Кокалис ще дава показания по аферата с подслушванията в Гърция?

Кокалис ще дава показания по аферата с подслушванията в Гърция?

Възможно е президентът на “Интраком груп” - гръцкият магнат в телекомуникациите и информационните технологии Сократис Кокалис, да бъде призован да даде показания по аферата с масовите подслушвания на абонати на мобилния оператор “Водафон”. Това съобщи във вторник БТА, като се позова на вестник “Катимерини”. Заглавието на материала е "Бръмбърът" се намирал под офиса на Кокалис".

Разкритието, което беше потвърдено от Комисията по прозрачността на гръцкия парламент, беше публикувано в неделния брой на вестник “Елефтеротипия”. Според изнесените данни, един от двата центъра, от които е ставало "подслушването" на мобилните телефони на “Водафон”, е подслонен в сграда, принадлежаща на компанията “Интраком” в атинското предградие Пеания.

"Бръбмбърът", който беше намерен в Пеания, е бил поставен в централи от типа АХЕ-10 на фирмата “Ериксон”, която до 2000 г. се е представлявала в Гърция от “Интраком”, в сутерена на сграда Б5, принадлежаща на “Интраком”. Помещенията са били дадени от “Интраком” от 1992 г. под наем на “Водафон”.

Това е първият дигитален център на “Водафон” от общо деветте, които се намират в областта Атика и 18-те в цяла Гърция, пише във вторник “Катимерини”.

Сградата Б5 има два едажа. На първия се намират оперативните служби на “Интраком”, а на втория - офисите на ръководството, включително офисът на Сократис Кокалис, допълва вестникът.

Въз основа на тези разкрития бившият лидер и настоящ депутат от Нова демокрация Милтиадис Еверт поиска в писмо до Независимия орган за гарантиране на тайната на комуникациите (АДАЕ), да разследва евентуална замесеност на “Интраком” в скандала с подслушванията на над 100 обществени личности в Гърция, включително на премиера Костас Караманлис.

В изявление на “Интраком” , изпратено във вторник до АДАЕ, се потвърждава, че част от въпросната сграда е дадена под наем на “Водафон” за разполагане на дигитален център, но се изтъква, че никой от служителите на “Интраком” няма право, нито възможност за достъп до съоръженията на “Водафон”.

“Интраком” има значителни инвестиции в телекомуникациите и информационните технологии в Югоизточна Европа, включително е в България, където дъщерна компания от групировката има дял и в хазарния бизнес чрез дял от 49% в компанията за залагане “Еврофутбол”.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?