Кокетничим с руските служби като никой друг в НАТО

Кокетничим с руските служби като никой друг в НАТО

“Нашето МВР продължава да следва тоталитарен модел, дори модел, от който нашите управници преди 1989 г. биха се изчервили”, заяви изненадващо бившият директор на контраразузнаването Иван Чобанов, който в началото на тази година напусна поста  уж по собствено желание и замина за посланик в Зимбабве. В четвъртък той се завърна оттам със съобщението, че му омръзнало шест месеца “да лежи около басейна”, а и Интернет връзките в африканската държава не били добри.

Освен това каза, че с новия закон за МВР се направи едно министерство, което по нищо не се отличава от това през 1989 г. За първи път през 2002 г. "скъсахме с модела на ДС", допълни Чобанов, който оглави службата именно тогава, при вътрешния министър от НДСВ Георги Петканов и при публично изразени твърдения, че заема поста като протеже на ДПС.

Сега обаче Чобанов смята, че “рецидивите от миналото” са се оказали “доста устойчиви”. Според него няма друга служба в НАТО, която така да кокетничи с руските служби. “Това е твърде крайно”, посочи той. В НСС бяха направени някои структурни промени, които по същество връщат пак стария модел, каза Чобанов, но без да конкретизира.

Преди седмица в медиите се появи информация, че Иван Чобанов може отново да се завърне в системата за сигурност, като оглави новата спецагенция към Министерския съвет. В София той отрече да има такава възможност: “Бях отстранен от това правителство от сектор “Сигурност” и въдворен в “Зимбабве” и сега не мога да очаквам същите хора да ме поканят за този пост”.

МВР кокетничи с руските служби

Проектът за създаването на Националната агенция по сигурност (НАС) в този му вид откровено връща модела на бившата Държавна сигурност, коментира бившият първи контраразузнавач. В същото време той определи като добра идеята за създаването на агенцията и излизането на контраразузнаването от МВР, което от 15 години тъпчело на едно място. Последното било видно от “кокетниченето с руските служби”. Когато е нужно, трябва да се работи с тях, но в момента има едно крайно заиграване с руските служби, което не е необходимо, каза Чобанов.

“Аз съм за създаване на НАС с гръбнак НСС, но не по този модел, по който се прави. Агенцията трябва да се занимава с противодействие на заплахи за националната ни сигурност”, добави Чобанов.

Според него една от опасностите е, че новата агенция се възприема като механичен сбор на три съществуващи звена. НСС, преди да излезе от МВР, трябва да се формира "като нов организъм в утробата на МВР", отбеляза Чобанов.

Той смята, че парламентът трябва да се включи в "държавните дела по отношение на специалните служби", за да има парламентарен контрол.

На служба при Борисов

С половин уста Чобанов призна, че бъдещата му кариера е свързана с Бойко Борисов. Запитан за такава възможност, той отговори, че “това зависи от Борисов”. Двамата не са се чували, тъй като за момента той нямал актуален мобилен телефон. Според някой слухове Чабанов е възможен вътрешен министър в евентуален кабинет на Борисов. Дотогава Чобанов може да стане зам.-столичен кмет по сигурността, например. Практика на Борисов е да взема на служба в общината свои съратници от работата му в системата на МВР.

“Крайно време е МВР да стане като всяко друго министерство и да добие европейски вид”, каза Чобанов в четвъртък.  

Преди да стане директор на контраразузнаването, Чобанов бе “оперативен помощник” на Бойко Борисов в МВР – длъжност, на която се подвизаваше и сегашният формален председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тогава Чобанов бе гласен за директор на ключовата за контрол върху контрабандата “Гранична полиция”, но първо се освободи шефския пост в НСС, след като бе отстранен Атанас Атанасов. Досегашният посланик в Зимбабве бе главен секретар на МВР и в правителството на Любен Беров (1992-94 г.).

Сегашните му оценки за “абсолютно тоталитарния модел на МВР” са в силен контраст с нещата, които говореше като напусна ведомството “по лични причини” и с желание да работи на дипломатическото поприще в Зимбабве. Тогава МВР го изпрати със специални благодарности и “оцени по достойнство приноса му за реформирането на НСС и изграждането ѝ като желан партньор за службите в ЕС, както и неговите персонални и професионални качества."

Пристигането на бившия шеф на НСС бе пространно отразено от медиите, които бяха предварително уведомени, че той си идва в София. Чобанов разкри, че не е напуснал доброволно и по лични причини: “Който ви е казал такова нещо, ви е излъгал.”

От думите му стана ясно, че решението за отстраняването му е на тройната коалиция, защото Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган са казали “да” на искането на министъра социалист Румен Петков.  Друга причина той виждал и в това, че нарекъл “старшина” главния секретар на МВР Илия Илиев.

Междувременно Mediapool научи, че готвеният закон за НАС предвижда новата структура да има двама заместник-председатели. За тях имало огромен наплив от желаещи. Въпреки настояването на премиера Станишев “българското ФБР” да получи своя закон и да заработи максимално бързо, това едва ли ще се случи, защото в управляващата коалиция има спорове около правомощията на агенцията, а освен това парламентът ще се занимава приоритетно с проектобюджета за следващата година.

Източници от Коалиция за България заявиха пред Mediapool, че ще настояват да се запише законово изискване шефът на спецагенцията да има минимум 10 години оперативен стаж. Освен това щяло да се търси вариант за ограничаване  влиянието на президента върху агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България