"Кокаиновият крал" Брендо остава задържан по делото си за пране на пари

Въпреки настояването на прокуратурата, съдът отказа да му наложи два паралелни ареста

Евелин Банев - Брендо в СГС. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отказа в петък да наложи втора поредна мярка за неотклонение "задържане под стража" на сочения от МВР и италианските служби като крупен наркотрафикант Евелин Банев-Брендо.

Той бе доведен в съда, за да бъде разгледана европейската му заповед за арест, издадена от разследващите органи в Милано по дело за мащабен трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, по което обвиняеми са общо над 30 души, сред които основно българи и италианци.

Съдия Ралица Манолова обаче отказа да го задържи, тъй като минути преди началото на въпросното заседание стана ясно, че Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил най-тежката мярка на Брендо, наложена му по делото му за пране на 2 млн. евро в СГС, след като прокуратурата представи преди две седмици данни, че искал да бяга в чужбина.

Така съдия Манолова логично прие, че след като така или иначе заподозреният се намира в следствения арест, няма никаква реална опасност да се укрие, което е задължително обстоятелство, за да бъде уважена европейската заповед за арест.

Въпреки очевидно напълно излишното искане на прокуратурата за налагане на втори паралелен арест на Брендо, обвинителят Виктор Иванов настоя пред съда, че било възможно мярката му по делото в СГС да бъде изменена и тогава вече щяла да бъде налице опасност той да се укрие от италианските власти.

Съдия Манолова обаче посочи в определението си, че дори и в тази хипотеза пред държавното обвинение няма да съществува никаква пречка повторно да поиска постоянното задържане на Банев заради новонастъпилите обстоятелства по случая. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване.

Предстои до една седмица магистратите да разгледат и искането за временното предаване на Брендо на италианските власти. Ако това стане факт делото му за пране на пари у нас ще бъде временно спряно, докато съдът в Италия се произнесе окончателно по обвиненията на Банев за участието му схема за трафик на огромни количества кокаин.

В решението на САС, с което се потвърждава задържането му по българското дело пък е посочено, че има достатъчно данни, че той е обмислял да премине границата незаконно и да се укрие, което би "осуетило" делото срещу него.

В решението си съдебният състав, председателстван лично от шефа на съда Веселин Пенгезов, напомня, че на 6 април 2012 г. Банев се е опитал да напусне страната през Аерогара София, но е бил възпрепятстван да го направи. Тогава у него са открити 6000 евро в брой, както и боливийска валута.

"Предвид заявеното след това от Банев намерение да напусне страната, данните за личността му, както и финансовите му възможности е налице реална опасност да се укрие от правораздавателните органи", заявяват магистратите.

Става въпрос за записан със СРС-та телефонен разговор между него и бившата му съпруга, в който той заявява, че ще напуска България и "ако ни хване Интерпол, хране". Като допълнително доказателство тогава прокуратурата представи справка от Шенгенската информационна система, че Швейцария настоява за ареста на Брендо.

Адвокатът му Ина Лулчева пък коментира в петък, че във въпросната справка вече се сочело, че това искане е от Италия, а не от алпийската страна. Тя добави още, че в Швейцария няма повдигнати обвинения срещу клиента ѝ за трафик на 10 тона кокаин и пране на пари, както неведнъж заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

На въпрос дали Евелин Банев действително е наркобарон, защитникът отговори: "Вижте сега, министър Цветанов каза, че е крал, няма да ни сваляте до барони, сега моля ви се, кралят си е крал."

Споделяне

Още по темата

Още от България