“Кока Кола” и “Пепси” променят рецептите си заради канцерогенна съставка

“Безвредният” вариант на напитката обаче ще се предлага само в САЩ

“Кока Кола” и “Пепси” променят рецептите си заради канцерогенна съставка

Компаниите “Кока Кола” (Coca-Cola Co.) и “Пепси” (PepsiCo Inc) промениха рецептите на легендарните напитки заради твърденията, че една от техните съставки може да предизвика рак, съобщиха световните агенции.

Американските учени твърдят, че в състава на напитките Кока Кола, Пепси и Dr Pepper присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол (4-MI), който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при опитните мишки.

Според новия закон, приет в щата Калифорния, всички продукти, съдържащи над 29 микрограма от това вещество, трябва да съдържат указание за заплаха от рак. Една бутилка Кока Кола съдържа около 140 микрограма 4-MI. Компаниите “Кока Кола” и “Пепси” предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат състава на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.

За момента газираната напитка, изготвена по новата рецепта, може да се купи само на територията на щата Калифорния, но в бъдеще нововъведението ще се разпространи за цялата страна. Междувременно в останалите държави ще се продават традиционните Кока Кола и Пепси.

Представител на администрацията, контролираща храните и лекарствата в САЩ - FDA съобщи, че заплахата от рак е преувеличена.

"Потребителите трябва да изпият над 1000 кена кола дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите", се казва в изявлението.

Тайната за производството на Кока Кола, изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, е строго секретна. Предполага се, че оригиналната рецепта се намира в сейф в град Атланта, щат Джорджия.

Още една вредна съставка за здравето, която се е съдържала в напитката, е премахната още през 1903 г. Става дума за кокаина.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?