Кой танцува с Путин

Карин Кнайсъл и Владимир Путин по време на нейната сватба

Някога бившата министърка на външните работи на Австрия привлече към себе си общественото внимание като покани на сватбата си руския президент. Сега Карин Кнайсъл влиза в Съвета на директорите на едно особено руско предприятие - "Роснефт", пише германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Карин Кнайсъл, заемала поста министър на външните работи на Австрия от 2017-та до 2019-та година, е издигната от руското правителство в Съвета на директорите на петролния концерн. Най-голям акционер в "Роснефт", с голяма преднина пред останалите акционери, е руската държава. Шефът ѝ Игор Сечин пък се смята за близко доверено лице на президента Владимир Путин, отбелязва изданието.

Някогашният германски канцлер Герхард Шрьодер си остава председател на Съвета на директорите, а като други чуждестранни "независими директори" са номинирани германският мизнесмен Матиас Варниг и швейцарският банкер Ханс-Йорг Рудлоф.

Също като Шрьодер, и Кнайсъл е имала по време на своята политическа дейност определена близост с Русия, пише Frankfurter Allgemeine. И напомня, че един от поканените на сватбата ѝ през лятото на 2018 г. гости бе Владимир Путин. Снимката, на която Кнайсъл се върти в танц с Путин, а след това му благодари с реверанс, обиколи света. Реверансът като жест на вежливост е част от обучението в танцовите школи на Виена. Мнозина в австрийското правителство обаче го окачествиха като неуместен в качеството му на дипломатически символ. Министърът на външните работи дори в качеството си на булка не е частно лице.

Тогавашното австрийско правителство и без това бе смятано за дружески настроено към Русия. Особено Австрийската партия на свободата. Тогава крайнодясната партия сключи споразумение за партньорство с държавната партия на Путин "Единна Русия". След излизането на тази партия от правителството в резултат на "скандала от Ибиза" с участието на нейния председател Хайнц-Кристиан Штрахе това партньорство изглежда угасна поне в сферата на публичните контакти, отбелязва германското издание.

Високопоставени политици от Австрия и по-рано са били членове на ръководството на руски компании. "Роснефт" обаче се различава от тях със своето особено властово положение и с крайно грубите си бизнес методи. Шефът на компанията Игор Сечин вероятно е бил агент на КГБ и се смята за задкулисен ръководител на разгрома на най-големия към онзи момент руски петролен концерн "Юкос" през 2003-та и 2004-та година, както и на политическия процес срещу шефа на "Юкос" Михаил Ходорковски, прекарал после 10 години в затвора. Именно чрез последвалото придобиване на най-големия дял от "Юкос" "Роснефт" се превърна в една от най-големите петролни компании в света.

Бившият руски министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев бе арестуван през 2016 г., а след това осъден на 8 години лишаване от свобода, след като възрази против запланираното от Сечин купуване от "Роснефт" на петролния концерн "Башнефт". Основание за присъдата станаха очевидно режисираните обвинения в корупция, които Сечин отправи против Улюкаев, припомня Frankfurter Allgemeine Zeitung. Заради ролята на концерна в руската политика САЩ наложиха на "Роснефт" санкции, след като започна агресията на Русия срещу Украйна през 2014 година.

След разпадането на правителството на Курц и Щрахе Кнайсъл отново се зае със своята публицистична дейност. Тя публично говореше за "постните поръчки" и сложната житейска ситуация вследствие на коронакризата. Но вероятно сред нейните поръчители вече е било едно руско държавно предприятие – работещото за чужбина онлайн издание RT. Може да се направи изводът, че Путин не забравя старите си приятели. Попитана от Frankfurter Allgemeine за своята работа в "Роснефт" Кнайсъл написала, че не иска да дава интервю. За останалото тя се позовава на своите книги и публикации. Тя няма почти никакъв опит в икономиката, но в публицистичната си работа се е занимавала с теми като Близкия изток, геополитиката и енергетиката, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?