Коктейл "Молотов" срещу кмета на Видин и семейството му

МВР мълчи, извършителите неизвестни, Герго Гергов иска охрана

Къщата на кмета на Видин с паркираната пред нея кола

Несполучлив опит за атентат срещу кмета на Видин Герго Гергов и семейството му е бил извършен тази нощ.

Неизвестни поставили самоделно взривно устройство със запалителен коктейл тип "Молотов" под паркиран в двора на къщата му автомобил. Колата не се взривила, защото фитилът е изгаснал по средата. Това спасило видинският кмет, съпругата му и двете им деца – син на девет години и няколко месечно бебе. Това разказа Герго Гергов пред журналисти.

"По всяка вероятност престъпните намерения са провокирани от твърдата политика, която води кметът на Видин по отношение стабилизиране на финансовото състояние на общината и в защита на интересите на гражданите", се казва в позиция на община Видин.

Инцидентът

Около 10:30 часа в събота Гергов излиза от дома си, за да присъства на откриването на филателна изложба. Събитието е под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков, който е от този избирателен район.

Гергов вижда изгасналия фитил и разлятата течност под предната част на автомобила. Подава сигнал до МВР, а полицията прави оглед.

В изявлението си пред медиите видинският кмет заяви, че той и семейството му са оцелели тази нощ единствено по Божията воля и че има поредица от подобни деяния срещу него.

Преди дни обект на агресия е станал и семеен недвижим имот на председателя на общинския съвет във Видин Пламен Трифонов, съобщи още Гергов.

Извършителите неизвестни

Към момента няма официално изявление на МВР по случая.

По думите на Гергов "опитът за убийство срещу него и семейството му нарежда извършителите в категорията на най-жестоки престъпници". Той изрази надежда, че органите на реда ще реагират адекватно и ще поставят под защита неговия живот и този на близките му.

"Надявам се, че много скоро ще разберем кои са били извършителите и какви са целите им. Искам да уверя видинското гражданство, че техните интереси ще продължават да бъдат отстоявани и аз като кмет на Видин няма да позволя по никакъв начин злонамерени действия на трети лица да ощетят общината и нейните граждани. Много неща бих могъл да кажа, но предпочитам органите на реда да свършат своята работа. Получих уверение, че стореното няма да бъде оставено без последствия+, каза Герго Гергов.

"Нашият дом е Видин, нашата партия е Видин и ние ще продължим да правим всичко онова, което трябва да бъде направено, независимо каква е цената, която ще трябва да платим", допълни кметът.

В изпълнение са два големи проекта за 95 млн. лв.

В момента община Видин изпълнява два големи инфраструктурни проекта за над 95 млн. лв.

Единият е за водния цикъл на града за 75 млн. лв., чието изпълнение започна през декември 2013 г. и трябва да приключи в кратки срокове до февруари 2015 г.

Другият голям проект е за регионалното депо за 20 млн. лв. Реализацията на проекта ще реши проблема с отпадъците на 11 общини от областта - Видин, Брегово, Бойница, Кула, Грамада, Ново село, Димово, Ружинци, Белоградчик, Чупрене и Макреш за следващите 20 години.

Двата проекта се реализират със средства от оперативна програма "Околна среда" 2007-2013.

Споделяне

Още по темата

Още от България