Колежите ще обучават професионални бакалаври

Колежите ще обучават професионални бакалаври

Предвижда се колежите да обучават професионални бакалаври, стана ясно в сряда по време на заседанието на образователната комисия в парламента, която прие две предложения за промени в Закона за висшето образование. Така на практика в българското висше образование ще има два вида бакалаври – освен сегашната образователна степен, която дават университетите, ще има и професионални.

Идеята колежите да обучават бакалаври е залегнала в проекта за промени в Закона за висшето образование, внесени от Лютви Местан, председател на комисията по образование и депутат от ДПС, и Пламен Славов (БСП).

Новото предложение, около което се обединиха вносители и Министерството на образованието, е една от възможностите за решаване на проблема със статута на колежите. В момента колежаните излизат с диплома “специалист по”, която не се признава в Европа. Това недомислие предизвика недоволството на студентите, учещи в колежите, които също настояват да се дипломират като бакалаври.

Новата образователна степен ще се дава след тригодишно обучение в колеж, а досегашните бакалаври ще се наричат общи или университетски, но окончателните наименование тепърва ще се уточняват.

По думите на образователния министър Даниел Вълчев професионалните бакалаври ще могат да стават и магистри, но единствено по завършеното професионално направление.

Така един рехабилитатор, завършил колеж, не може да стане магистър по икономиката. За целта той първо трябва да получи бакалавърска степен в университет.

Вълчев призна, че в началото е бил скептичен към промените, но след разговор с вносителите са изгладили спорните моменти. Предложението на Местан предизвика разнопосочни реакции и в академичната общност, като ректорите поставиха въпроса дали един рентгенолог или техник трябва да бъде бакалавър.

Освен това магистратурата за колежаните ще бъде 2 години, вместо година-година и половина както за другите висшисти.

Няма опасност един рехабилитатор да стане лекар, ако реши да следва магистратура, тъй като рехабилитацията е в направление “здравни грижи”, а не “медицина”, обясни Местан.

Преди да получат право за обучение на бакалаври, обаче всички колежи ще трябва да минат през задължителна акредитация, като покрият по-високи стандарти - да развиват наука, половината  от преподавателите да са хабилитирани и да имат информационен център. Тези висши училища, които не отговорят на новите изисквания, ще бъдат закрити.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?