Кокаинът в Европа става все по-достъпен

Кокаинът в Европа става все по-достъпен

Кокаинът става все по-достъпен в Европа, а конфискуваните пратки са достигнали рекордни равнища през 2018 г. Това се казва в годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН), цитиран от "Франс прес", съобщи БТА. Докладът се базира на данни от 2018 г., които са най-актуалните на разположение на центъра.

През 2018 г. заловените пратки кокаин са достигнали рекордните 181 тона, което е с 40 тона повече от 2017 г., когато е бил поставен предишният рекорд. Броят на отделните конфискации - 110 000 - също е безпрецедентен.

Най-големи количества кокаин са заловени в Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Нидерландия (40 тона). Пристанищата на тези три страни са историческите морски входни точки на кокаина в Европа.

Нивото на чистота на кокаина също се увеличава през последните десет години, а цената му на дребно не се е променила съществено.

През 2018 г. 4.3 милиона европейци са консумирали кокаин, което прави този наркотик втория най-популярен на Стария континент след канабиса.

В доклада се обръща внимание и на отражението на пандемията от коронавируса върху пазара на наркотици. Докато карантинните мерки в почти цяла Европа са съкратили въздушните полети, трафикът по море остава на равнищата отпреди пандемията. Освен това потребителите и продавачите са се насочили към онлайн продажбите в тъмния интернет, платформите на социалните мрежи и фирмите за доставка по домовете.

Споделяне

Още от Свят