Коледен пакт ще гарантира безопасни стоки

Коледен пакт ще гарантира безопасни стоки

Коледен пакт между Комисията за защита на потребителите (КЗП), производители на детски играчки и потребителски организации за предприемане на мерки за предлагане на безопасни стоки на пазара беше подписан в понеделник в присъствието на еврокомисар Меглена Кунева.

Желанието ни е не само да дадем повече и по-ясна информация за улеснение на гражданите, а чрез подписването това своеобразно споразумение те ще се чувстват по-сигурни, коментира Кунева, която в ЕК отговаря за защитата на потребителите.

По време на дискусията, предхождаща подписването на документа, стана ясно, че най-голям риск крият магазините за 1 лев, където се продават всякакви играчки с неустановен произход. Според производители на играчки този проблем може да бъде решен с връщането на лаборатории по митниците на България, където да се тестват играчките за тяхната безопасност.

Така стоките, които се предлагали в магазините за лев, няма да достигат до пазара.“Масово обеднелият българин купува именно такива стоки. Не можем да го виним за това”, коментира Надя Попова от Асоциацията на производителите на детски играчки. Според нея идеята за лабораториите на митниците е прекалено оптимистична и прекалено нереалистична. Това щяло да затрудни още повече търговците на стоки за деца.

“Трябва да сме отговорни сами за себе си като производители. Ако закупим някаква стока, в чийто произход не сме сигурни и след това закупената стока ни струва прекалено скъпо, никой не ни е виновен за това”, заяви еврокомисар Кунева. Тя смята, че “в България все повече се налагат добрите практики и бизнесът, който не се страхува да се легитимира, излиза на преден план”.

Страните, които подписаха пакта, се задължават – като потребители - да бъдат активни и да налагат интересите си на пазара; като производители и вносители - да следят за качеството на стоките и да не правят компромиси в името на бързата печалба, да мислят за потребителите и да бъдат отговорни.

Споделяне

Още от България