Кокинов може да бъде изхвърлен и от съдебната система

Няма добри в случая със записания разговор, смята зам.-главният прокурор Бойко Найденов

Николай Кокинов, сн. БГНЕС

Подалият оставка градски прокурор на София Николай Кокинов може да бъде изхвърлен от съдебната система въобще и заедно с бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов се очаква да бъдат извикани на разпита заради изтеклите записи от незаконно подслушване на техен разговор за решаване на проблелите на ексагроминистъра с правосъдието, разследващо го за корупция.

 

Зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов пък коментира, че в случая със записания незаконно разговор “добри няма“.

 

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев съобщава пред в. “Преса“ в неделя, че още в понеделник ще постави въпроса за дисциплинарното уволнение на Кокинов от съдебната власт изобщо. Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров също ще предложи на колегите си да се самосезират за поведението на висшия прокурор и така Кокинов ще стане първият обвинител на София в най-новата ни история, заплашен от уволнение.

 

Срещу градския прокурор на София вече има едно дисциплинарно производство заради това, че не е спазил принципа на случайното разпределение при разглеждането на делото за износа на ток от швейцарска фирма, ощетила държавната НЕК.

 

За започване на ново дисциплинарно дело срещу Кокинов са нужни пет подписа на членове на ВСС, което според изданието няма да е проблем. Вестникът пише, че в петък във ВСС са били като попарени както от откровенията на прокурора в разпространения запис, така и от факта, че, според записа, един независим магистрат се отчита пред бившия премиер и му връчва поверителни служебни документи. Стана ясно, че Кокинов е дал на Борисов резултатите от прокурорската проверка за незаконните СРС, преди те да бъдат обявени.

 

По случая с разговора Борисов-Найденов-Кокинов Върховната касационна прокуратура започва проверка и се очаква и тримата замесени в СРС-скандала да бъдат извикани до дни на разпит, информира още вестникът

 

Междувременно зам.-главният прокурор Бойко Найденов коментира пред БНР, че "не е хубаво да записваш хората, с които говориш, не е хубаво и това, което са си говорили".

 

"Това, което трябваше да бъде огласено, беше. Нека да видим как е получен записът и тогава ще разберем кой го е направил", заяви Бойко Найденов, който е бил на заседанието с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, след което Кокинов обяви за оставката си.

 

"Ясно беше огласено, че се извършва проверка на съдържанието на тези разговори, както и всъщност дали е имало такива разговори. Ако в съдържанието има данни за престъпление, това може да го прецени само компетентната прокуратура, то тогава най-вероятно ще се възбуди досъдебно производство. Ако не се установи наличието на данни за престъпление от общ характер, няма", каза още зам.-главният прокурор.

 

"Като гражданин от това, което чух, не мога да дам висока оценка на това, което е ставало, нито за последващото изнасяне на записите", каза зам.-главният прокурор.

 

"Прокуратурата не се нужда от развързване на ръцете, защото не са ѝ били вързани. Тя е част от съдебната система. Не мисля, че някой може да упрекне прокуратурата в бездействие. Тя се води от законността", допълни Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?