Колбасари се оплакаха от "Дупетата"

Колбасари се оплакаха от "Дупетата"
Шумът около акция "Дупетата" е силно преувеличен. Това загатна председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев пред БНР в четвъртък.

Той обясни, че организацията отдавна е подала сигнал, че в България се внасят продуктите, които бяха иззети при операцията на ГДБОП и ветеринарните служби.

Вътев обяви, че е изключено месните изрезки, наречени "дупета", да се влагат в скъпи салами. По думите му технологията за производството на колбаси не позволява подобно нещо.

Преди ден властите проведоха операция в редица колбасарски цехове, която изненада с названието си "Дупетата". Тази акция се брои за толкова успешна, че премиерът Борисов я определи като спасителна за потребителите и поздрави министрите на земеделието и на вътрешните работи.

По време на акцията са иззети над 100 тона "дупета" от месопреработвателно предприятие в Плевен, над 25 тона - в Пазарджик, в Брезник – 850 кг, в София -около 800 кг, в Първомай – около 1.5 тона.

"Аз лично като производител, който познава технологията на производство, ви уверявам, че такива продукти, ако ги вложим в производство на скъпи продукти, ще ги развалят, защото те са отлежали, имат различен цвят парчетата в една опаковка, те имат подправки, сол, адитиви, които изцяло изкривяват каквато и рецептура да се приложи. Нашите впечатления са, че те се внасят в огромни опаковки, след което тук ги размразяват и ги преопаковат. Това е единствената им дообработка" , обясни председателят на Асоцията на месопреработвателите.

Фирмите, замесени в дъмпинговия внос, ще бъдат изключени от асоциацията на месопреработвателите, каза още Вътев. От агроминистерството пък обявиха, че ще отнемат лицензи.

Операцията с най-забавното име от всички проведени досега е свързана и с кампанията по налагане на стандарта "Стара планина" за месните продукти, който е масово рекламиран от управляващите.

В днешното си издание в. "Труд" съобщава, че фирми на мажоритарния собственик на публичната компания "САФ Магелан" са сред най-големите нарушители, които са установени по време на акцията. Всекидневникът се позовава на земеделския министър Миослав Найденов.

Става въпрос за "Анона" - Плевен, и "Камарко" - Пазарджик, в които собственик е Георги Костадинов - мажоритарен акционер в публичната компания "САФ Магелан".

"Вместо да стигнат до екарисаж, те са били внесени в България. След това недобросъвестни търговци ги преработват и продават като скъпи луксозни колбаси у нас", коментира по време на операцията в сряда Найденов.

Пред вестника Костадинов заявява, че "изказванията на Найденов са злонамерени измислици на един не особено компетентен държавен служител".

Споделяне

Още по темата

Още от България