Кокаинът на зеленчуковата борса дошъл от Колумбия

Снимка: МВР

Кокаинът, заловен на зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина" през януари, е дошъл от Колумбия, съобщиха от МВР. Количествата са били пратка, преминаваща през международен канал за трафик с крайна цел Испания.

Наркотикът бе намерен при акция на борсата в края на януари. Става дума за близо 550 кг. кокаин, импрегниран в кашони за плодове, внос от Колумбия. Тогава бяха арестувани четирима души.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_d2da11f5fec23a7691975b6b3ac215f5.jpg

"Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. В хода на разследването е установено, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която "химици" да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от ЕС", съобщиха от МВР.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_2829d4ed5e875466f7485c26208eb330.jpg

Българската полиция е участвала в съвместна операция със службите от Нидерландия, Испания и Колумбия. Разследването е започнало в Испания година и половина по-рано.

"Основание за това са били данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика", пише в съобщението на МВР.

При операцията са задържани общо над 1 тон кокаин.

Споделяне

Още от България