Кола с фалшива синя лампа помогнала за затворническото бягство

Никой не проверил автомобила, шефът на затвора ще бъде "порицан"

Кола с фалшива синя лампа помогнала за затворническото бягство

Кола със синя лампа е била допусната безпрепятствено в Централния софийски затвор, за да отведе избягалите на 30 април затворници Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез.

Това обясни заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов по повод разпоредените проверки в затвора в София и в общежитието "Строител" в Бургас, откъдето пък на 5 май избяга затворникът Иван Гюров.

Става дума за светлосив Опел "Астра" със затъмнени стъкла, който трябвало да мине за кола на МВР, въпреки че по регистрационните номера е установено, че вътрешното министерство няма такъв автомобил. За допускането на колата в двора на затвора роля изиграл и дъждът над София, съобщи в събота „Правен свят“.

"На 30 април се изсипа огромен дъжд над София след 17,00 ч. Допускам, че служителят, който е извършил пропускателния режим не е отишъл да провери личната карта на шофьора, а евентуално той само си я е показал през прозореца", каза Илия Ангелов. Този служител ще бъде и най-тежко наказан – с дисциплинарно уволнение. Проверката показала, че той не е извършил проверка на колата и шофьора нито на влизане, нито на излизане, а единствено записал номера в постовата книга.

Автомобилът влязъл около 17,00 ч в двора през контролно-транспортния пункт на ул. "Столетов. Той е бил управляван от униформен, който показал служебна карта на МВР и е влязъл под претекст, че отива към конвойните помещения. Опелът напуснал затвора през същия портал в 17,35, без служителят на входа да е видял затворници в него. Ангелов посочи, че това е недопустимо поведение, защото задължение на служителите на входовете е всяка кола да се проверява на място - служителят отива, вижда документите, колко хора са вътре, по каква работа идват и тогава ги пуска, а на излизане отново трябва да ги провери, включително и багажника.

След двете бягства са образувани и досъдебни производства, но до момента не е установено някой от служителите в София и Бургас да е помагал на бегълците. На днешния брифинг в правосъдното министерство присъставаха още новият шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков и заместникът му Свилен Цветанов.

"При такава обстановка без санкции няма как да се размине. Водят се дицсиплинарни производства срещу 13 служители", посочи Желязков. Дисциплинарно уволнен ще бъде и служителят, който е отговарял за пропусквателния режим, когато от общежитието в Бургас е избягал Иван Гюров.

Директорът на затвора в София Петър Кръстев ще бъде наказан с порицание. Същите наказания ще понесат заместник-директорът по надзорно-охранителната дейност, началник секторът по сигурността и дежурният главен надзирател, който е бил на смяна и трябвало да осъществява контрол върху постовете, допуснали пропуските.

За да стигне до двора, където чакала колата със синя лампа, подсъдимият за грабеж Хосе Мартинез избил дупка в стената на работилницата в паровата централа, където работел. След срязал една решетка и се озовал в двора на ареста, а достъп до зоната имал и Николов, който пък излежаваше 20-годишна присъда за убийство.

Заместник-министър Ангелов опроверга информациите, че двамата нямали право да работят в парното помещение, а работата на Шатката дори била награда от прокуратурата за свидетелските му показания по делото "Килърите" 3.

"И двамата са имали право да работят. Показали са необходимото поведение, имали са необходимата квалификация и са одобрени от комисия. Еднозначно, еднолично, нито началникът на затвора, нито някой друг ще ги назначи на работа. Прави се оценка на риска и на поведението им, като е надделял въпросът за квалификацията им като параджии. Показали са умения на заварчици, на шлосери, а при предното пребиваване на Николов в затвора, той показал и добро поведение. Това е една от крачките към бъдещата ресоциализация на лишените от свобода", обясни Ангелов.

Заради двете бягства правосъдното министерство и ГДИН са начертали няколко организационни мерки, сред които е и закриване на неефективни следствени арести. Досега са закрити тези в Лом, Балчик и Самоков, като състава е насочен към затвори и други места за лишаване от свобода, където има нужда от повече служители, каза Ангелов.

Друго решение е да се оптимизира личния състав на ГДИН – щатът, който се освободи ще се насочва към места за лишаване от свобода, за да се преодолее недоброто съотношение между надзиратели и затворници. Ще бъде направена и атестация на всички служители на ГДИН.

Спешно трябва да се ускори и работата по европроекти за местата за лишаване от свобода, които касят условията там. Такива места са затворническо общежитие от открит тип в Дебелт за 400-450 човека, с което ще се облекчи корпуса на затвора в Бургас, арестът в Шумен и общежитие към затвора във Варна.

Предвижда се още арестите да се преместят в корпусите на затворите, което според заместник-министъра ще доведе до освобождаване на резерв от личен състав и ще повиши сигурността, а ще се реализират и доста икономии. Ангелов обеща да се завишат изискванията към надзорно-охранителни състав, както за първоначалната подготовка, така и в последващите обучения.

В правосъдното министерство отново е на дневен ред темата за изграждане на нов затвор в София чрез публично-частно партньорство. Ангелов припомни, че наскоро чужда фирма е направила презентация, а по думите му, изплащането няма да е проблем за държавата, защото щяло да става в продължение на 30 години, съобщава още „Правен свят“.

Споделяне

Още от България