Коледна добавка за над половината пенсионери

Коледна добавка за над половината пенсионери

Повече от половината пенсионери ще получат коледна добавка към пенсиите си, обеща социалният министър Тотю Младенов по Дарик радио. Той обаче не се ангажира с размера на подаянието.

В края на ноември ще е ясно на колко пари допълнително ще могат да разчитат възрастните хора за празниците, уточни министър Младенов.

С думите "Гърция не ме интересува, мен ме интересува България" министър Младенов отказа да сравни добавката за българските пенсионери с тази на гръцките. Възрастните хора в южната ни съседка ще получат по 400 евро бонус за Коледа въпреки тежката финансова криза в страната.

В края на септември пенсионерите в България са около 2.2 милиона, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, съобщи преди дни Националният статистически институт. Данните разкриха още, че за първите девет месеца на 2012 г. са се пенсионирали близо 59 хиляди българи, а прекратените пенсии са около 83 хил. От началото на годината броят на пенсионерите е намалял с почти 16 хил., а заедно с хората, загубили правото си на наследствена пенсия – с над 18 500. Заради по-малкия брой нови пенсионери през тази година се очаква разходите на НОИ за пенсии да бъдат с 38 милиона лева по-малко.

"При тази демографска криза и тези огромни дефицити в системата" не е било възможно по-рано през мандата да се увеличат пенсиите, посочи Тотю Младенов. Според него, ако предишното правителство е било продължило да управлява е щяло да фалира солидарния пенсионен фонд.

Тристълбовият модел на пенсионната система е добър. Това, че доходността е била ниска през последните години, не значи, че в бъдеще това ще остане така, посочи Младенов. Според него ако има нужда от реформа, тя е в професионалните пенсионни фондове.

С 30% са намалели заетите хора без трудови договори за година, отчете още министър Младенов. В същото време близо 40 хил. души са преминали от 4 на 8-часов работен ден.

Младенов призна, че въпреки изнесените от него данни през седмица за намаляване на сивата икономика със 7 на сто, входящият поток в бюрата по труда е доста голям, което министерството му се опитвало да тушира с програми за заетост. Около 70 хил. души в момента работели по такива програми.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?