Коледните бонуси на прокурорите ще отидат за обезщетения на гражданите

Коледните бонуси на прокурорите ще отидат за обезщетения на гражданите

В прокуратурата няма да получат бонуси за коледните празници, защото с парите ще бъдат изплатени обезщетенията на гражданите, които са пострадали от действията на държавното обвинение. Това каза изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов в понеделник.

Както Mediapool първи съобщи, прокуратурата дължи близо пет милиона лева на граждани, които са осъдили институцията по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това е тройно увеличение на сумите спрямо 2011 година и петорно спрямо 2010 година.

Преди седмица Висшият съдебен съвет взе решение да отпусне около 10 милиона лева на съдиите, прокурорите и следователите за половин заплата коледен бонус. Такива добавки станаха традиция в магистратурата за последните 10 години. Тази година парите ще са по-малко, защото бюджетът на съдебната власт ще приключи с дефицит заради несъбраните собствени приходи от съдебни такси.

Новината бе съобщена в леко подигравателен тон. В отговор на журналистически въпрос какви бонуси ще получат в прокуратурата, Найденов каза: "Ще получат вкъщи бонбони..."

После дообясни:"Прокурорите и служителите в прокуратурата няма да получат и една стотинка бонус. След като ВСС преведе парите по сметките ни, ние ще преведем дължимите суми на гражданите. Не може в прокуратурата да се раздават бонуси при положение, че се дължат пари за нещо такова".

Найденов разказа, че вече е провел редица разговори със своите колеги и е поискал от тях да бъдат "по-внимателни", когато искат налагането на задържане под стража. "Казах им: "пет пъти помислете преди да се подписвате (под искания за налагане на постоянен арест). Помолих ги да се поставят на мястото на хората. Не може да се иска задържане под стража, ако няма опасност някой да извърши друго престъпление или да се укрие. Не може да се образуват дела заради самото образуване и да се арестуват хора", обясни Найденов.

Прокуратурата е осъдена по близо 200 дела по Закона за отговорността на държавата. Голяма част от осъдителните присъди са за поискани арести и оправдани хора, които преди това са били подложени на наказателна репресия.

След като каза всичко това, Бойко Найденов уточни, че много прокурори и съдебни служители заслужават бонуси, защото институцията е постигнала над 30 000 осъдителни присъди през тази година. В същото време обаче каза, че няма как да се раздават пари допълнително в ситуация, в която се дължат пари на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България