Кой свали охраната на Местан, докато Пеевски е натискал за оставката му?

Според бивш гард на НСО решението е лично на Борисов, шефът на НСО обясни, че е на всички шефове на служби

Кой свали охраната на Местан, докато Пеевски е натискал за оставката му?

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов отрече да има политическа поръчка в решението да бъде свалената охраната на Лютви Местан точно на 22 декември 2015 г., когато ДПС даде гласност на атаката на Ахмед Доган срещу него, а "важен посредник" се обадил на Местан да му каже да си подаде оставката до края на деня. След като бившият служител на НСО полк. Николай Марков каза в петък пред бТВ, че охраната е свалена по нареждане на премиера Бойко Борисов, генерал-лейтенант Антонов заяви пред БНТ, решенията кои публични фигури да бъдат охранявани и кои не се взимат от регламентираната по закон комисия и при оценка на всички рискове.

От думите му се разбра, че въпросната комисия е заседавала по казуса "Местан" същия ден, в който "важният посредник", както го нарече бившият лидер на ДПС и не отрече, че става дума за Делян Пеевски, е поискал Местан да се оттегли от поста до края на деня.

Ангел Антонов не обясни какво се е случило, за да се наложи охраната на Местан да бъде възстановена (макар и в по-ограничен вид) на следващия ден. Предположението, че такова заседание е имало, произтича от уверенията на Антонов, че всяко решение се взима от комисията.

Разказът на Местан за странното съвпадение

На 22 декември, вторник, посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня, разказа Лютви Местан. "Тогава се появи речта (на Доган) в медиите и - обърнете внимание - в 19.26 минути пак по телефон ми бе съобщено, разбира се с изразено съжаление, че охраната ми е свалена изцяло. Аз питам: как е възможно изтичането на ултимативния срок за подаването на един вътрешнополитически акт да съвпада по време с решение за снемане на охраната ми? И това да ми се съобщава като вече случил се акт...Отварям външната врата да видя дали това е вярно и виждам как охраняващият полицай събира багажа и казва "разпоредиха ни да си тръгнем". На вас оставям отговора на въпроса е ли съвпадението случайно и какво означава това."

"Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за свалената ми охрана. Попитах президента Росен Плевнелиев, той не знаеше. Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден, след като разговаря с компетентните органи. Моят проблем не беше следващият ден, а същата нощ", разказа Местан и добави, че в така създалата се ситуация имал категорични притеснения за своята безопасност и затова отишъл в турското посолство с кола, изпратена му от посланика.

Бившият лидер на ДПС съобщи още, че 16 часа след снемането на охраната му от НСО е научил по телефона, че тя частично е възстановена.

Бивш гард от НСО: Борисов лично е свалил охраната на Местан

Премиерът Бойко Борисов лично е наредил НСО да спре да пази Местан, каза пред бТВ полк. Николай Марков, уволнен преди години от службата поради натиск на тогавашния президент Георги Първанов.

"Това решение е съгласувано и с президента, и с министър-председателя. Само началникът на службата може да издаде тази заповед", поясни той. Репликиран от водещия, че НСО е под шапката на президента, Марков заяви: "Оставете шапките и закона... нека не влизаме в подробности. Решението за свалянето на охраната е взето от министър-председателя. Местан знае какви ги е свършил. Той има своята интерпретация, но има и друга гледна точка. Две години никой не може да обясни защо беше толкова пазен. Подобна охрана е много, много милиони. Но да се играе жертва по този начин не е коректно за един човек, който също е сътрудник, наше момче."

От свалянето до възстановяването на охраната текат задкулисни процеси

"Естествено, при разговора си с Местан (Плевнелиев – бел. ред.) се е държал като държавен глава и е казал, че ще провери за какво става въпрос. 16 часа след това се възстановява частично охраната. Но не защото не е знаел. Това е един съгласувателен период, в който се решава какво да се прави от тук нататък", разказа своята версия Марков, отбелязвайки, че депутатът е трябвало да потърси премиера, а не президента.

"Свалянето на охраната на Лютви Местан е политическо решение. От периода, в който тя е свалена, до възстановяването ѝ, текат други задкулисни процеси, които са свързани с дейността на Местан", заключи бившият служител на НСО.

"Той, след като претендира, че е опитен политик, би трябвало да се усети какво се случва и да разбере, че това излъчва знаци. Ако неговият живот е трябвало да бъде отнет, той нямаше да бъде сред живите", каза още бившият гард от НСО, добавяйки, че "хората в ДПС ги "убиват" постоянно, те обичат да си играят на жертви".

Захариева: Възможно е президентът да не е знаел

Правосъдният министър и доскорошен началник на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева коментира пред бТВ, че е напълно възможно Плевнелиев да не е бил уведомен за свалянето на охраната на Местан. По думите ѝ президентът не е бил уведомяван за такива случаи до момента "и не мисля, че трябва да бъде уведомяван, няма такава процедура по закон."

"Не е работа на президента да се занимава директно с мениджмънта на НСО... Никога президентът не е се в месил и никога не е бил информиран", допълни тя.

Шефът на НСО сне личната си отговорност и я прехвърли на всички служби

Няколко часа по-късно шефът на НСО Ангел Антонов отхвърли като неоснователни твърденията, че службата изпълнява политически поръчки, като в същото време подчерта, че не той носи лична отговорност за решението.

"Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия в състав: главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Всички решения се взимат от комисията, а когато е необходимо се призозвават да участват в комисията и вземането на решенията Служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Всички решения са дълбоко аргументирани. НСО не е нито разузнавателна, нито информационна служба. НСО борави с данни, факти и документирани обстоятелства от другите правоохранителни, или служби за национална сигурност, каквито са МВР И ДАНС. Ние правим само оценка на риска и, повтарям, конкретната застрашеност според Закона за НСО. Така че всички внушения, които се правят по този въпрос, са неоснователни. Всичко, което е направено от тази комисия - и в последователност, и с документи, е напълно изрядно и по точката, и по буквата на закона", увери Антонов пред БНТ.

"Всеки един гражданин има различен начин на възприемане и реагиране на определена ситуация", каза той, отказвайки да коментира твърденията на Местан, че се чувствал застрашен.

"Пак повтарям, всичко това като информация се очертава в комисията и тогава се взимат решения. Нищо не се прави хей така, на лека ръка", добави шефът на НСО.

Попитан дали президентът има някакво отношение към взимането на решенията за осигуряване или сваляне на охраната на дадено лице, Антонов декларира, че "никой не влияе на комисията и още веднъж повтарям, комисията е орган, създаден по Закона за НСО и заседава в определен период от време".

"Нейните решения представляват класифицирана информация, която в срок от 6 месеца не се разгласява по никакъв начин. Президентът не участва пряко и не се меси в решенията на комисията. Президентът има отношение към службата като главнокомандващ и президент на републиката, и тази служба е ситуирана към президентството. Що се отнася до оперативното управление на службата, тя е изцяло под ръководството на началника на НСО", заяви Антонов.

Той не разясни какво е наложило 16 часа по-късно охраната на Местан да бъде частично възстановена.

Президентът да създаде комисия и да получи отговорите Кой нареди

"Обяснението в декларацията на НСО е абсурдно. Много думи и цитати от закони, но нищо като конкретност – "Кой?", коментира по този повод в блога си Илиян Василев.

""Преценката" да се свали охрана и то в момент на рязко изостряне на опасността за живота на Лютви Местн, а той е все още лидер на Парламентарна група - именно в контекста на нещата които той знае и опасността, която негови публични разкрития за ключови фигури е не само грешна преценка, това може да се окаже съучастие или част от план в опит за убийство!", пише той.

Парламентът няма да създаде комисия, той е под пълен контрол на "Кой?", прогнозира Василев.

"Президентът има право, като отговорен за структурата НСО, да създаде комисия и да получи отговорите - "Кой?" нареди? И да разплете чорапа", пише още Илиян Василев.

"Не спирайте да питате и не се задоволявайте само с оставката на шефа на НСО, която е неизбежна за да се потули скандала. Той не е човекът - никога не би се решил на собствена глава на подобно действие. Лесно ще го свържете с Пеевски, въпросът е, че Корпулентният не може да нареди пряко. Почти съм сигурен кой е, но не е моя работа да гадая - трябва да се разплете мрежата на влияние на "Кой?" Тази, която фалира банка, която заграби ключови активи, която блокира реформите, която печели проекти без конкуренция с евросредства, която сваля шефове на партии, която се опитва да подмени евроатлантическата ни ориентация. Помнете, от Местан може и трябва да започне разплитането на чорапа. Най-интересното е, че маските ще падат. Няма по-добър старт за промяната, но тя не може да стане в този парламент. Изборите през годината са просто задължителни", завършва коментара си Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?