Коли, авточасти и електроника са най-търсените онлайн обяви у нас

Варненци са най-активни в публикуването, в София най се търси работа

Коли, авточасти и електроника са най-търсените онлайн обяви у нас

Онлайн купувачите в България най-често търсят обяви за закупуване на автомобили и авточасти, следвани от електроника – в частност мобилни телефони, а най-предлаганите стоки в интернет са модни стоки, продукти за бебето и детето и отново електроника. Това сочат данните на водещата онлайн платформа за обяви в България OLX, която в четвъртък отчете ръст на активните си потребите със 7 процента, а на уникалните купувачи – с 13 на сто.

Запазва се тенденцията за ръст на потребителите, които предпочитат да публикуват обяви и да ползват платформата от мобилните си телефони. За 2017 г. т еса се увеличили с малко над една четвърт. Публикуваните нови обяви от мобилното приложение и мобилната версия за 2017 г. са 2 388 587, спрямо 1 671 234 нови обяви от настолен компютър, или 43% повече.

Сред най-популярните сегменти на платформата попадат и "компютърни части и аксесоари“, "спортни стоки“, "гуми и джанти“.

При обявите за автомобили и авточасти се наблюдава повишено търсене и предлагане в Перник и София с близо 40% спрямо 2016 г., като масовият потребител търси изгодни сделки за автомобили втора ръка. Тази тенденция е особено засилена и при авточастите. Перник и градовете в района остават автомобилните столици на България, където търсенето и предлагането е най-високо. Любопитно е, че най-търсената марка автомобил в Перник е "Голф".

Смартфоните традиционно са най-търсеният и предлаган артикул в категория "електроника“, а най-популярната марка остава "Айфин" (iPhone), следвана от "Самсунг" (Samsung).

Интересно е, че в платформата нараства търсенето на имоти по Черноморието с цел инвестиция и бизнес. Запазва се обаче търсенето на нощувки в къщи за гости като предпочитан начин за туризъм в категорията "Екскурзии и почивки".

Раздвижването на пазара на труда е довело до публикуването на повече обяви за работа в София-град, но сезонните работни места по Черноморието отново са сред най-публикуваните обяви за работа. В София най-търсени са обявите за работа, което е продиктувано от по-доброто заплащане и повечето свободни позиции на пазара на труда, обясняват от компанията.

Нейните данни сочат, че средните цени на артикули по категории са 3500 за автомобили, 20 лв. - за авточасти,180 лв. - за дом и градина. За електроника средно се харчат 220 лв., за бебето и детето - 63 лв., за машини, инструменти, бизнес оборудване - 950 лв., а за мода - 73 лв. За спорт, книги и хоби потребителите на платформата харчат средно по 75 лв.

Общо за 2017 г. OLX отчита 300% ръст на бизнес потребителите си в България. Това показва, че все повече фирми (особено малки и микро бизнеси) предпочитат да ползват платформи за обяви, които имат голяма популярност и достигат до голям брой потребители. Най-големият бизнес клиент на платформата е в категория "автомобили и авточасти“ с над 3000 обяви на месец. Друг сегмент, които отчита голям брой бизнес клиенти, е "недвижими имоти“.

За изминалата година най-активен град, спрямо броя обяви на глава от населението, е Варна, 0.3 обяви, предимно в категория "мода“. Най-малко обяви са публикувани от потребителите в Благоевград - 0.06 обяви на глава от населението. Въпреки това, в региона има потенциал за развитие на бизнеса с къщи за гости, тъй като има повишено търсене именно за този тип услуги.

Най-много запитвания за категория "електроника“ пък са направени в Бургас, Пловдив и Търговище.

За новата година OLX планира да инвестира в развитие на мобилните си продукти, подобряване на структурата на категориите за по-лесно намиране на желания продукт, и стартиране на Блог с интересна информация, секция за медиите и полезни съвети за потребителите, съобщиха още от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес