В крайна сметка "Джи Пи Груп" излиза на трета позиция в класацията на "Капитал 100" за строителния бранш за 2014 г.

Първоначално офисът на "Джи Пи Груп" е на бул."Цар Борис ІІІ" 54. Това е сградата, в която днес се помещава Софийският районен съд. През 2012 г. "Джи Пи Груп" мести офиса си на бул."Черни връх" 59А. На този адрес е сградата, в която навремето се помещаваше групировката "Мултигруп". Сега на адреса са регистрирани множество компании, сред които е пенсионното дружество "Лукойл Гарант България", както и "Марково тепе мол" ЕООД, официално собственост на кипърска офшорка. Молът в Пловдив се довършва от "Джи Пи Груп", като на него са обявени контакти на компанията за наемане на помещения.

Като косвена индикация за връзка на компанията с Валентин Златев е и това, че тя е избрана да построи резиденцията на руското посолство в столичния квартал "Княжево".

"ПСТ Груп" - от Васил Божков до Делян Пеевски

Другият строител на "Хемус" – "ПСТ Груп" е наследник на "ПСТ Холдинг" – един от големите играчи в пътното строителство. Само до преди три години дружеството беше под контрола на Васил Божков. Неговото оттегляне от строителството на пътища започна в края на първия мандат на Бойко Борисов и се свързва с фалита на друга негова фирма- "Холдинг Пътища".

"ПСТ Холдинг" обаче притежаваше натрупан опит, който е важно предимство при възлагането на обществени поръчки. Тя се върна в голямата игра след трансформация на собствеността и имиджово преопаковане. В момента "ПСТ Холдинг" е притежание на офшорна фирма, зад които не е ясно кой стои.

Прехвърлянето на активите по схемата дълг срещу собственост стана през април 2013 г. Тогава акциите станаха притежание на офшорката от Вирджинските острови "Галиано Уърлдуайд Лимитид". Дружеството се представляваше от Иван Шарланджиев, бивш изпълнителен директор на пловдивската фабрика за опаковки на цигари "Юрий Гагарин", в която днес официално Делян Пеевски държи 17%. Другият акционер беше "Ди Ви Ти Джи България", чийто краен собственик е Васил Божков.

Окончателното излизане на Божков става година по-късно. От края на март 2014 г. "ПСТ Груп" е собственост на кипърската офшорка "Колвик Сървисис Лимитид", която изкупува акциите на другите две компании за 281 582 лв. по номинална стойност, според книгата на акционерите. Не е ясно кой стои зад офшорката.

Дружеството се управлява от съвет на директорите, в който влизат бившият зам.-министър на транспорта в първия кабинет на Бойко Борисов Камен Кичев, бившият изпълнителен директор на "Трейс" Цветан Цонев и Петко Хитров. Последният доскоро беше в управлението на дружеството "Комсо табако", което днес вече официално е собственост на "НСН Инвестмънт" ООД на Делян Пеевски и Ирена Кръстева.

Компанията има стабилни приходи за последните три финансови години и бележи пик през 2013 г. - над 172 млн. лв. През следващата година оборотът на дружеството пада до 127 млн. лв., според регистъра на строителната камара. В класацията на "Капитал 100" заема петото място.

Въпреки стабилните приходи "ПСТ Груп" има трудности с обслужването на заема към Първа инвестиционна банка, защото той е нараснал от 40 млн. лв. през 2013 г. на над 55.3 млн. лв. към края на миналата година, сочат публикуваните документи в Търговския регистър.

"Водстрой 98", която не е на Пеевски

"Водстрой 98" е компанията, посочена от бившия собственик на КТБ Цветан Василев като "марионетка" на Делян Пеевски, която разпределя поръчките в строителния сектор.

До 2008 г. "Водстрой 98" е малка сливенска фирма, създадена с цел да приватизира "Водно строителство - Сливен", което впоследствие се влива в нея. Годишният ѝ оборот варира от няколкостотин до 2-3 млн. лв.

Година по-късно собствеността се сменя и през декември 2008 г. мажоритарен акционер вече е "ПМ контрол" собственост на Иван Мирински. Преди това той се е занимавал с малък проектантски бизнес и най-големият му обект дотогава е реконструкцията на Съдебната палата.

От отчетите на "ПМ контрол" става ясно, че покупката на 96.4% от "Водстрой" е била за 2 млн. лв., които са осигурени чрез двегодишен заем от КТБ. Изплащането едва ли се е оказало проблем, след като още през 2009 г. приходите на дружеството стигат 144 млн. лв. От тях над 100 млн. лв. са изплатени на поддоставчици, което говори, че фирмата е предимно комисионер - инструмент за печелене на поръчки.

Идва обаче на власт правителството на Бойко Борисов и поръчките на компанията падат. През 2012 г. оборотът ѝ е едва 33 млн. лв., през следващата – над 75 млн. лв., но през 2014 г. вече се удвоява - над 156 млн. лв., според регистъра на строителната камара. Така компанията скача от девета на втора позиция по оборот в класацията на "Капитал 100" за 2014 г.  Изпреварена е единствено от "Главболгарстрой".

И ако до преди две години дълговете на "Водстрой 98"  бяха към КТБ, то днес то е заложено в държавната Българската банка за развитие, на която изплаща кредит от над 46 млн. лв.

Официално "Водстрой 98" е собственост изцяло на Иван Мирински и няма никаква директна или индиректна връзка с Делян Пеевски.

Но на 8 август 2014 г. икономическият министър от току - що подалия оставка кабинет "Орешарски" Драгомир Стойнев (БСП) заявява пред бТВ, че строителните фирми, за които се смята, че са на Делян Пеевски, са излезли от консорциума, избран да строи българския участък на "Южен поток". Извадената фирма е "Водстрой 98". Два месеца преди това Европейската комисия е стартирала наказателна процедура срещу България по повод конкурса за избор на строител на газопровода и иска спиране на всички дейности по неговото изграждане.

Със сходно обяснение на 15 февруари 2016 г. премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде спрян незабавно търгът за магистрала "Хемус", спечелен преди два месеца от два консорциума, единият от които близък до Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а вторият – до Валентин Златев.

Да се спират обществени поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности, заяви Борисов на правителственото заседание в сряда, когато бяха спрени още поръчки , включително една за 95 млн. лв., в която участват "Джи Пи Груп" и "Водстрой 98".

Подобен "ръчен контрол" върху процедурите, упражняван лично от министър-председателя, обаче едва ли е ефективният модел за гарантиране на прозрачност, реална конкуренция и защита на обществения интерес. Намесата на премиера, мотивирана с "витаещи съмнения", граничи с пълен произвол и е доказателство за сериозни пороци в работата на държавните институции, регулаторите и спазването на правила в областта на обществените поръчки.

Спирането на търга за "Хемус" съвпадна с изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че мониторингът за Румъния може да падне заради успехите в борбата с корупцията, с което България за пръв път ще бъде разделена от северната си съседка. Ден по-рано, на 14 февруари, Борисов е имал телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Според официалното съобщение двамата са обсъждали справянето с бежанската криза. Друго събитие, което би могло да има отношение към новия курс на българския премиер, е решението на Турция да забрани на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в страната, като близки до турския президент медии представиха Пеевски като "проруски олигарх", който "може да се окаже, че е в основата на контрабандата на български цигари в Турция."

Самият Борисов обаче отхвърли гневно всякакви намеци, че е повлиян от европейски посланици или други външни фактори, заявявавйки: "Чух, че някакви гадове са казали, че външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса (за "Хемус"-бел.ред.) Това са гадове, които лъжат, мамят, медии-бухалки и негодници. И в двете посоки. И трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо. И на едните, и на другите!"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес