Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кой строи магистрала "Хемус"? Обществени поръчки вече няма, но "витаещите съмнения" остават

"Автомагистрали" е сключила договори с 20 фирми за доставка на материали и техника

14 коментара
Кой строи магистрала "Хемус"? Обществени поръчки вече няма, но "витаещите съмнения" остават

В началото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов отмени поръчка за строежа на участъци от магистрала "Хемус" (София-Варна) заради "витаещи съмнения", че са спечелени от фирми свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и тогавашния шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. Тогава Пеевски и Златев отрекоха да имат нещо общо с визираните компании, но вероятно покрай сполетелия го катарзис Борисов нареди спирането на още обществени поръчки, зад които прозирала сянката на Пеевски.

Днес магистрала "Хемус" се строи без обществена поръчка и по нова схема. Изненадващо за широката публика, в края на 2018 г. правителството отпусна над 1.35 млрд. лв. на държавната компания "Автомагистрали", за да построи "Хемус" до Велико Търново (135 км средно по 10 млн. лв./км). Година по-късно бяха дадени още 1.38 млрд. лв. за останалите 89 км между Велико Търново и п.в."Буховци" - отново на "Автомагистрали" (средно по 15.5 млн. лв./км).

Към момента на възлагането държавната компания нямаше опит в изграждането на магистрали и за всички беше ясно, че работата ще бъде прехвърлена на частни фирми. Това стана чрез т.нар. рамкови споразумения за доставка на техника, материали и услуги, които обаче са обвити в мъгла.

След запитване по Закона за достъп до обществена информация, изпратено от Mediapool, се разбра, че "Автомагистрали" е подписала общо договори с 20 частни фирми за изграждането на магистралата до Велико Търново. Зад строителните компании обаче отново има "витаещи съмнения", че са свързани с двете главни действащи лица от 2016 г. Договорите с шест големи строителни компании за магистралата от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен/Ловеч са подписвани в средата на 2019 г. и са с продължителност от 4 години (48 месеца).

Хасковската "АБ"

Начело в списъка на строителите на магистрала "Хемус" е хасковската компанията "АБ". Случайно или не това беше първият от серията от двадесетина договори, който беше показан на Mediappol в офиса на "Автомагистрали".

В строителния бранш, а и в министерските среди, свързват компанията с ДПС и депутата Делян Пеевски. През 2016 г. "АБ" получи спасителен заем от 29 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие, за да не фалира. По това време тя беше собственост на близките до ДПС Телят Хасан и Станимир Милев.

Последва спечелването на няколко големи обществени поръчки на проекти финансирани от еврофондовете, най-голямата от които е модернизацията на жп линията София - Елин Пелин за 145 млн. лв. Наскоро пък получи и поръчка за ремонт на участъци от магистрала "Марица" край Свиленград за рекордните 3.5 млн. лв./км (над 24 млн. лв. за 8 км). Въпреки това оборотът ѝ през последните три години е около 28 млн. лв., показва справка в регистъра на Камарата на строителите.

Най-вероятно, за да се изчисти връзката с ДПС, отново през последните години "АБ" смени на няколко пъти собствеността си. Последната сделка е от началото на тази година и днес хасковската фирма е еднолична собственост на Цветан Николов Чолаков, който е собственик на "Валирион" ЕООД. Компанията с 10 000 лв. капитал е регистрирана в апартамент в столичния квартал "Дианабад". След одобрение от КЗК през март 2020 г. "Валирион" придоби "Пътна сигнализация - България" ЕООД, която имаше акции в "АБ". "Пътна сигнализация" е една от фирмите, които доставя мантинели за агенция "Пътна инфраструктура".

Освен това "Валирион" има далечни връзки с една от големите строителни фирми  "Хидрострой". През 2016 г. "Хидрострой" купи друга компания, за която по думите на премиера Борисов имаше "витаещи съмнения", че е свързана с Пеевски - "Водстрой 98".

Варненската "Хидрострой", която се премести в София

За това не е изненада, че и "Хидрострой" е в отбора на строителите на първите три участъка на "Хемус". Варненската компания, която премести централата си в София, е собственост на бившия пътен шеф от времето на управлението на НДСВ и ДПС Велико Желев. След покупката на "Водстрой-98" от "Хидрострой" бяха спечелени редица обществени поръчки за поддържането на републикански пътища и на райони в градовете Варна и София, както и на водни проекти.

Според Цветан Василев, бивш мажоритарен акционер в КТБ и бивш бизнес партньор на Пеевски, поглъщането на "Водстрой" от "Хидрострой" е "доказателство за синергията между Борисов и Пеевски".

"Най-любимата фирма на Борисов, "Хидрострой" на Велико Желев, купи персоналната фирма на Пеевски. Това ако не е доказателство за тяхната симбиоза?", коментира банкерът преди година пред сайта "Гласове".

Велико Желев и "Хидрострой" се оказаха големите печеливши след като премиерът спря "скандалните" търгове на "Хемус".  Фирми с негово участие спечелиха обществената поръчката за 10 км от Ябланица до пътен възел "Боаза" на магистралата. Този участък вече е в експлоатация, а сега "Хидрострой" продължава да строи и към Велико Търново. Оборотът на компанията за миналата година е над 214.6 млн. лв.

"Пътинженерингстрой-Т" от Търговище

Друга компания, в която Велико Желев има миноритарен дял, е "Пътинженерингстрой-Т" от Търговище. Тя също има 4-годишен рамков договор с "Автомагистрали" за изграждането на "Хемус" до разклона за Плевен/Ловеч.

Компанията е и в обединението, което строи участъка между п.в."Белокопитово" и п.в."Буховци" на магистрала "Хемус", който се очаква да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г., според обещанието на Борисов. Изграждането на този обект закъсня заради забавени отчуждения.

Преди дни пък стана ясно, че в Разград са засадили дървета заедно със саксиите. Това е направено при изпълнението на европроект за паркоустрояване на зелените площи в кв. "Орел" от обединението ДЗЗД "Абритус Гардън" за близо 5.5 млн. лв. "Пътинженерингстрой-Т" участва в обединението с 30 на сто, а другият участник е русенската фирма "Металпласт инженеринг" ЕООД.

"Автомагистрали Хемус" от столичната ул."Раковски" 128

Още една фирма от обединението, което строи "Хемус" при п.в. "Белокопитово" е с 4-годишно рамково споразумение с "Автомагистрали" за първите три участъка на "Хемус". Това е регистрираното на столичната улица "Раковски" 128 дружество "Автомагистрали Хемус". Като действителен собственик е посочен Райчо Бойков Котов, показва справка в Търговския регистър.

Името на адвокат Котов стана известно от разследването  на сайта "Биволъ" по аферата "ДжиПиГейт", която се запомни с ареста на журналисти и висящо дело в прокуратурата. Преди да оглави "Автомагистрали Хемус", адвокат Котов е дългогодишен служител на "Джи Пи Груп". Според разследването на "Биволъ" адвокат Котов е лицето "Райчо", което е получавало редовно комисионни от групата, която е подсигурявала експерти при провеждането на обществени поръчки с европейско финансиране.

"Автомагистрали Хемус" е изпълнявала и поръчки на община Правец, както и в редица други общини в Софийска област, показва сайтът на компанията. През последните години оборотът на дружеството расте, като за периода 2017 - 2019 г. той почти се удвоява от 10.6 млн. лв. на над 20.1 млн. лв., видно от регистъра на строителната камара.

Варненската "Инжстройинженеринг" на Пламен Стилянов

В отбора на строителите на първите три участъка на "Хемус" е и варненската компания "Инжстройинженеринг" на Пламен Стилянов, в която преди години е работил Велико Желев, собственикът на "Хидрострой" и ВДХ (новото име на "Водстрой 98").  

"Инжстройинженеринг" е една от средните компании в строителния бранш у нас, амбицирана да мине в отбора на големите. За последните години оборотът ѝ скочи двойно от над 43 млн. лв. през 2017 г. на над 86 млн. лв. година по-късно и над 82 млн. лв. през 2019 г., според регистъра на Камарата на строителите.

В управлението на компанията е и общинският съветник от БСП в Суворово Милен Гочев, който е от кръга на Борислав Гуцанов, според публикации във варненски медии.

"ПСТ Груп" на ПИБ

Сред строителите на първите три участъка на магистралата е и "ПСТ Груп", която навремето беше сред лидерите в бранша, но хазартният бос Васил Божков за малко не успя да я фалира.

Компанията бе спасена със заем от 55 млн. лв. от Първа инвестиционна банка през 2016 г. Официално се води собственост на кипърската офшорка "Колвик Сървисиз Лимитид", която се представлява от Камен Кичев, бивш заместник-министър на транспорта в първия кабинет на Борисов. През последните три години оборотът на "ПСТ Груп" се движи с неизменна величина от около 50 млн. лв., а компанията продължава да печели обществени поръчки.

Бавен напредък

В договорите, предоставени на Mediapool в офиса на "Автомагистрали" за един час, бяха заличени сумите, които всяка една от шестте строителни компании ще получи за изграждането на първите три участъка на "Хемус". Обяснението бе, че държавната фирма се притеснява да не бъде съдена от частните фирми, ако разкрие тази информация пред медиите. Това е спорен аргумент, защото строителството на магистралата става с публични средства от държавния бюджет – тоест, с парите на данъкоплатците. Ако тя се строеше с европейско финансиране, тази информация, съгласно регламентите, щеше да е публична.

Борисов често отскача с премирския джип да инспектира как напредва работата по магистралата и от видеата, които качва във Фейсбук, се вижда, че този участък няма да е готов в близките година -две. Неотдавна министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че активно се работи само по първия и третия участък – този между п.в. "Боаза" и п.в."Дерманци" (16 км) и другия - между п.в."Каленик" и разклона за Плевен/Ловеч (17 км). Работата по междинния участък с дължина от 19 км тепърва предстои. По думите на Аврамова той е и най-сложният от трите, като там е предвидено и изграждането на тунел.

За свършената работа дотук държавната компания "Автомагистрали" е получила 555 млн. лв. от 1.35 млрд. лв., които правителството отпусна на МРРБ в края на 2018 г. Сумата се "равнява на 30% от общата стойност за обезпечаване на необходимите материали, техника, механизация и организация на видовете дейности за първите 134 км до Велико Търново", се казва в отговора на компанията до Mediapool.

Данните на "Автомагистрали", получени по ЗДОИ, се различават от тези, които пътната агенция предостави на в. "Капитал" също по ЗДОИ. От АПИ твърдят, че са превели авансово на "Автомагистрали" близо 700 млн. лв. с ДДС. Според договора на АПИ с държавната компания авансът на фирмата е 35% и се изплаща в рамките на 90 дни от подписване на договора.

Откъде се получава разликата от 145 млн. лв. не става ясно и може би принципалът и на двете – Министерството на регионалното развитие и благоустройството - трябва да обясни.

Очаквайте продължение по темата: Кой доставя материали и ще строи участъка между разклона за Плевен/Ловеч и Велико Търново.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 06:26 на 22 януари 2021 от автора.
  #14
 2. Sdk
  #13
  Отговор на коментар #10

  гошо-тъпото имали да каже нещо по темата?

 3. Sdk
  #12

  пладнешки разбойници, "не сме народ а мърша".

 4. Отбелязвам
  #11

  Но вероятно няма да доживее до затвора, защото е много прост и през последните години не е наясно с реалността. И говори, каквото му щукне в момента. Ще го издумкат, за да не говори пред съд.

 5. Гошо мъдреца
  #10

  Екипът на Медияпул, накрая нямали да заяви, кой ЛОТ от магистралите желае да строи, и да подпише договор за изпълнение ?

 6. Отбелязвам
  #9
  Отговор на коментар #8

  И аз така мисля - че ще го гръмнат, защото много знае. Началниците са същите. Затова искам да поживее още някоя година между себеподобни в затвора.

 7. Един препатил
  #8
  Отговор на коментар #7

  Разбираме Вашето хуманно желание Борисов да не свърши като Луканов. Но се страхувам, че няма да се сбъдне. По-вероятно е тези, на които сега пълни гушите утре да му затворят устата. Разбира се не поради лоши чувства, а защото така е най-сигурно.

 8. Отбелязвам
  #7

  Като гледам как вървят нещата, много скоро очаквам по телевизията да видя Бойко Борисов зад решетките с увиснала долна челюст като на Тодор Живков - неговият учител и кумир. Този път - до живот вътре. За откраднатото, а и за поука на бъдещете премиери - да не крадат! Не искам да свърши като Луканов - искам да умре в затвора!

 9. Отбелязвам
  #6

  От правна гледна точка много е интересен "Апартаментгейт". Сума заслужили другари и другарки от ГЕРБ придобиха почти безплатни апартаменти. Простото Цвъки, простата ЦЦ от Плевен и т.н. до пиарката. При общественото недоволство те бяха изключени от Партията, но не бяха съдени и апартаментите им останаха. Така беше и при Престъпния комунистически режим - това е пълна реставрация. Много кралите другари и другарки ще бъдат изключени от Партията за наказание. Но те не подлежат на съд, защото нашата Партия и нейните членове сме над Закона! Партията е права, дори и когато съгреши! Партийните членове са невинни, дори и когато крадат публично!

 10. Отбелязвам
  #5

  - Имате ли къща в Барселона? - Мен испанската полиция ме е наградила с най-високите си награди. - Ама имате ли къща в Барселона? - Аз в Барселона не съм ходил от 7-8 години.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.