Коледа може да е по-зелена

Коледа може да е по-зелена
Няколко съвета за по-зелена, по-различна и по-интересна Коледа разпространи в четвъртък международната природозащитна организация WWF.

Първият от тях, разбира се, е коледното дърво да не е отсечено, а в саксия, което после да се засади. Препоръчително е потребителят да се увери, че елхата или борчето са от лицензиран български разсадник, тъй като на пазара има и бракониери, които просто са отскубнали дървото от гората и са го сложили в саксия. Екоорганизацията предупреждава, че внесените от чужбина коледни дръвчета оцеляват по-трудно в българската природа.

Сполучлив заместник на елхата може да бъде и някои от наличните стайни растения, като класика в случая е украсяването на домашния фикус с гирлянди и цветни играчки.

Електронната картичка все по-упорито заменя хартиената, като възможностите за изработка на собствено поздравление с наличните компютърни програми са многобройни. Традиционалистите може да заложат на картичките от рециклирана хартия.

Ако в списъка с предпочетените подаръци за Коледа влизат електроуреди, нека те са от най-икономичния клас А или А+, за да се пести електроенергия, съветват от WWF.

Истинските свещи на елхата създават далеч по-уютна и романтична обстановка, отколкото електрическите лампички, но изискват и по-голямо внимание с оглед противопожарната безопасност. За предпочитащите цветните светлини по коледното дърво, организацията препоръчва да си купят диодни лампички, които са по-икономични и ще намалят сметката за тока, която и без това през декември и по-голяма покрай голямото празнично готвене.

Ръчно изработената празнична украса за дома и елхата е прекрасно занимание за семействата с малки деца. За малчуганите е огромна тръпка сами да изрязват и рисуват снежинки, книжни гирлянди и други украси.

Използвайте хранителни продукти, произведени в България. Техният транспорт и опаковка е изразходвал по-малко енергия и хартия, спрямо внесените отвън, препоръчват от екоорганизацията.

Запалените скиори биха могли да почакат и да карат само на писти с естествен сняг. За направата на изкуствения отиват много енергия и вода от микроязовири, които променят водния баланс в планината, посочват от WWF, която желае на всички по-зелени празници.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?