“Койоти” и “мишоци” остават “лоялни на царя и коалицията”

“Койоти” и “мишоци” остават “лоялни на царя и коалицията”

Разправията в НДСВ за легитимността на неделния извънреден конгрес продължава, което засилва напрежението в тройната коалиция в навечерието на готвените промени в кабинета. И четиримата министри на НДСВ, оставащи в кабинета след оставката на съпартиеца им Георги Петканов, са в лагера на бунтарите.

Из кулоарите на парламента вървят слухове, че БСП и ДПС обсъждат възможността да продължат управлението без НДСВ, като провеждат разговори за набавяне на парламентарно мнозинство с представители на БНС и независими депутати. Според друга версия тези приказки са пуснати, за да стреснат жълтите и да ги върнат в позицията на прилежен коалиционен партньор, каквато е волята на лидера им Симеон Сакскобургготски.

В четвъртък двата враждуващи лагера вече нескрито си говорят на “койоти” и “мишоци”. За “койоти” са нарочени хората около зам.-председателя на партията Милен Велчев, обвинени за манипулации на жълтия конгрес. “Мишоците” са крилото на т.нар. юридическо лоби около Пламен Панайотов и Даниел Вълчев. Скандалът избухна още в неделя, когато Панайотов не бе избран в новото партийно ръководство, а в сряда 37 депутати и министри от НДСВ се обединиха около становището, че конгресът е бил манипулиран, решенията му са нелегитимни и отговорните за това трябва да си понесат политическата отговорност. Това стана малко след като лидерът на партията направи неуспешен опит да потуши конфликтите, привиквайки един по един в кабинета си представителите и на двата лагера.

И едните, и другите се кълнат във вярност на лидера. Неизяснен остава въпросът доколко Симеон е дал благословията си за формиране на 5 -членна работна група от т.нар. юридическо лоби, които да проверят съмненията за нередности на конгреса. В групата влизат само хора от кръга на “мишоците” – Огнян Герджиков, Даниел Вълчев, Николай Свинаров, Борислав Ралчев и Борислав Великов, шеф на Контролния съвет в НДСВ. Сигурно е, че тази работа група е съставена със санкцията на разбунтувалите се в парламентарната група (ПГ), която на практика държи мнозинството на правителството.

Симеон замина в разгара на “метежа”

Докато всичко ври и кипи, в четвъртък сутрин Симеон е заминал на частно посещение в Германия. То било предварително планирано и той щял да се завърне в края на седмицата, когато се очаква някаква развръзка на скандала, каза прессекретарят му Цветелина Узунова.

Заради отсъствието на лидера за пореден път се отлага заседанието на ПГ.

“Лоялни към царя и коалицията”

“Ние сме лоялни към царя и коалицията и не смятаме нищо да разваляме, да тресем, без някакъв сериозен анализ”, декларира в четвъртък пред БНТ Борислав Великов от групата на 37-те.

По думите му 80% от народните представители в ПГ на НДСВ е обезпокоена от случилото се на конгреса и няма да си затворят очите пред толкова явни и драстични нарушения. Според Великов, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е бил подведен от организаторите на конгреса. “Той беше подведен от тези хора, че това е начинът да си направиш група от преброители, верни хора-преброители”, допълни Борислав Великов и определи конгреса като “фарс”.

Запитан дали лидерът на НДСВ стои зад тях, Огнян Герджиков заяви: "Ние стоим зад него и би било прекрасно, ако и той застане зад една подходяща позиция по отношение на нас".

Според него няма да се стигне до катаклизми като напускане на партията. Той показа, че са склонни за компромис по отношение на Милен Велчев. "Тези, които са организирали конгреса, трябва помежду си да се разберат какви грешки са допуснали. Възможно е Милен Велчев да е бил подведен", каза Герджиков.

Милен Велчев коментира пред журналисти, че не е запознат със становището на работната група, което предишната вечер бе представено по телевизиите от Борислав Великов. В него се говори за редица нарушения – на конгреса са присъствали 986 делегати, които не са членове на НДСВ, сред тях е имало и преброители. Част от преброителите били избрани в различни контролни органи, провеждани са заседания без проверка и осигуряване на кворум, за ръководните органи са предложени хора, които не са членове на партията, както и такива с агентурно минало.

Станков с членска карта менте?

Към всичко това се добавят твърдения за роднински връзки между преброители, за “открадната” чанта на Илчо Дугатов, в която били открити “схеми” за манипулации и пр. С всеки изминал ден разкритията за по-големи и малки измами растат лавинообразно. В четвъртък към тях се добави “самопризнанието” на бившия правосъден министър Антон Станков, че притежава картата за членство в НДСВ, която носи дата 28 май и е подписана от Владимир Дончев. Той показа картата си в четвъртък сутринта по бТВ, за да оспори твърденията, че на 3 юни, когато е бил избран за член на Политическия съвет по предложение на царя, не е бил партиен член.

Малко по-късно Дончев отрече да е подписвал членска карта на Станков. Той обясни пред журналисти, че членските карти в НДСВ не се подписват, а имат само печати, които се полагат от секретарките в централата на “Врабча” 23. Около Станков има и друг скандал – че е станал член на партийно ръководство, докато е бил съдия, макар че по закон магистратите са деполитизирани. Освен че остави зад гърба си над 40 висящи дела, Станков постави под въпрос и делото “Индиго”, тъй като внесе мотивите си по него ден след като стана партиен началник.

Промените няма да могат да бъдат вписани в съда

Всичко това налива допълнително вода в мелницата на недоволните. "Конгресът в този си вид е опорочен и решенията, които са взети на него, трябва да претърпят правни последици. Те няма да могат да бъдат вписани в съда и това означава, че старото ръководство на партията е все още легитимното ръководство", каза пред журналисти Огнян Герджиков. Той се обяви за оставки в партията, но се въздържа да посочи името на Милен Велчев, нарочен за организатор на манипулациите.

Явно уверен в подкрепата на Симеон, Велчев коментира: "Разбира се, ако царят ми поиска оставката, веднага ще си я подам. Единственият, който може да поиска моето отстраняване, е само и единствено той."

Допълни, че партията ще се ръководи от старото ръководство и ще си остане със старото име Национално движение Симеон Втори, ако съдът го постанови, но първо трябва да бъдат събрани необходимите документи. По думите му той се чувства уютно в ПГ и тази сутрин разговарял с повечето от колегите си.

По отношение на основния въпрос – да напуска ли НДСВ тройната коалиция, каквото спонтанно желание изразиха делегатите на извънредния конгрес, засега всички стоят зад позицията на царя, че трябва да останат в управлението.

Владимир Каролев и Антон Станков от лагера на “койотите” заявиха пред бТВ, че трябва да се остане в коалицията и това е “отговорната позиция”. Според тях целият скандал се развихрил заради неудовлетворените амбиции на Пламен Панайотов да влезе в ръководството, но са категорични, че решенията и гласуването не са били манипулирани.

Сакскобургготски е на същото мнение, каза Каролев и цитира проведения предишната вечер разговор между него и лидера. “Каролев, аз гледах как се гласува и видях с очите си, че някои хора, дето сега твърдят, че трябва да са избрани, се вдигнаха за тях много малко ръце”, казал Симеон.

Според Каролев на Николай Василев “са му намазали кънките и го пуснали по нанадолнището”, когато делегати на конгреса му показали данни за нарушения при вота. Василев не бил разбрал, че има делегати и на балконите в ложите в залата, поради което бройката не съвпадала с неговата. От противниковия лагер обаче казват, че по балконите и ложите били организирани около 200 клакьора, на които били платени по 50 лв.

Много спекулации се правят за бъдещето на НДСВ. Мога само да цитирам думите на Джеймс Бонд на двама члена от ръководството: "винаги ще има утре", коментира в Пловдив Даниел Вълчев. Това "утре" е за тенденциите да има  повече откритост, по-малко партийност, в лошия смисъл на  думата, и да може гражданското общество чрез структурите на НДСВ да участва по-активно в политиката. Ние от 2001 г. сме  застанали зад нашия лидер в името точно на тези приоритети, каза Вълчев, цитиран от БТА.

Според Антон Станков, обаче, именно хора като Панайотов и Вълчев от 2001 г. дърпат царя надолу и именно заради тях доверието към партията се сринало и тя била напусната от Бойко Борисов и Новото време.

Станков и Каролев успокоиха Вълчев, Близнаков, Василев и Грънчарова – министрите от НДСВ, които са в бунтарския лагер, че могат да запазят постовете си, ако си вършат добре работата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?