Коледно тържество по балкански в затвора на Хагския трибунал

Слободан Милошевич и задържаните заедно с него в затвора на Международния трибунал в Хага организираха миналата седмица зад решетките тържество за Коледа в характерна балканска атмосфера, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Сред тесния кръг поканени бяха 54 задържани сърби, хървати, косовски албанци или мюсюлмани от Босна, които преди няколко години се сражаваха помежду си. Затворниците, осъдени по обвинения във военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид, са седнали един до друг и си бъбрят приятелски с персонала на затвора, който също е сред гостите.

Сърдечното разбирателство между бившите врагове е твърде естествено, разказва директорът на затвора Тимоти Макфаден. Те живеят заедно в хармония, оставили са зад гърба си това, което ги разделя, като че ли трябва да се изправят единни срещу неприятел, обяснява той.

За тази особена вечер, задържаните за нищо на света не биха оставили на столовата привилегията да им сервира безвкусна болнична храна, посочва журналистката Славенка Дракулич в книгата си, посветена на военнопрестъпниците.

Те си пекат агне и си правят салати. Задържаните в затвора на Хагския трибунал си поделят разноските и поръчват от родните си страни печено месо, хляб, сладкиши. Липсва само чашка Далматинско вино, но правилникът на затвора забранява алкохола.

Някогашните врагове от бивша Югославия имат много общи неща особено, когато става дума за забавления, отбелязва Макфаден.

Верни на балканските обичаи, сътрапезниците вдигат наздравици по време на вечерята, разказва Макфаден. На хората, които се учудват на привилегиите, осигурени на задържаните, Макфаден напомня, че съгласно закона, докато не бъдат осъдени, обвиняемите се смятат за невинни. Те трябва да се ползват от условия, отговарящи на стандартите, определени от ООН, казва още началникът на затвора.

Споделяне

Още от Балкани