Кола падна в наводнен строителен изкоп в София

Общината сезира прокуратурата и ще предлага законови промени

Кола пропадна в строителен изкоп с вода в столичния квартал "Овча купел". Инцидентът е станал след 7 часа в петък сутринта. Пострадали няма.

По-късно строежът беше спрян заради допуснато съществено отклонение от заверените строителни книжа. От общината сезираха прокуратурата за случая и обявиха, че заедно с Камарата на строителите ще предложат законови промени, с които да се въведат санкции за фирми, които нарушават мерките за безопасност в строителството.


Сн. БГНЕС

Вероятната причина за него е, че при строителните дейности е засегнат водопровод. Това е довело до запълването на изкопа с вода. Улицата до строежа се е свлякла, а с нея вътре е паднала и паркираната наблизо кола. Тя започнала да пропада в изкопа, когато собственикът ѝ бил в нея, за да отиде на работа. Той усетил, че колата пада в дупката и излязъл. Колата е с газова уредба.

Кметът на района Христина Семерджиева обясни, че по документи строежът е изряден. На място се виждало обаче, че това не е така. Тя добави,у че експерти от Дирекция национален строителен контрол ще проверят работата на строителната фирма. Според Семерджиева разрешението за строеж на обекта е издадено от главния архитект на София, а не от районната администрация.

Проверка в системата на общината показва, че разрешението за строеж е издадено на фирмата "С.А.Г. Груп" от главния архитект Здравко Здравков. То е влязло в сила през юни и е за изграждането на жилищна сграда с магазини и гаражи.


Сн. БГНЕС

По-късно от Столичната община обявиха, че строителството на обекта е спряно заради "допуснатото съществено отклонение от одобрените строителни книжа". На място са извикани проектанта по част "Конструктивна" и надзорната фирма на обекта, на които е разпоредено да представят техническо решение за укрепване и засипване на пропадналия изкоп.

Главният архитект Здравков е сезирал за случая Камарата на строителите в България. Столична община и Камара на строителите ще инициират законодателни промени с мерки за санкциониране на строителни фирми, които допускат нарушаване на мерките за безопасност в строителството, обясниха от общината.

Кметът Йорданка Фандъкова сезира Софийска градска прокуратура.

По-рано тази седмица Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община стартира процедурата по изработване на задание за цялостен подробен устройствен план на ж.к. "Овча купел-1". С плана ще се обособят урегулирани поземлени имоти за съществуващите жилищни блокове, необходимите терени за локални градини, ще се оптимизира мрежата от улични паркинги, като се проектират и велоалеи. Изработеният проект на задание за ПУП ще се представи на гражданите на района за обществено обсъждане.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?