Колеги на Политковска напредват в разследването на убийството й

Колеги на Политковска напредват в разследването на убийството й

В сряда в Москва ще бъде представена книгата на Анна Политковска "За что", издадена след трагичната ѝ гибел през есента на м.г. В изданието са включени най-силните публикации на Политковска, както и някои от реакциите на нейното убийство. Книгата е издадена в 7-хиляден тираж.

Книгата е съставена и издадена от близки на Анна Политковска и от журналистите от “Новая газета”. Поканени са близките приятели на Анна Политковска, следователите по делото за убийството, представители на руски и чуждестранни медии.

По-голямата част от книгата е съставена от статиите на Анна Политковска, разпределени по теми: “Чечения”, “Армията”, “Животът”.

“Чечения” е първия раздел на книгата, но аз лично не съм съгласен работата на майка ми да бъде свързвана само с Чечения. Журналистическата ѝ работа беше на различни теми. В книгата ще има статии и на други автори, близки хора, отклици на граждани и политици. Реакциите на официалните лица ще бъдат публикувани в азбучен ред” – разказа синът на загиналата журналистка Иля. По неговите думи в книгата ще има стихове, които 16-годишно момиче от Москва ѝ е посветило след убийството.

“Най-скъпа ми е тази глава, в която е посочено кои публикации на Анна Политковска какви действия на властта са предизвикали, какъв обществен резонанс са имали. След това е списъкът с нейните награди. Последният раздел – особено за онези, които обичат да четат от края – е списък на реалните действия, които са били предизвикани от нейни статии: толкова хора са спасени, толкова са получили конкретна помощ, такива наказателни дела са образувани” – добави синът на журналистката.

Журналистката от “Новая газета” Анна Политковска беше убита от неизвестни извършители на 7 октомври 2006 във входа на дома си на “Лесная улица” в Москва. Седем месеца след убийството изпълнителите все още не са заловени. Камерите за наблюдение в блока на Анна Политковска и в магазина, където е пазарувала малко преди убийството, са заснели тримата заподозрени – един убиец и двама съучастници, мъж и жена. Въпреки тези кадри, тримата заподозрени не бяха идентифицирани.

Междувременно колегите на Анна Политковска от “Новая газета” напреднаха много в разследването си и намират, че е нужно да разкажат за него. “Ние идентифицирахме поръчителите – казва Вячеслав Измайлов, бивш офицер от руската армия, сега разследващ журналист във вестника. - Остава да разберем дали са действали сами или са свързани с руските тайни служби.”

Двамата заподозрени, до които е довело журналистическото разследване, са високопоставени чеченски длъжностни лица в режима, установен от Москва. Положението на единия от тях навежда на предположения за съществуването на връзка с ФСБ. След убийството на Анна Политковска заподозрените или техни приближени са били назначени на още по-високи длъжности. Заради своята сигурност редакцията на “Новая газета” е съобщила техните имена на BBC, на американския Комитет за защита на журналистите и на “Либерасион”.

Журналистите от “Новая газета” решили, че са длъжни да разкажат за тази чеченска следа, защото официалното разследване според тях се е отклонило от нея.

“Доскоро бяхме удовлетворени от хода на следствието (което се извършва от милицията и Генералната прокуратура) – разказва Вячеслав Измайлов. – Следователите работеха по същата следа, по която работехме и ние. Но започнаха да стават странни неща. ФСБ се опитва да насочи следствието към Березовски. Един следовател, голям професионалист, който водеше следствието, беше отстранен.”

“Ако не бъдат заловени изпълнителите, ще бъде много трудно да бъдат обвинени поръчителите. А те са се намирали в Чечения в деня на убийството – отбелязва Вячеслав Измайлов. – Страхуваме се, че ще бъдат оправдани, дори ако бъдат изправени пред съда.

Според многобройни източници на “Новая газета” в Чечения, самият президент на републиката Рамзан Кадиров добре знае кои са поръчителите. “Те са я убили, но не по моя заповед, а по заповед на ФСБ” – е казал Кадиров пред свои приближени.

“Във всеки случай ФСБ и администрацията на руския президент, която контролира ФСБ, пречат на намирането на виновниците” – казва един журналист от “Новая газета”. На един от предполагаемите поръчители изглежда са обещали блестящо бъдеще в Чечения, като дори не е изключена възможността да стане първия човек в републиката, ако сегашният президент бъде убит като баща си през лятото на 2004. Убийството на Анна Политковска е станало свидетелство за неговата лоялност към руските спецслужби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?