"Кока-Кола" навършва 130 години

"Кока-Кола" навършва 130  години

През май един от най-популярните продукти в света – "Кока-Кола", навършва 130  години. Първата чаша с емблематичната напитка, създадена от фармацевта от Атланта д-р Джон Пепбертън, е сервирана в Jacobs’ Pharmacy. До края на същата 1886 г. средно дневно са се продавали по девет напитки, а днес техният брой е 300 милиарда, съобщават от компанията

Брандът на безалкохолната напитка вдъхновява артисти, знаменитости, инвеститори и дори изобретатели. Сред тях е Анди Уорхол, който през 1962 г. той  създава картината си "Зелени Coca-Cola бутилки“, която се състои от 112 празни зелени стъклени бутилки, подредени в 7 реда. През 2013 г. една от неговите творби “Coca-Cola 3” е продадена на търг за 57.3 млн. щатски долара.

Отделно множество известни личности като Рей Чарлз, Арета Франклин, Рой Орбисън, Мишел Кван, Дженифър Лопез и др. участват в рекламните кампании на напитката. Творение на компанията е и познатият в сегашния му вид Дядо Коледа. Създаденият от Хадон Сандблом отпива първата си глътка "Кока-Кола" през 1931 г. Полярните мечки стават част от рекламата на напитката през 1993 г. В 130-годишната си история "Кока-Кола" е използвала 47 слогана, като последният – “Taste the Feeling” е лансиран през януари тази година.

През годините и бутилката на "Кока-Кола" минава през различни иновации. Прочутата контурна бутилка е въведена през 1915 г., за да се разграничи напитката от нейни имитации. 62 години по-късно патентното ведомство на САЩ я обявява за търговска марка. През 1923 г. компанията пуска опаковката от шест бутилки за вкъщи. 10 години по-късно автоматичните диспенсъри, в който се смесват концентрат и газирана вода при наливане на напитката, са представени на изложение в Чикаго. През 1955 г. бутилките "King Size“ и "Family Size“ дебютират в САЩ, а пет години по-късно и кенчето от 12 унции. През 1991 г. се въвеждат първите бутилки, изработени частично от рециклирана пластмаса - нововъведение за цялата индустрия. Три години по-късно е представена и РЕТ бутилката с капацитет от 20 унции.

На 12 юли 1985 г. "Кока-Кола" става първата безалкохолна напитка, която е консумирана в космоса. Космонавтите отпиват "Coca-Cola Space Can“ на борда на космическата совалка Чалънджър. В съвместната работа с НАСА, компанията инвестира над 250 000 щ.д. в разработването на технологията за космическо кенче.

Но преди да покори космоса, "Кока-кола" изминава дълъг път на земята. През 1906 г. Канада, Куба и Панама са първите държави, които започват бутилирането на напитката извън САЩ. Първата фабрика за бутилиране в Азия е открита във Филипините през 1912 г. Седем години по-късно стъпва и в Европа с фабрики в Париж и Бордо, Франция.

В България напитката стъпва през 1965 г. и страната става първата страна в от бившия социалистически лагер, където започва бутилиране на "Кока-Кола". Днес 2100 българи работят е системата на международната компания, която създава 283 млн. евро приходи за българската икономика.

Споделяне

Още от Бизнес