Кокаинът на Боевски бил за продажба в България

Олимпийският шампион е трябвало да получи до 300 000 евро за дрогата

Кокаинът на Боевски бил за продажба в България

Около деветте килограма кокаин, с които беше задържан олимпийският шампион Гълъбин Боевски в Бразилия, е трябвало да бъдат разпространени в България. Това съобщи главен комисар Станимир Флоров, директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"(ГДБОП), пред БНР в четвъртък.

Щангистът е трябвало да получи между 250 000 и 300 000 евро за пренасянето на дрогата, показват оперативните данни, с които разполага МВР, посочи Флоров. Той уточни, че ако кокаинът се разпространи на дребно, печалбата е много по-голяма, но ще са му необходими месец – два за продажбата.

 

Боевски е имал финансови проблеми и затова се е наел да пренася дрогата, за да ги реши, смята Флоров. Той уточни, че олимпийският шампион не е бил следен от българските специални служби, преди да бъде хванат с дрогата, но сега се работи за да се установят фактите.

 

Боевски е проверен от бразилските власти, тъй като всички българи са поставени в графа "рискови пътници" в латиноамериканската държава, обясни шефът на ГДБОП.

 

Българският защитник на Гълъбин Боевски адвокат Ивайло Дерменджиев заяви пред БНР, че е изненадан от думите на Станимир Флоров по случая Боевски. Той попита защо не е образувано досъдебно производство в България, ако има съмнение за Боевски.

 

Междувременно съпругата на олимпийския шампион по щанги Красимира Боевска заяви пред бТВ, че разчита на българската държава да защити мъжа ѝ в Бразилия. Тя отрече да са имали финансови проблеми.

 

Следващото заседание на съда в Бразилия, на което ще бъде поискано промяна на мярката за неотклонение на Боевски в домашен арест, ще бъде след карнавалните празници, някъде около средата на февруари, каза Боевска. До тогава щангистът остава в бразилския затвор в Сао Пауло.

 

Гълъбин Боевски е обвинен в наркотрафик на 9 кг кокаин. Според бразилското законодателство олимпийският шампион по вдигане на тежести може да бъде осъден на между 5 и 15 години затвор. Тази присъда може да бъде удължена с една трета заради отежняващите вината обстоятелства – че става дума за международен наркотрафик. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?