Колекцията на Джани Версаче разпродадена за 7.5 млн. лири

Колекцията на Джани Версаче разпродадена за 7.5 млн. лири
Колекцията от предмети на изкуството на известния италиански моделиер Джани Версаче, убит през 1997 г., беше продадена от лондонската аукционна къща "Сотбис" за 7. 412 млн. британски лири. Сумата надвишава повече от три пъти предварителната оценка на специалистите.

Търгът продължи почти до полунощ в сряда, като на практика бяха продадени всички 545 изложени предмети.

Сред тях бяха картини на стари европейски майстори и художници от ХVІІІ-ХІХ в., произведения на знаменити скулптори и мебели от вилата Фонтанела на брега на езерото Комо в град Молтразио, северна Италия, където моделиерът живя и бе погребан.

Най – скъпо бяха продадени две етажерки от началото на ХІХ век от вишнево дърво, украсени с позлата. За тях беше дадена цена от 601 и 481 хил. лири, при оценка от 80-120 хиляди.

Авторските копия на статуите на древногръцките герои Крег и Демоксен, създадени на границата между ХVІІІ и ХІХ в. от италианския скулптор Антонио Канова бяха продадени за 433 хил. лири, при предварителна оценка от 20-40 хил. лири, тоест десет пъти по-скъпо. Оригиналите на тези скулптори се пазят във Ватикана.

От живописта най-високо беше оценена двойка картини, изобразяващи античните богове и герои Марс, Венера, Купидон, Елена и Парис, от четката на художника Луиджи Фронджии.

Споделяне

Още от