СПоред анализ на "Райфайзенбанк"

Колапсът на КТБ ще забави икономиката през 2015 г.

Колапсът на КТБ ще забави икономиката през 2015 г.

Колапсът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще забави икономическия растеж в България догодина, прогнозира "Райфайзенбанк". Според анализатора на банката Емил Калчев БВП ще нарасне с 1.2% през 2015 г. Неговото допускане е по-оптимистично от заложения в бюджета за догодина ръст от 0.8 на сто.

Положително е все пак, че проблемите в банковата система, възникнали около ситуацията с КТБ и Първа инвестиционна банка, остават изолирани и не оказаха влияние върху стабилността на банковия сектор като цяло, нито на валутния борд, пише в анализа.

От банката прогнозират ръстът на кредитирането от тази година да се запази и през 2015 г. Причините са очакваният плавен спад на лихвите и голямата ликвидност в сектора.

Анализът на "Райфайзенбанк" разглежда и икономическото състояние и перспективи пред страните в Централна и Източна Европа. За 2015 г. очакванията са за ръст на БВП в Полша от 3.5%, в Словакия - 2.5%, Чехия - 2.4%, Унгария - 2.3% и дори Словения с 2%. В Югоизточна Европа определяща е Румъния с прогнозен ръст от 2.7%, докато повечето от страните в региона като Сърбия и Хърватия продължават да са в стагнация.

“Централна Европа е на бързата писта – развитие, което наблюдаваме през последните няколко тримесечия. Растежът в региона се дължи основно на вътрешното търсене, което предпазва тези страни от настоящата ситуация в Еврозоната и Русия“, коментира Петер Брециншек, главен анализатор на "Райфайзен Рисърч", част от "Райфайзенбанк Интернешънъл АГ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?