Коледните премии за бюджетни служители ще се раздават по обща методика

Националният съвет за тристранно сътрудничество реши във вторник да отпадне постановлението, съгласно което в края на всяка година се изплащат допълнителни средства на бюджетните служители в зависимост от направените икономии в съответното ведомство.

В момента има хаотичен подход за разпределяне на средствата за допълнително стимулиране, посочи след заседанието заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, цитиран от БТА. Той обясни, че плащането на средствата, популярни като Коледни премии, няма да спре, но вероятно до края на годината ще бъде приета обща методика за разпределянето им.

На заседанието си социалните партньори са решили детски надбавки да получават и родителите на ученици над 18-годишна възраст. Така детските помощи ще обхванат и ученици, повтаряли учебната година или временно прекъсвали училище. За това изменение на бюджета ще са необходими около 13 млн.лв., обясни заместник-председателят на КНСБ Иван Кокалов, като се позова на данни от осигурителния институт.

Синдикати и работодатели настояват да се определи възрастова граница за получаване на детските помощи. Според КНСБ родителите трябва да получават надбавки до навършване на 20-годишна възраст на ученика.

Споделяне

Още от България