Колекцията на Васил Божков е напълно законна

Колекцията на Васил Божков е напълно законна

Колекцията на Васил Божков в Националния исторически музей (НИМ) е напълно законна, заяви доскорошният министър и настоящ директор на музея Божидар Димитров в понеделник, когато бе открита изложбата ”Тракия и Древният свят – колекция на Васил Божков”. Тя включва близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове. Пред агенция "Фокус" Димитров определи събитието като “най-значимата изложба в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите“.

В подкрепа на тезата си за законността Димитров даде някои разяснения: “Колекцията е декларирана в Националния исторически музей, а в момента ние извършваме идентификацията и регистрацията. Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна. Чудя се защо не се е хвалил, както правят например руски бизнесмени? Една голяма част от предметите в колекцията, не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил. Действително, някои предмети са купени в България от други колекционери. Но основната маса от тях са закупени по западноевропейски и американски аукциони, където вече са били изнесени предмети в миналото, дори още от стара буржоазна България или пък – още по време на османското робство“.

“Както е известно, българските земи, преди Закона за старините от 1911 г., са били Елдорадо за чужденците, които са копаели в България и са изнасяли културно-исторически ценности. Това са го вършили обикновени чужденци, но дори и консули на други държави. На малко хора е известно, че дори само в моя роден град Созопол в продължение на 10-ина – 15 години са работили консулите от Бургас – на Франция, Русия, Гърция и Германия. Всичко това, което е изнесено, е в Германия, Русия, Франция, а някои от тях се продават и на пазара. В случая г-н Божков играе ролята на тези руски бизнесмени, които откупуват изнесените след Октомврийската революция съкровища от Русия и ги връщат обратно в Русия. Да си спомним само прословутия случай с яйцата на Фаберже“, коментира още Димитров.

Споделяне

Още от България