Кокалис подаде оферта за Държавната лотария

Гръцкият милионер Сократис Кокалис участва в конкурса за управлението на Държавната лотария, стана ясно след отварянето на четирите подадени оферти в министерството на финансите. Бизнесменът участва чрез компанията си "Интралот".

Другите кандидати са американската "Сайънтифик геймс интернешънъл" (с регистрация Атланта, щата Джорджия), "Австрийски лотарии" и шведската компания "ЕсНет", чиито документи са изпратени по електронна поща. Предстои комисията по обществената поръчка да се произнесе дали тя ще бъде допусната до участие.

Компанията на Кокалис "Интралот" вече присъства у нас. През февруари миналата година тя придоби 49% от "Еврофутбол" на Васил Божков.

При подписването на частната сделка тогава присъстваше и бизнесменът Спас Русев, известен като близък съветник на сегашния премиер Симеон Сакскобургготски и главно действащо лице в сформирането на юпи-екипа Василев - Велчев. Русев се оказа и в центъра на "яхтения скандал" с министрите Велчев и Петров, депутата Севлиевски и сочения за контрабандист от МВР Иван Тодоров - Доктора.

На церемонията през февруари Васил Божков изказа специални благодарности на Спас Русев, но не обясни каква е неговата роля за сделката.

Досега "Интралот" е печелила конкурси за управление на държавни лотарии в Чили и Румъния.

През миналата година имаше информации, че в Швейцария тече разследване на банковите сметки на гръцкия магнат, а в Русия московската прокуратура разследва източването на средства от руската лотария, които накрая са се оказали в ръцете на Кокалис.

В немската преса многократно са излизали публикации, определящи Кокалис като агент на ЩАЗИ с прякора Роко, чиято фирма "Интраком" е използвана за получаване на достъп до западни технологии. Освен това Кокалис снабдявал службите на бившата ГДР и с политическа информация от средите на ПАСОК, тъй като бил близък с тогавашния лидер Андреас Папандреу.

Според изискванията на конкурса за обществената поръчка за Държавната лотария, фирмите кандидати да я управляват трябва да имат право да осъществяват хазартна дейност по своето национално право, да притежават не по-малко от 5 години опит като хазартен оператор в областта на лотарийните хазартни игри, да притежават регистриран капитал не по-малко от 15 милиона щатски долара и да упражняват хазартна дейност минимум с 10 милиона долара оборот за всяка една от последните 5 г., без да се включва оборотът от управление на казина.

Сред изискванията е фирмата да не бъде с търговска регистрация в офшорна зона.

Приходите на Държавната лотария за 2001 г. са били 2,536 милиона лева, за 2002 г. - 4,2 милиона лева, а за първото полугодие на т.г - 2,5 милиона лева.

Около 11% от постъпленията се разпределят за здравеопазване, образование, култура и социално дело, 50%- за изплащане на печалби от игрите на лотарията, близо 3% са за фонд лотариен риск, а разликата от приходите и тези разходи се използва за издръжка на лотарията и организиране на нови игри.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?