Кокаинова следа в похищението на Борислав Атанасов

Кокаинова следа в похищението на Борислав Атанасов

Късно снощи беше отвлечен 33-годишният Борислав Атанасов. Той е бил похитен пред очите на съпругата си, недалеч от дома му, на кръстовището на Симеоновско шосе и Околовръстния път на София. На този етап няма информация да е поискан откуп. Според генералния комисар на МВР Павлин Димитров основните версии са две. Или става въпрос за "класическо" отвличане за откуп, или – за неуредени сметки.

Борислав Атанасов, който според МВР е криминално проявен, е собственик на строителна фирма и управител на "АКБ Проперти", специализирана за строителство, инвестиции и недвижими имоти. Във фирмата той е съдружник с Ива Балджиева и Александър Торбов. Балджиева е съдружник в "Стив груп" със Станислав Петров, който е съсобственик в "Каритекс МТИ" с продуцента Евтим Милошев.

Дъх на "бело"

По-интересен обаче е Александър Торбов, който преди години е имал неприятности с властите, тъй като е организирал схема за внос на кокаин от Латинска Америка. В България Торбов не получава присъда за кокаина, но е осъден в Германия за източване на кредитни карти.

Според публикации в пресата от преди години Торбов е работил с няколко нигерийци и Мартин Хасан Дойчев, който бе убит посред бял ден в колата си на "Петте кьошета" в София. Истинското име на убития е Махмуд Хасан ел Саид. Всъщност той е човекът, който е "спонсорирал" цялата схема.

Нигерийците са купували кокаина от Латинска Америка, а Торбов е набирал "мулета-гълтачи", които да го транспортират до България. Някои от "мулетата обаче са арестувани. Един е бил заловен с 2.5 кг. кокаин на летище "София", други двама са спипани в Гърция, четвърти в Еквадор. В Европа трафикантите са минавали през Амстердам и Франкфурт и Солун.

Стоката е минавала през Амстердам, Франкфурт, Гърция. Трафикирали са се предимно малки количества между 1-3 килограма.

След арестите на "мулетата" са образувани няколко дела, но те потъват в "тресавището" на българското правосъдие за известен период от време. След усилени движение на обвинителния акт между съда и прокуратурата в крайна сметка делото започва. На 28 октомври миналата година обаче Торбов, нигериецът Онума, "мулето" Греша Григоров и Мартин Хасан Дойчев, който е съден задочно, са оправдани от Софийския градски съд.  

Източници на Mediapool твърдят, че схемата е възстановена и продължава да действа на същия принцип – с "мулета", които вече минавали основно през Унгария до софийското летище, където са подпомагани от четирима митничари.

Въпреки че официално няма данни отвлечения Атанасов да е свързан с наркотици, неофициална информация сочи точно това.

Похищението

Той е бил нападнат в 23 ч. в четвъртък от трима маскирани мъже, двама от които са били въоръжени с пистолети със заглушители. Вкаран е в багажника на джип "Мерцедес".

По данни на МВР Борислав Атанасов е криминално проявен, регистриран за кражба на автомобили, грабежи и притежание на взривни вещества и има наложена забрана да напуска страната. Първоначално бе съобщено, че е регистриран и за отвличания.

Предполага се, че е твърде възможно това да не е типично похищение, а разчистване на неуредени сметки.

Съпругата на Атанасов е изпаднала в шок след отвличането и е откарана във Военна болница под полицейска охрана.

През цялата нощ всички автомобилите в района на инцидента бяха проверявани от полицията.

По информация на Mediapool на обитавания от Атанасов адрес преди време е живял Антон Савов - Тони Мамата, смятан за един от най-доверените хора на Златомир Иванов – Баретата. Тони Мамата е обявен за издирване от февруари 2009 г.

С последното похищение бандитите отново поведоха на разследващите с 15 неразкрити отвличания. Миналата седмица, когато бяха заловени трима души по обвинение за отвличането на Александър Краузе, от прокуратурата заявиха, че са намалили резултата и той вече е 15 на едно. Дори добавиха, че са амбицирани да обърнат негативната статистика с неразкритите отвличания. Сега обаче извършителите на тези престъпления възстановиха смазващата си преднина.

Трябва да се отбележи, че резултатът е само за територията на София и то в последните две години и половина.

Споделяне

Още от България