Който говори за национализация, обслужва корпоративни интереси

Който говори за национализация, обслужва корпоративни интереси
Премиерът Бойко Борисов отрече, че подготвя национализация на лични пенсионни спестявания в частни фондове с обяснението, че парите не са на дружествата, а на хората, които щели да протестират под неговия прозорец. В четвъртък той заяви пред БНТ, че който говори за национализация, обслужва корпоративни интереси, и дори посочи имената на национални всекидневници, които, според него, обслужвали такива интереси. Той отправи упрек и към президента Георги Първанов, че по време на предишното управление е мълчал, а сега призовава за радикални реформи. Преди ден държавният глава предупреди за опасност от политическа дестабилизация заради липсата на смели реформи.

По повод на идеята за прехвърляне на личните спестявания към фонд в НОИ, с което те на практика се одържавяват, Борисов коментира: “Предлагам да не се подвеждате по такива приказки, защото именно и подкрепата, която получаваме - безпрецедентна - от Европа, от Америка, от Русия, ако щете изнервя вече до полуда лидери на политически партии, да не говорим за опозицията и много други, които, точната дума е "свикнали да си лапат" или свикнали са да печелят на гърба на хората. Това са парите на хората, които са си внасяли пари за вноски. От 2000-та година се трупат пари. Те не са на тези частни пенсионни фондове, които сега казват, че някой ги национализира, това са парите на хората. С огромни режийни разходи на тези фондове“.

“Тези частни пенсионни фондове трябва да си поемат и да си плащат пенсии на т. нар. категорийни работници. Обаче като дойде годината на плащане, те не са готови. И те 2006, 2007, 2008 - всяка година като дойде краят на годината, казват - не сме готови, прехвърляме го за следващата. Отлагат трети път. Частните пенсионни фондове трябва да почнат от 1 януари да плащат на миньорите. И аз им казвам - добре, плащайте. Ама хубаво ще плащаме, ама можем да плащаме по 50 лв. пенсия на месец на миньор. А пред кои прозорци ще дойдат да викат миньорите, ако от 1 януари им дадеме 50 лв. пенсия осреднено на месец? Тука е заровено кучето - тези, които сега казват, че се национализират пари, могат да плащат по закон по 50-60 лв. на миньор, а учителският фонд, който е в НОИ, има 104 процента ликвидност и работи перфектно", коментира още Борисов.

“И сега, когато вече седнах да се занимавам, защото започнаха да ме дразнят тези представители на политически партии или на медии, които, разбира се, нямат нищо общо със свободната журналистика, защото те са пряко зависими от корпоративните интереси на техните собственици. Нищо общо нямат със свободната журналистика. Те са пряко, да речем вестник “Сега”, пряко се спонсорират от посредника за газа между България и Русия. Пряко “Овергаз” плаща на този вестник“, каза Борисов.

Той упрекна и в. “Дневник“ като се обърна към водещия: “Вие цитирахте вестник, който е на Иво Прокопиев. Който също е точно там заинтересован“.

Попитан дали не се притеснява, че планираното прехвърляне на средства противоречи на конституцията, Борисов заяви: “Какво да ме притеснява? Тези хора не искат да говорят истината. Не противоречи ли на конституцията, когато е трябвало частните пенсионни фондове по закон да започнат да си изплащат пенсии, да се отлага за следващата, за по-следващата, за по-следващата година. И ако и аз го отложа сега за по-следващата година, ставам същия като предишното правителство. Само че тогава президентът Първанов си е мълчал, не е излизал да казва защо не се правят радикални реформи, защо не се изпълнява еди какво си, а си е мълчал, защото е била неговата коалиция. А сега казва да правим радикални реформи. Да, ето, правим ги. Затова действаме по този начин“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България