Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коледното раздаване на излишъка тръгна скромно - с 15 млн. лв.

По 5 млн. допълнително получават здравеопазването, МВР и фонд "Земеделие"

0 коментара
Коледното раздаване на излишъка тръгна скромно - с 15 млн. лв.

По традиция, наложена от ГЕРБ през последните години, през декември обичайно правителството щедро раздава парите от натрупания излишък, който към края на ноември 2018 г. възлиза на 2.8 млрд. лв.

Тази година обаче разпределянето на допълнителните средства в началото на декември тръгва скромно - с близо 15 млн. лв., колкото бяха разпределени по време на първото правителствено заседание на месеца. До 5 млн. лв. допълнителни разходи за различни дейности ще получат Министерството на здравеопазването, МВР и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), реши Министерският съвет в сряда. За стипендии на даровити деца се отпускат допълнително близо 200 хил. лв., но се твърди че те са в рамките на предварителните разчети.

Обикновено милиардните плащания се правят в навечерието на Коледа и Нова година. Кабинетът ще трябва да разплати над половин милиард лева на държавната Българска банка за развитие по изпълнени проекти за "безплатно" саниране на частни жилищни сгради. По данни на ББР към края на септември дългът възлиза на 514 млн. лв.

Има очаквания и за заделяне на около 600 млн. лв. за изграждането на отсечка от магистрала "Хемус". Към момента проблемът е, че пътната агенция все още не е обявила търговете за строителството на аутобана до разклона за Плевен/Ловеч.

Финансовото министерство планира официално да приключи годината с излишък от 600 млн. лв., които ще бъдат насочени към фискалния резерв.

За Шенген и пътна полиция - допълнително над 4.2 млн. лв.

МВР ще получи допълнително над 4.2 млн. лв. за изпълнението на мерки за присъединяването към Шенген и за подобряване на административното обслужване на пътна полиция, реши кабинетът.

Вътрешното министерство ще получи 2 076 000 лв. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Те ще се използват за противодействие на засиления миграционен натиск по границите и целят строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

Други 2 130 500 лв. се отпускат допълнително на МВР за подобряване на административното обслужване на гражданите в отдел "Пътна полиция" при СДВР и секторите "Пътна полиция" при Областните дирекции на МВР в Пловдив, Варна и Бургас.

Правителството е одобрило и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на МВР, с които се цели увеличаване на разходите по политиките в областта на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред и политиките в областта на управлението и развитието на системата на МВР, се казва още в съобщението на МС.

За Министерство на здравеопазването - още 5 млн. лв.

Министерският съвет е одобрил и допълнителни разходи от 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Те са предназначени за държавни болници, за закупуване на техника и оборудване по политиката в областта на диагностиката и лечението, както и по бюджетната програма "Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението".

Очакваните резултати са подобряване на болнична помощ, като фокусът е върху онкологичната болнична помощ. Ще се подобри и достъпът и ефективността на диагностиката и определянето на терапията за лечение. Ще се повиши и качеството на живот на болните, е посочено в правителственото съобщение.

До 5 млн. лв. допълнително за фонд "Земеделие"

До 5 млн. лв. допълнително се отпускат и по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Средствата са за изпълнение на мерките, свързани с националните доплащания и държавните помощи.

Осигуряването на парите "ще позволи насочване на по-съществен размер на подкрепа към земеделските стопани в момент, в който те имат необходимост от допълнително финансиране с оглед създалата се неблагоприятна климатична и епизоотична обстановка в страната", е посочено в правителственото съобщение.

С друго решение на кабинета чрез вътрешни промени се увеличава се числеността на две дирекции и изпълнителна агенция в системата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

С четири щатни бройки се увеличава числеността на дирекция "Растениевъдство и биологично производство", а с три бройки в дирекция "Морско дело и рибарство".

С две щатни бройки нараства и съставът на Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове". Сегашната дирекция "Одитна дейност" се разделя на две дирекции - "Одитни дейности по европейските земеделски фондове" и "Одитни дейности по Европейски фонд за морско дело и рибарство". Нужните 9 бройки се осигуряват чрез компенсирани вътрешни промени в системата на МЗХГ, като се намалява числеността на персонала в други структури във ведомството.

За даровити ученици - допълнително 175 108 лв.

С няколко постановления правителството отпусна допълнително общо 175 108 лв. по бюджетите на министерствата на образованието и на културата за осигуряване на стипендии на даровити ученици, както и за извънкласни дейности.

От тях 91 980 лв. са за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на ученици в училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата, както и за изплащане на стипендии на ученици от общински училища по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Други 25 483 лв. са отпуснати на културното министерство за изплащане на средства за физическо възпитание и спорт в училищата под неговата шапка. Тези разходи "са в рамките на предвидените средства за съответната дейност по централния бюджет за настоящата година", се казва в съобщението на Министерския съвет.

По бюджетите на общините и на Министерството на образованието са одобрени допълнителни трансфери от 58 860 лева за стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. До момента по тази програма са предоставени общо 500 985 лв. Това постановление на правителството "няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите 58 860 лв. са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2018 г.", се казва в съобщението на Министерския съвет.

За изплащане на стипендии на ученици за постигнати спортни успехи се отпускат 57 645 лв. Тези пори също са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2018 г.

Промени и по бюджета на Министерството на регионалното развитие

Правителството одобри и промени по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Компенсира се недостигът от 2 755 000 лв. за ремонта на ВиК съоръжения чрез намаление на разходите по бюджетните програми "Геозащита, картография и кадастър" (1 600 000 лв.) и "Ефективна администрация и координация" (1 155 000 лв.).

Промяната е в рамките на утвърдените разходи по бюджета на МРРБ за 2018 г.

КЗК – увеличаване на максималният размер на разходите

Правителството увеличи с 350 000 лв. максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през тази година по бюджета на Комисия за защита на конкуренцията.

С постановлението се дава възможност да се сключвани нови договори и да бъдат поемани ангажименти с незабавна реализация, свързани с дейността на КЗК.

Над 1 млн. лв. за помощ за развитие

Правителството отпусна и над 1 млн. лв. по перото "помощ за развитие" за финансиране на проекти в развиващи се страни.

От тях 877 303 лв. са за финансиране на проекти на Босна и Херцеговина, Македония, Молдова и Грузия в областта на здравеопазването, образованието и съвременните технологии.

Сред тях са оборудване на имиграционен център в Босна и Херцеговина, на център за деца с аутизъм в Македония, на терапевтичен комплекс за деца с увреждания в Грузия и осигуряване на компютри за 19 училища в Молдова.

Други 100 000 евро помощ се дават на Афганистан, заради рекордната за последните години суша в страната, е посочено в правителственото съобщение.

Финансирането се осигурява от бюджета на Министерството на външните работи по линия на средствата, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Официалната помощ за развитие е важно средство за насърчаване на устойчивия растеж на развиващите се страни, подпомагане на интегрирането им в световната икономика и изграждане на по-справедливи и демократични общества.

Като държава - член на ЕС, България се ангажира в международното сътрудничество за развитие като в рамките на Средносрочната програма за периода 2016-2019 г. Съгласно поетия ангажимент, още с присъединяването си към Европейския съюз, България е длъжна да предоставя помощ от 0.33% от брутния национален доход. Страната ни финансира проекти в Западните Балкани, Черноморския регион, Афганистан, Монголия, Виетнам и други.

През 2017 г. и през първото тримесечие на 2018 г. България предостави 200 000 евро хуманитарна помощ. Средствата бяха разпределени за изпълнение към Международната организация по миграцията, Детския фонд на ООН и Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности, се казва в правителственото съобщение.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.