Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кокинов и Роман Василев започват проверка на подслушването в МВР

Екип от десетима обвинители ще събира данни за българския "Уотъргейт" до 12 април

250 коментара
Николай Кокинов и Роман Василев на коктейл в МВР. Сн.: БГНЕС

Екип от десетима прокурори под ръководството на градския обвинител Николай Кокинов и заместника му Роман Василев започват проверка на скандалните данни за незаконно подслушване в МВР, изнесени преди ден от лидера на БСП Сергей Станишев.

Това е разпоредил в петък главният прокурор Сотир Цацаров, който още в четвъртък свика спешно съвещание във Върховната касационна прокуратура, след като се срещна със Станишев и получи анонимния сигнал за българския "Уотъргейт".

"Срокът за приключване на проверката е 12.04.2013 г., като до 16.04.2013 г. проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала. Днес в 14.30 ч. главният прокурор връчи на министъра на вътрешните работи разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това прокурорите от екипа започнаха работата си в Министерството на вътрешните работи", съобщават от държавното обвинение.

Уточнява се, че разследващите ще събират доказателства с оглед на данни за евентуално извършване на престъпление по служба и разпореждане на незаконно подслушване. Ако подобни деяния бъдат доказани, извършителите могат да получат до 5 години затвор.

Няколко часа по-рано пред бТВ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в емоционален изблик се зарече, че ако бъде установено, че е замесен в подобни злоупотреби, "ще излезе от политиката и ще се извини на всички български граждани за това, което е направил".

Ръководната роля на Кокинов и Василев в проверката най-малкото поражда някои въпроси, тъй като двамата бяха в изключително близки отношения с Цветанов и по време на мандата му не си позволиха нито веднъж да го критикуват официално заради навика му прибързано да коментира пред медиите доказателства по конкретни дела.

Награждаван от Цветанов прокурор ще го проверява

Зам.-градският прокурор лично бе награден от Цветанов с пистолет през юли 2011 г. "за укрепване на правовата държава" и за съществения му принос в реализирането на показните акции на МВР "Всичко коз", "Недосегаемите" и "Вносителите", насочени срещу банди, занимаващи се с икономически престъпления.

Василев имаше и водеща роля в шумното разследване на корупционната афера, за която бяха обвинени бившият военен министър Николай Цонев, ексглавният секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров. В края на октомври м.г. делото безславно завърши с три оправдателни присъди на първа инстанция.

Освен това, както Mediapool писа неведнъж по въпросното дело, бяха открити документи, от които бе видно, че Роман Василев си е позволявал да разпорежда с подписа си СРС в условията на неотложност вместо Цветан Цветанов. Както и да пише мотивите към одобренията за подслушване на Бургаския апелативен съд, които председателят на съда Емилия Нашева формално е разписвала след това.

 

Бившият МВР шеф прекъсна интервю на Станишев

 

Няколко часа преди от прокуратурата да обявят началото на проверката си в МВР, Цветанов и лидера на левицата Сергей Станишев заформиха своеобразна телевизионна пиеса в ефира на бТВ. Докато социалистът коментираше изнесените от него твърдения и предстоящата проверка на прокуратурата по тях, зам.-председателят на ГЕРБ се включи по телефона, за да повтори краткото си изявление от четвъртък, с което отхвърли твърденията като лъжи.

Подканен от водещия да се присъедини към двамата събеседници в студиото, бившият силов министър уточни, че централата на ГЕРБ е в същата сграда и прие поканата, за да "се гледаме в очите, като мъже".

Докато Цветанов се придвижваше от 17-ия етаж на административната сграда на НДК, където се намира партийният му офис, в студиото на бТВ, Станишев накратко обясни, че преданият от него материал до главния прокурор за незаконната схема за подслушване, която въртял Цветанов, не е негово лично твърдение, а анонимен сигнал.

Данните изглеждат много сериозно и съдържали детайли, които биха могли да са известни само на служители от специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), занимаваща се с подслушването в МВР, добави той.

"Аз смятам, че съм свършил това, което трябваше да свърша като гражданин и политик", обобщи ситуацията Станишев, докато Цветанов вече влизаше в телевизионното студио.

Словесната престрелка между двамата започна с напомняне от бившия вътрешен министър, че по времето на тройната коалиция в ДАНС избухна скандал с подслушване на редица журналисти и депутати, добил известност като "Галерия" по името на оперативната разработка. Уточни също, че зам.-шефът на СДОТО е бил назначен на поста от предшественика му от БСП Михаил Миков, като попита Станишев: "Как аз ще нареждам незаконно подслушване през човека, който вие сте назначили".

Двамата ще се извиняват, ако бъдат опровергани от прокуратурата

"Готов ли сте двамата в това студио да поемем ангажимент", обърна се Цветанов към Станишев с предложението след проверката на прокуратурата, този, чиито думи се окажат опровергани, да излезе от политиката и да се извини публично.

Лидерът на БСП така и не прие своеобразния облог напълно, отговаряйки единствено, че "ако не е вярно, ще се извиня, разбира се". Попитан възможно ли е подобни неправомерни СРС-та да не могат да бъдат открити, тъй като са разпоредени устно, а не по законовия ред, Цветанов реагира гневно: "Вие да не мислите, че МВР е плод и зеленчук – всичко се регистрира... Недейте да смятате, че МВР е някакъв разграден двор..."

Той обаче не пожела да отговори дали в силовото ведомство се използва сив ван "Крайслер Вояджър", за който в сигнала до Станишев пише, че е използван от въпросния екип, сформиран незаконно от Цветанов.

"Способи и методи, които се прилагат в оперативната работа са класифицирана информация", заяви кратко бившият МВР шеф, добавяйки, че ако започне да коментира тези данни, може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Последваха нападки между двамата гости, като Станишев припомни скандала с обвинените от Цветанов горноораховски лекари за убийство на новородено, които впоследствие дори не станаха обвиняеми, тъй като според многобройните медицински експертизи детето е било мъртвородено. Тогава ексминистърът дори чете стенограма от СРС-та от парламентарната трибуна, за което прокуратурата прецени, че не е престъпление, тъй като записите били разсекретени.

Цветанов пък очаквано се сети за лобисткия скандал "Хохегер", призовавайки Станишев да се извини на гражданите за това, че "вие отделихте 3 млн. лв. и не се извинихте, че голяма част от тези пари се върнаха към вашата приятелка и спътница в живота (Моника Йосифова – бел.ред.)".

Не бе подминато и делото за разгласяване на държавна тайна, по което Станишев бе обвинен, че като премиер е загубил няколко секретни документа. Разследването обаче "буксува" от доста време, тъй като въпросните секретни материали така и не бяха открити, а съдът на няколко пъти връща обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти и противоречия.

Последва и признание от Цветанов, че той получавал доста анонимни сигнали за лидера на БСП, но не ги носел веднага в прокуратурата.

В крайна сметка двамата се разбраха вежливо, че след прокурорската проверка по скандала с подслушването публично ще се извини този, който се е оказал в грешка, като Цветанов си запази правото да даде интервю, когато резултатите от проверката бъдат оповестени. Станишев пък поиска от бТВ гаранция, че когато зам.-председателя на ГЕРБ е в студиото им, БСП винаги ще има възможност да изпраща свой представител.

Емил Димитров също бил следен

В общия тон на истерия се включи и ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров, чието име бе намесено в лобистки скандали и съмнения за конфликт на интереси и който се отказа да се кандидатира отново, защото "в ГЕРБ има прекалено много интриги". Той обяви пред в. "Труд", че пред офиса му в София от известно време постоянно стои сив "Форд Мондео" с двама мъже вътре.

Бившият вътрешен министър от кабинета "Станишев" Михаил Миков пък попита в петък дали висши представители на МВР са посещавали предизборния щаб на ГЕРБ. Без да цитира имена, ексдепутатът напомни, че от БСП неслучайно са настоявали шефът на ГДБОП Станимир Флоров да бъде изпратен в отпуск по време на предстоящите избори.

Служебният министър Петя Първанова и главният секретар Калин Георгиев обаче категорично отхвърлиха подобна вероятност преди седмица, негодувайки, че тази служба всъщност нямала никакъв ангажимент по подготовката и провеждането на парламентарния вот.

"Има ли и други такива автомобили, за каквито се говори в сигнала, къде са се движили те в последните местни и президентски избори, кой е разпореждал използването им, с какъв документ", запита още Миков пред ТВ7.

Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пък препоръча на прокуратурата изобщо да не разчита на съдействие от ГДБОП по време на проверката по скандала с подслушването, "тъй като очевидно там са твърде предани на бившето ръководство, а криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция" - там има много добри, да се намери колата, да се провери в нея имало ли е оборудване".

"Аз предполагам, че ако е имало е било размонтирано, но следите винаги остават. Аз мисля, че не става дума за официална служба на МВР, а става дума за действия на група, създадена и работеща извън МВР, може би с подкрепата на някои управленци от оперативно-техническата дирекция. Всичко зависи от това дали прокуратурата ще има смелостта и долброто желание да направи разследване от началото докрай", коментира още Радулов пред БНР.

Лидерът на РЗС Яне Янев също не пропусна да се изкаже по темата, като на специална пресконференция на партията си обяви, че скандалните данни, изнесени от Станишев, били предлагани срещу заплащане и на него, но преди десетина дни. По думите му въпросният скандал бил "съшит с бели конци фалшификат", изработен от бивши служители на МВР и ДАНС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

250 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #250
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #249
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #248
 4. Анонимен
  #247

  от тия двамата ако чакаме резултат........некадърници-цацарож да ми каже едно тя дело в което са участвали и е завършило с осъдителна присъда ж кариерата им.......

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #246
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #245
 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #244
 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #243
 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #242
 10. Анонимен
  #241

  Николай Цонев: Имало е сигнал за атентат не само срещу Бойко Борисов, но и срещу Ахмед Доган. Защо шефът на НРС Димитров обяви, че братски разведки са информирали само за първата заплаха? Тримата чужденци край Коиловци са военнослужещи от френската армия и са можели да убият братята.
  София, България
  Бившият министър на отбраната Николай Цонев разполага с информация, че е имало сигнал за покушение срещу Бойко Борисов и Ахмед Доган. Повече подробности за това обаче не може да каже.След като Бойко Борисов

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.