Колективното ръководно тяло: Кърджали и ДПС са непревземаеми

Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, сн. БГНЕС

С декларативно изявление, че ДПС, както и Кърджали са непревземаеми крепости, новото ръководство от трима председатели на движението - Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза отбеляза в петък 26-годишнината от основаването на партията в района.

Колективното управленско тяло реши да затвърди окончателната победа над отстранения председател Лютви Местан именно в неговия избирателен район. Преди три години, когато основателят на ДПС Ахмед Доган се оттегли, посочи Местан като свой наследник, заявявайки, че е крайно време партията да има лидер от кърджалийско.

Както Кърджали, така и ДПС са непревземаеми крепости. Всякакви опити да се подмени или присвои профила и същността на ДПС и той да бъде представен в изопачена светлина са обречени на неуспех, коментира на пресконференция съпредседателят на движението Четин Казак.

Ръководството на партията и на парламентарната група щели да положат усилия да докажат, че ДПС е вярно на себе си. Триумвиратът отново отбеляза, че сред последвалите Лютви Местан депутати няма членове на ДПС.

За да оспори посланията на Местан, че искал да спаси ДПС образа му на проруска олигархична партия и да го води към ярък евроатлантизъм, съпредседателският триумвират за пореден път изтъкна, че именно благодарение на Доган и ДПС България постигна двата си най-важни външни приоритета - НАТО и ЕС.

Oбщинските и областните структури на ДПС в Кърджали са единни и сплотени, въпреки бурните политически събития през последните месеци в нашата партия, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис, който в края на годината пое временно и областната организация на ДПС, след като досегашният ѝ лидер Бахри Юмер последва Лютви Местан.

Азис повтори, че диалогът с избирателите им не е нарушен.

Четин Казак се обърна към избирателите в района на Местан, където се предполага, че той има някакво влияние: "Скъпи избиратели, онова ДПС, което знаете, е същото, непроменено. То ще продължава, както досега, да защитава вашите права. Не се поддавайте на натиск, който цели да ви отклони от вашата вярност към ДПС. ДПС е крепост, която е изграден със сърцата, душите, умовете, доверието, любовта на всички свои членове, симаптизани, избиратели. Тази крепост не може да бъде превзета нито отвътре, нито отвън."

След него думата взе колегата му председател - Мустафа Карадайъ. Той обяви, че не е гледал пресконференцията на Местан, но направи разбор на думите на бившия си началник, който наблягал на "Аз-а".

"Не можахме да видим пресконференцията, но после попрочетохме. Бившият ни председател вчера е коментирал: аз това, аз онова, аз прозрях, аз направих. Едно от прозренията му е, че не му е мястото в ДПС. Кога е прозрял? Днес след изключването му от партията заради неговото поведение или вчера, когато беше председател. Но във всичките тези "Аз"-ове има още един извод. Той признава, че се е опитал да подмени ДПС без дебат в легитимните колективни органи на партията и без решение на тези органи."

От думите на Карадаъй обаче не стана ясно дали след като ползва думите на Местан, е съгласен и че ДПС е "олигархична проруска партия".

"Подмяната беше основният мотив и за неговото отстраняване от длъжност и изключване", продължи Карадайъ.

Той не каза какво точно е подменил Местан, който бе отстранен заради критиката на Доган, че декларацията на ДПС в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет е "гаф".

Както обясни Местан, декларацията е писана с участието на депутатите от ДПС, включително такива, които сега са назначени за съпредседатели. След като Местан изчете декларацията от парламентарната трибуна, цялата група аплодира.

Карадайъ за пореден път призова Местан и последвалите го депутати да напуснат парламента.

Той отрече към Местан да е имало ултиматум да си подаде оставката.

"Аз не знам да е имало ултиматум към г-н Местан. Доколкото знам, той беше заявил, че ще подава оставка преди да замине в посолството. Той е бил заявил, че ще подава оставка - на медии, на колеги. Обаче нито оставка сме видяли, нито сме коментирали. Не знам да е имало ултиматум към него, какъвто и да е. Не съм бил в никакъв контакт. Чу се в пространството, че евентуално ще подава оставка. Ние в пространството това, което се върти не можем да предположим той какви мисли му минават. Очаквахме да се срещне с компетентните органи. Вместо да се виждаме в партията, той отиде и се укри в едно посолство. Чувствата на други хора не знам как да ги коментираме. Факти можем. Той се е чувствал застрашен - от кого, от мен?", заяви той.

Целта на настоящата пресконференция очевидно бе да "захлупи" пресконференцията на Местан в четвъртък, която бе първата му публична поява след преврата срещу него преди Коледа.

Стремежът за доказване на новото ръководство като истинското ДПС доведе до серия декларации и медийни изяви на депутати и партийни активисти, засвидетелствали вярност към Доган.

Преди ден триумвиратът начело на движението обяви, че Ахмед Доган е единственият лидер на ДПС, той е лидер по рождение.

Споделяне

Още по темата

Още от България