Колев и Свинаров заровиха томахавката

Министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб заровиха томахавката и заедно отидоха да изпратят третия контингент за Ирак на церемония в Карлово.

След среща при президента Първанов в сряда, Николай Свинаров и ген. Никола Колев, бяха заставени да престанат да се карат за Стратегическия преглед на отбраната и бъдещето на армията.

Заради последните публични обвинения на ген. Колев в медиите, че държавата е в разпад, министърът отговори, че генералът може да подаде оставка, ако не е съгласен с решенията на правителството, които трябва да изпълнява. БСП поиска оставка на Свинаров, щом дясната опозиция в парламента обвини Колев, че действа като маша на БСП като прави недопустими за военен политически изказвания. СДС поиска оставки и на Колев, и на Свинаров. Президентът обаче стои зад Колев, а премиерът не смята да се лиши от военния си министър. В същото време предстои срещата на върха на НАТО в края на месеца.

Министърът на отбраната Николай Свинаров заяви след заседанието в Министерския съвет в четвъртък, че не е имал противоречия с началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев. На въпрос дали е стартирал процедура за освобождаването на генерал Колев министър Свинаров отговори:"Не съм стартирал и нямам намерение да стартирам такава процедура. Не съм имал такова намерение".

Свинаров посочи, че не е имал противоречия с генерал Колев, а различия по определени въпроси. И съм убеден, че ще продължаваме да имаме, добави министърът на отбраната.

Въпросът е решен, промени няма да има в ръководството на армията, каза Свинаров, цитиран от Дарик радио.

По думите му това не е конфликт, а обичайни разногласия в диалог, в който целта е ясна - да се търси най-доброто решение. Ген. Колев добави, че когато в диалога нямало чуваемост се налагало да се дадат някои интервюта, за да се отчетат мненията на военните експерти. Той обаче заяви, че това не е опит на армията да се меси в политиката или да дрънка оръжия.

В Карлово заседава и парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Нейният председател Венко Александров заяви, че при предстоящите промени в Закона за отбраната и военната сили ще бъде записано изрично, че мисиите зад граница ще се финансират по отделно перо в бюджета.

480 - те бойци от батальона заминават добре подготвени и мотивирани за изпълнение на мисията. Командирите им очакват напрежения и провокации около 30 юни, когато властите ще преминат в ръцете на иракското правителство и в средата на септември, когато батальонът ще се предислоцира от база Кило извън Кербала.

Третият батальон е по-добре подготвен и екипиран от първите два контингента, но и той ще замине с Ирак със старите тежки бронежилетки и без прицели за нощна стрелба. Американският посланик Джеймс Пардю е информирал министър Свинаров, че третият батальон ще получи дарение от 10 бронирани джипа за патрулиране и една линейка. Липсващата екипировка, както е обещавано неведнъж, ще бъдат изпратени допълнително.

Още от България